MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τρόποι για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε όαση ευεξίας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε μια όαση ευεξίας, που θα ενισχύει την ψυχολογική και συναισθηματική σας ευημερία.

Monopoli Team

Το σπίτι μας για τους περισσότερους είναι το καταφύγιό μας. Είναι το μέρος που νιώθουμε την απόλυτη ελευθερία και περνάμε στιγμές χαλάρωσης. Συνήθως αποτελεί ένα χώρο απόδρασης από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, έναν τόπο όπου νιώθουμε ηρεμία και αναζωογόνηση. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει το well-being είναι σημαντική για την ψυχολογική και σωματική μας υγεία.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε μια όαση ευεξίας, που θα ενισχύει την ψυχολογική και συναισθηματική σας ευημερία. Από τη διακόσμηση μέχρι και την οργάνωση, κάντε τις αλλαγές εκείνες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα χώρο που χαρίζει ισορροπία στη ζωή σας.

Κρατήστε το σπίτι σε τάξη

Ένα καθαρό και οργανωμένο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αίσθησης ευεξίας και ψυχικής ηρεμίας. Όταν το σπίτι σας είναι σε τάξη, αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στη ζωή σας. Ξεκινήστε από το δωμάτιο που περνάτε τον περισσότερο χρόνο καθημερινά και στη συνέχεια προχωρήστε και στους υπόλοιπους χώρους.

Πετάξτε τα περιττά και τοποθετήστε τα απαραίτητα σε ντουλάπια και αποθηκευτικούς χώρους. Σε καταστήματα όπως το www.gruppocucine.gr μπορείτε να βρείτε ποικιλία επίπλων για τη διαμόρφωση του χώρου της κουζίνας, ενώ στο Amazon κουτιά σε διάφορα σχήματα και μεγέθη που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το χώρο σας σε τάξη.

Κινηθείτε με βάση τη θεωρία των χρωμάτων

Είναι γνωστό ότι το χρώμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας διάθεση. Κάποια χρώματα έχουν την τάση να χαλαρώνουν και κάποια άλλα να διεγείρουν το σώμα. Αυτό οφείλεται στο φάσμα του φωτός και του χρώματος και στην ευκολία (ή δυσκολία) προσαρμογής του ανθρώπινου ματιού στις διάφορες αποχρώσεις. Για παράδειγμα, το μάτι εύκολα προσαρμόζεται στους μπλε τόνους, σε αντίθεση με τις κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα απαλά ουδέτερα μπλε ή πράσινα χρώματα ενθαρρύνουν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι απόλυτο, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις και συμπεριφορές. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί ασυναίσθητα να μας χαλαρώνει μία απόχρωση που μας φαίνεται οικεία και μας δημιουργεί ασφάλεια, όπως για παράδειγμα το κίτρινο του καναπέ στο πατρικό μας.

Αφήστε τις κουρτίνες ανοιχτές

Οι κουρτίνες αν και προσφέρουν στυλ και κομψότητα, δεν αφήνουν το φυσικό φως να μπει στο χώρο και να προσφέρει τα πολλά του οφέλη. Το φως που εισέρχεται από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες διαχέεται ομοιόμορφα και δημιουργεί ευχάριστες αντιθέσεις κάνοντας το δωμάτιο αισθητικά όμορφο, ενώ παράλληλα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ψυχική μας υγεία. Το φως του ήλιου ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, γνωστή και ως “ορμόνη της ευτυχίας”, προωθώντας την καλή διάθεση και τη μείωση του στρες.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκές φως, επενδύστε σε επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά και διακοσμήστε έξυπνα. Οι γυάλινες επιφάνειες και οι καθρέφτες στους τοίχους συμβάλουν στη μεγαλύτερη διάχυση του φωτός στο σπίτι.

Φέρτε τη φύση στο σπίτι

Τα φυτά προσδίδουν μια φυσική ομορφιά στο χώρο. Οι πράσινες φυλλώσεις και τα όμορφα άνθη δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με έρευνες τα εσωτερικά φυτά έχουν ευεργετικές ιδιότητες και ανεβάζουν τη διάθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί άνθρωποι και φυτά συνδεόμαστε σύμφωνα με τη θεωρία της βιοφιλίας.

Φέρνοντας λοιπόν τη φύση στο χώρο μας ενισχύονται τα θετικά συναισθήματα και δημιουργείται αίσθημα ευεξίας. Χρειαζόμαστε μόνο λίγα λεπτά κοντά της για να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε πιο ήρεμοι. Αν λοιπόν δεν έχετε ακόμα φυτά μέσα στο σπίτι σας, σας προτείνουμε να το ξανασκεφτείτε και να επωφεληθείτε από τα οφέλη που απλόχερα προσφέρουν.

Αρωματοθεραπεία κατ’ οίκον

Η χρήση αρωματικών κεριών και ελαίων για τη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας στο σπίτι μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία και ευεξία. Η ολιστική αυτή θεραπεία αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας του σώματος και του πνεύματος και φέρει σημαντικές ιδιότητες.

Πολλά αρωματικά έλαια, όπως η λεβάντα, έχουν γνωστές ιδιότητες χαλάρωσης. Τα αρώματά τους μπορούν να μειώσουν το άγχος και το στρες, βοηθώντας σας να νιώσετε πιο χαλαροί και ανανεωμένοι. Άλλες μυρωδιές συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και την ενίσχυση της συγκέντρωσης και η λίστα δεν σταματάει εδώ. Στην αγορά θα βρείτε ποικιλία αρωμάτων με διαφορετικά οφέλη που θα ταιριάξουν ιδανικά στις προτιμήσεις σας.

FACT! Την ίδια μορφή ευεξίας μπορεί να σας προσφέρει και η χαλαρή μουσική, αλλά και ό,τι χαρίζει χαλάρωση σε όλες σας τις αισθήσεις.

Το σπίτι μας είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό μέρος διαβίωσης. Είναι ο χώρος όπου δημιουργούμε αναμνήσεις, επαναφορτίζουμε την ενέργεια μας και ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας. Ας αξιοποιήσουμε τις παραπάνω ιδέες για να δημιουργήσουμε ένα χώρο που προάγει την ευεξία και μας βοηθά να ζήσουμε μια πιο ισορροπημένη και ευχάριστη ζωή. Αφοσιωθείτε στη δημιουργία ενός σπιτικού παραδείσου που αντικατοπτρίζει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και αφήστε το να σας συνοδεύει σε κάθε βήμα της ζωής σας.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b