MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Απεργία του Χόλυγουντ: Ποιες ταινίες έχουν πάρει το “πράσινο φως” για να συνεχίσουν τα γυρίσματα;

Καθώς η απεργία των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλυγουντ, για καλύτερες αποδοχές και εργασιακές συνθήκες, συνεχίζεται δυναμικά, το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών επέτρεψε στα μέλη του να εργαστούν σε ανεξάρτητες παραγωγές.

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia
Αριστούλα Ζαχαρίου

Η απεργία των ηθοποιών (SAG-AFTRA) και των σεναριογράφων (WGA) του Χόλυγουντ συνεχίζεται δυναμικά έχοντας “βάλει φρένο” σε παραγωγές όπως το πολυαναμενόμενο σίκουελ του «Μονομάχου» από τον Ρίντλεϊ Σκοτ ή η live-action ταινία «Λίλο & Στιτς». Ωστόσο, το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών παρέχει σε επιλεγμένες ανεξάρτητες παραγωγές, χωρίς κανέναν δεσμό με την Ένωση Αμερικάνων Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), τις λεγόμενες “ενδιάμεσες συμφωνίες”, οι οποίες τους επιτρέπουν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα, ακροάσεις ή διαπραγματεύσεις με ηθοποιούς-μέλη του Σωματείου, ενώ σε άλλες οι ηθοποιοί επιτρέπεται να δώσουν συνεντεύξεις για προωθητικό σκοπό και να παρευρεθούν σε πρεμιέρες.

Συγκεκριμένα επιτράπηκε σε ηθοποιούς, όπως η Anne Hathaway, ο Matthew McConaughey, ο Paul Rudd και η Alicia Vikander να εργαστούν σε ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές, λαμπερά αστέρια όπως ο Adam Driver και η Penelope Cruz επιτρέπεται να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί των φεστιβάλ για την προώθηση της ταινίας του, ενώ σκηνοθέτες όπως ο Guy Ritchie μπορούν να κάνουν casting για τα νέα τους πρότζεκτ.

Πηγή φωτογραφίας: Wikimedia

Τι ακριβώς ορίζουν οι “ενδιάμεσες συμφωνίες”

Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών (SAG-AFTRA) εξηγεί στην ιστοσελίδα του ότι η απεργιακή εντολή ισχύει για τις παραγωγές που γίνονται στο πλαίσιο των συμβάσεων «Codified Basic and Television Agreements», ανάμεσα στο Σωματείο και την Ένωση Αμερικάνων Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) καθώς και στο πλαίσιο των συμφωνιών για πρότζεκτ χαμηλού προϋπολογισμού ανάμεσα στους δύο οργανισμούς.

Στην Ένωση Αμερικάνων Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ανήκουν τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, οι streaming πλατφόρμες και οι τηλεοπτικοί παραγωγοί, ανάμεσα τους οι Disney, Paramount, Sony, Universal και Warner Bros., τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC, CBS, Fox και NBC καθώς και τα Netflix, Apple TV+ και Amazon. Στην περίπτωση που κάποιος ηθοποιός-μέλος του Σωματείο επιλέξει να συνεργαστεί με κάποια από τις παραπάνω ενδεχομένως θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Οι ηθοποιοί, ωστόσο, μπορούν να εργάζονται για τις πολυάριθμες ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής που υπάρχουν και δεν ανήκουν στην AMPTP, χωρίς να ακυρώνουν την απεργιακή εντολή. Οι εταιρείες αυτές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για «ενδιάμεση συμφωνία» και μόλις αυτή γίνει δεκτή η παραγωγή μπορεί να προχωρήσει με τους ηθοποιούς-μέλη του Σωματείου. Αρκεί οι πρώτες να έχουν δεχτεί τους όρους που πρότεινε το SAG-AFTRA κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτούς τους όρους περιλαμβάνεται νέα αύξηση της τάξεως του 11% στον κατώτατο μισθό, εγγυήσεις για δίκαιη κατανομή εσόδων από τα κέρδη και προστασία ενάντια στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOppenheimer: Οι ιστορίες πίσω από το αριστούργημα του Νόλαν12.09.2018

Οι αντιδράσεις στις “ενδιάμεσες συμφωνίες”

Η απόφαση του SAG-AFTRA να παραχωρήσει σε ταινίες και σειρές «ενδιάμεσες συμφωνίες» προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των ηθοποιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και αρκετών διάσημων συναδέλφων τους. H Viola Davis αποφάσισε να αποχωρήσει από την ταινία «G20», όπου υποδύεται την Πρόεδρο των ΗΠΑ,  παρά το γεγονός πως το φιλμ είχε την άδεια του σωματείου να συνεχίσει τα γυρίσματα: «Λατρεύω αυτή την ταινία, αλλά θεωρώ ότι δεν θα ήταν σωστό να προχωρήσει η παραγωγή κατά τη διάρκεια της απεργίας», δήλωσε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός.

Από τη μεριά της η κωμικός Sarah Silverman, αρχικά, με ένα τρίλεπτο βίντεο στο Instagram, εξέφρασε τον θυμό της για τα μέλη του Σωματείου που επιλέγουν μέσα στην απεργία να γυρίσουν ανεξάρτητες παραγωγές, καθώς κάποια στιγμή ακόμα και αυτές θα καταλήξουν στις μεγάλες streaming πλατφόρμες που θα καρπωθούν τελικά τα έσοδα: «Μου πρότειναν να συμμετέχω σε μια ανεξάρτητη παραγωγή, είπα όχι και το ίδιο έκαναν και ένα σωρό φίλοι μου”, συνέχισε. “Και τώρα μερικοί από αυτούς λένε ναι, είμαι πραγματικά τσαντισμένη. Λέγεται “union strong”, γιατί πρέπει να είμαστε ενωμένοι». 

Κατόπιν, όμως, συναντήσεως με την Πρόεδρο του Σωματείου Fran Drescher έκανε μερικά βήματα πίσω δηλώνοντας πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι “ενδιάμεσες συμφωνίες” έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους». Ενώ με τη σειρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Σωματείου Crabtree-Ireland παραδέχτηκε ότι οι “ενδιάμεσες συμφωνίες” «δημιουργούν την εντύπωση πως η απεργιακή στρατηγική δεν είναι ξεκάθαρη ή ότι στέλνεται συγκεχυμένο μήνυμα», ωστόσο πρόσθεσε πως «θέλουμε να διασαφηνίσουμε ότι οι εταιρίες παραγωγής ενάντια στις οποίες απεργούμε είναι εκείνες που ανήκουν στην Ένωση Αμερικάνων Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης». 

Αν και η ταινία της Viola Davis, «G20», έλαβε “ενδιάμεση συμφωνία” η ηθοποιός αποφάσισε να μην προχωρήσει με το πρότζεκτ σε αλληλεγγύη με το απεργιακό μέτωπο. | Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Οι αλλαγές για να “κατευναστούν τα πνεύματα”

Για να κατευνάσει κάπως τα πνεύματα με τις αντιδράσεις που ξέσπασαν για τις “ενδιάμεσες συμφωνίες” το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών αποφάσισε από τις 14 Αυγούστου να τροποποιήσει τους όρους των προσωρινών συμφωνιών αυτών ώστε να αποκλείεται οποιοδήποτε πρότζεκτ “καλύπτεται” από τη Συντεχνία Αμερικανών Σεναριογράφων (WGA), η οποία επίσης βρίσκεται σε απεργία. Η άδεια, ωστόσο, που ήδη από τις 18 Ιουλίου πήραν τέτοια κινηματογραφικά πρότζεκτ δεν θα ανακληθεί -σχεδόν 1 στα 5 φιλμ που έκαναν “ενδιάμεση συμφωνία” πριν τις συγκεκριμένες αλλαγές δεν θα έπαιρναν την άδεια τώρα.

«Δημιουργήσαμε τις “Ενδιάμεσες Συμφωνίες” για διάφορους λόγους που αποσκοπούν στην προστασία των συμφερόντων των μελών μας και των μελών των αδελφών σωματείων, έτσι ώστε οι επαγγελματίες ερμηνευτές και τα συνεργεία να συνεχίσουν να εργάζονται και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ενώ παράλληλα αποδεικνύουν στην AMPTP ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα μέλη μας υπό τους όρους που θέσαμε. Η απεργιακή δράση εξελίσσεται καθημερινά. Προσαρμοζόμαστε  συνεχώς για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα μέλη μας, ενώ παράλληλα συνεργαζόμαστε με τα αδελφά σωματεία μας στον αγώνα για τον κοινό σκοπό μάς

Η SAG-AFTRA εξακολουθεί να υποστηρίζει τη Συντεχνία Αμερικανών Σεναριογράφων στον αγώνα για την επίτευξη μιας δίκαιης και ισότιμης συμφωνίας. Και εξακολουθούμε να ζητάμε από τους ανεξάρτητους παραγωγούς να υποβάλουν αίτηση για “ενδιάμεση συμφωνία” ενθαρρύνοντας τα μέλη μας να δουλεύουν σε πρότζεκτ που έχουν λάβει έγκριση καθώς και σε άλλα επιτρεπόμενα καθήκοντα», αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωση τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ταινίες της εβδομάδας: H αλήθεια του «Οπενχάιμερ»12.09.2018

Ταινίες που πήραν το “πράσινο φως” να αρχίσουν/ολοκληρώσουν τα γυρίσματα

The Assessment

Στο solo ντεμπούτο μεγάλου μήκους της Γαλλίδας κινηματογραφικής δημιουργού Fleur Fortuné -για λογαριασμό της Number 9 Films Assessment Limited-πρωταγωνιστούν οι Alicia Vikander και Elizabeth Olsen. Η πλοκή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τοποθετείται σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου ο πλανήτης έχει καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή και το κράτος αποφασίζει ποιος θα κάνει παιδιά ή όχι. Επομένως, η ζωή ενός επιτυχημένου νεαρού ζευγαριού τίθεται υπό στενή παρακολούθηση από μια κοινωνική λειτουργό κατά τη διάρκεια επτά ημερών.

Death of a Unicorn

Πρόκειται για την μια εκ των δύο παραγωγών της A24 που κατάφεραν να πάρουν άδεια για γυρίσματα. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Alex Scharfman στην πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα. Paul Rudd και Jenna Ortega υποδύονται έναν πατέρα με την κόρη του που χτυπούν με το αυτοκίνητό τους έναν μονόκερο και τον μεταφέρουν στο “απομονωμένο” καταφύγιο του CEO μιας φαρμακοβιομηχανίας.

The Watchers

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της κόρης του Μ. Night Shyamalan, Ishana Shyamalan, είναι ένα θρίλερ μυστηρίου βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του A.M. Shine. Η ταινία ακολουθεί τη Mina, μια 28χρονη καλλιτέχνιδα που ξεμένει σε ένα αχανές, “απάτητο” δάσος στη δυτική Ιρλανδία. Εκεί η Μίνα θα παγιδευθεί μαζί με τρεις αγνώστους που παρακολουθούνται και καταδιώκονται από μυστηριώδη πλάσματα κάθε βράδυ. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει η Dakota Fanning. Το φιλμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2024.

H “Wednesday” Jenna Ortega και ο “Ant-Man” Paul Rudd πήραν άδεια να συμμετέχουν στα γυρίσματα της ταινίας της Α24 «Death of a Unicorn» | Πηγή φωτογραφιών: wikipedia

Mother Mary

H δεύτερη παραγωγή της Α24 που βρίσκεται στη λίστα αποτελεί ένα “επικό pop μελόδραμα” από τον σκηνοθέτη του «Πράσινου Ιππότη», David Lowery, με πρωταγωνίστριες τις Anne Hathaway, Michaela Coel και Hunter Schafer. Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από μια μουσικό (Hathaway) και τη σχέση της με μια καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας (Cole). Τα πρωτότυπα τραγούδια της ταινίας, που βρίσκεται στο στάδιο της μετα-παραγωγής, υπογράφουν οι Jack Antonoff και Charli XCX.

Rivals of Amziah King

O Matthew McConaughey πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο ρόλο σε αυτό το ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ με φόντο τις απομακρυσμένες περιοχές της Οκλαχόμα. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Andrew Patterson. Την παραγωγή οι Black Bear Pictures και Heyday Films. Η ταινία, της οποίας οι λεπτομέρειες της πλοκής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, βρίσκεται στο στάδιο της μετα-παραγωγής.

What Happens Later

Οι δημοφιλής ηθοποιός και “βασίλισσα της ρομαντική κομεντί”, Meg Ryan, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία «What Happens Later». Μια ρομαντική κομεντί για δύο πρώην εραστές που συναντιούνται μετά από καιρό αποκλεισμένοι σε κάποιο αεροδρόμιο από χιονοθύελλα. Συμπρωταγωνιστής ο David Duchovny.

Bride Hard

Η Rebel Wilson πρωταγωνιστεί στην επερχόμενη κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη των «Αναλώσιμων 2» Simon West. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια νεαρή μυστική πράκτορα, τη Sam, η οποία αναλαμβάνει την πιο δύσκολη αποστολή της μέχρι τώρα, να γίνει παράνυμφος στον γάμο της καλύτερης της φίλης.

Ο Adam Driver και οι συμπρωταγωνιστές του επιτρέπεται να παρευρεθούν στην παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Michael Mann «Ferrari» στο Φεστιβάλ Βενετίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δείτε τη λίστα με όλες τις ταινίες στις οποίες παραχωρήθηκε “ενδιάμεση συμφωνία” εδώ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b