MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο Tim Burton γίνεται 65 και εμείς το γιορτάζουμε με τις καλύτερες ταινίες του

Τα 65 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Tim Burton και εμείς το γιορτάζουμε με τον καλύτερο τρόπο: Έναν μαραθώνιο με μερικές από τις καλύτερες ταινίες του πάντα ευρηματικού σκηνοθέτη,

author-image Μαριαλενα Μάλλιου

Τα 65 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Tim Burton, ο πλέον σύγχρονος εκπρόσωπος του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο και εμείς το γιορτάζουμε  βλέποντας τις ταινίες του στις ψηφιακές πλατφόρμες.

O Burton έκανε την εμφάνισή του στον χώρο του σινεμά κατά τη δεκαετία του 1980, οπότε και ξεκίνησε να εργάζεται για την Disney ως animator. Παράλληλα, στις αρχές της ίδιας 10ετίας, ξεκίνησε να γυρίζει δικές του ταινίες μικρού μήκους, ώσπου η ταινία του, Frankenweenie, έπεσε στην αντίληψη του Paul Reubens, ο οποίος επέλεξε τον Burton για να σκηνοθετήσει την ταινία Pee-wee’s Big Adventure, την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Burton, η οποία τον έφερε στο προσκήνιο των κινηματογραφικών πραγμάτων.

Έκτοτε ο Tim Burton έχει κατακτήσει για τα καλά τη μεγάλη οθόνη, εισάγοντας ένα νέο, δικό του στυλ, με εμφανή την επίδραση του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού, αλλά και την ύπαρξη μίας αθώας παιδικότητας. Οι ταινίες του, σκοτεινές και μακάβριες, αφήνουν πάντα την αίσθηση ενός τρομακτικού παραμυθιού, ή κάποιου εφιάλτη. Τρομακτικές μεν, με την διαρκή παρουσία του ονειρικού στοιχείου δε. Αυτή η ιδιαίτερη προσέγγιση των ιστοριών του καθιστούν τον Burton έναν σύγχρονο auteur, έναν σκηνοθέτη-δημιουργό, που έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στον κινηματογράφο.

Με ιδιαίτερη αγάπη, λοιπόν, στο έργο του και με διάθεση για gloomy παραμύθια, πάμε να δούμε μαζί τις ταινίες του Tim Burton, που μπορείτε να βρείτε στις πλατφόρμες!

Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά στο Disney+

Με την Eva Green, τον Samuel L. Jackson και τον Asa Butterfield να μοιράζονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της ταινίας, ο Tim Burton μεταφέρει στον κινηματογράφο το παιδικό μυθιστόρημα φαντασίας του Ransom Riggs. Το σκοτεινό στοιχείο, καθώς και το στοιχείο της παιδικότητας είναι για ακόμα μία φορά παρόντα. Ο νεαρός Τζέηκ, μετά την απρόσμενη δολοφονία του παππού του, ταξιδεύει στην Ουαλία και ανακαλύπτει έναν κόσμο διαφορετικό από εκείνον που γνώριζε, όταν ξεκλειδώνει έναν χρονικό “βρόγχο” και ταξιδεύει πίσω, στην εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWes Anderson: “Βουτιά” στον πολύχρωμο, συμμετρικό κόσμο των ταινιών του12.09.2018

Εκεί, το 1943, τον περιμένει ένα σπίτι με ασυνήθιστα παιδιά, διαφορετικά από αυτό που ο κόσμος μπορεί να κατανοήσει, προστατευμένα από τον υπόλοιπο κόσμο, φυλαγμένα καλά στην χρονική τους λούπα, που τα κρατάει μακριά από οτιδήποτε μπορεί να τα βλάψει. Ο κόσμος τους, ωστόσο, δεν είναι τόσο καλά κρυμμένος, καθώς κινδυνεύει από άυλα τέρατα, που προσπαθούν να ανακτήσουν την ανθρώπινη μορφή τους. Μία αλληγορική ιστορία, που μιλάει για την διαφορετικότητα, την αθωότητα, τον έρωτα και τον πόλεμο, με έντονους συμβολισμούς (όπως, άλλωστε, και τα παραμύθια) και μία επιβλητική ατμόσφαιρα μάς περιμένει για να μας ταξιδέψει στον χρόνο και πέρα από αυτόν.

Ο Πλανήτης Των Πιθήκων στο Disney+

Αν και ο Burton δεν φημίζεται για την έφεσή του στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μπορούμε να πούμε πως ο Πλανήτης των Πιθήκων ήταν μία από τις ταινίες του που, παρόλο που δεν ακολούθησε τα γνώριμα μονοπάτια του σκηνοθέτη, έγινε εισπρακτική επιτυχία και έμεινε στην ιστορία. Η  6η ταινία του φρανσάιζ ταινιών Planet of Apes, μας ταξιδεύει στο έτος 2029 και σε έναν μυστηριώδη πλανήτη, όπου νοήμονες και ομιλούντες πίθηκοι κυριαρχούν, έχοντας υποδουλώσει τους ανθρώπους. Όταν ένας αστροναύτης προσγειώνεται σε αυτόν τον πλανήτη και αντιλαμβάνεται στην κατάσταση των ανθρώπων εκεί, τα δεδομένα αλλάζουν και ξεκινάει μία προσπάθεια για απελευθέρωση και ισότητα.

Η Αλίκη στη Χώρα Των Θαυμάτων στο Disney+

Ακόμα ένα αγαπημένο παραμύθι, εμπνευσμένο από το βιβλίο του Lewis Carroll και σε παραγωγή της Disney, ζωντανεύει στην οθόνη από τον σκηνοθέτη. Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων είναι μία ιστορία που έχει ειπωθεί από διάφορους δημιουργούς, κανένας, όμως, δεν θα μπορούσε να την “πει” σαν τον Tim Burton. Εδώ η Αλίκη έχει μεγαλώσει και έχει ξεχάσει τις περιπέτειές της στην Χώρα των Θαυμάτων. Η ζωή, ωστόσο, την οδηγεί πίσω στο “λαγούμι” και σε μία ακόμη μαγική περιπέτεια. Mia Walsikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Anne Hathaway και πολλοί ακόμα πρωταγωνιστούν σε αυτό το σύγχρονο παραμύθι για την διαφορετικότητα (ένα θέμα που έχει απασχολήσει γενικά τον Tim Burton και διατρέχει ολόκληρο το έργο του), τη χειραφέτηση, την πίστη στον εαυτό μας και τη δύναμη της θέλησης.

Ντάμπο στο Disney+

Παραμένουμε σε ταινίες με παραγωγή της Disney και στη live action μεταφορά της κλασικής ταινίας της Disney: Ντάμπο το Ελεφαντάκι. Και ενώ η αλήθεια είναι πώς οι live action μεταφορές των κλασικών ταινιών, που έχει επιχειρήσει μέχρι τώρα η Disney, όπως ο Βασιλιάς των Λιονταριών, Το Βιβλίο της Ζούγκλας, Η Μουλάν κλπ. δεν μας έχουν συνεπάρει ιδιαίτερα, ο Ντάμπο αποτελεί μία άλλη ιστορία. Ένα ξεπεσμένο τσίρκο ξαναβρίσκει την χαμένη του δόξα όταν ένα νεαρό ελεφαντάκι με τεράστια αυτιά, προσφέρει ένα ιδιαίτερο σόου στο κοινό -μπορεί και πετάει! Αυτή η ανάκαμψη του τσίρκου προσελκύει έναν νέο επενδυτή, ο οποίος, ωστόσο, κρύβει σκοτεινά μυστικά. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε μερικούς από τους ηθοποιούς που θα δούμε να πρωταγωνιστούν στην ταινία, όπως την Eva Green, τον Colin Farrell, τον Michael Keaton και τον πολυαγαπημένο Danny DeVito.

Wednesday στο Netflix

Και κλείνουμε τη λίστα μας με την πιο πρόσφατη δημιουργία του σκηνοθέτη, τη σειρά η οποία δημιούργησε πολλά trends στα social media και απασχόλησε αρκετά το κοινό στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και ο λόγος για το Wednesday, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και τράβηξε την προσοχή κοινού και κριτικών. Η ιστορία ακολουθεί την έφηβη, πλέον, Wednesday Addams στο νέο της σχολείο. Η ιδιόρρυθμη προσωπικότητά της, σε συνδυασμό με ένα μυστήριο που απασχολεί το σχολείο -αλλά και την ευρύτερη περιοχή- κατά την άφιξή της, οδηγούν την Wadnesday σε επικίνδυνα μονοπάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOppenheimer: Οι ιστορίες πίσω από το αριστούργημα του Νόλαν12.09.2018

Σκοτεινή, ατμοσφαιρική, μυστηριώδης και απολύτως σύγχρονη, η νέα σειρά του Tim Burton κατάφερε να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, με το σκοτεινό της χιούμορ και τις διαρκείς ανατροπές της, μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο. Τόσο σεναριακά -κάτι το οποίο σπάνια συναντάμε, σήμερα, σε σειρές και ταινίες φαντασίας- όσο και αισθητικά, η σειρά είχε κάτι να πει, με κρυμμένους συμβολισμούς, ενδιαφέρουσες τροπές και στιγμές προορισμένες να κάνουν αίσθηση, όπως ο viral χορός της Jenna Ortega, που αγαπήθηκε και αναπαράχθηκε χιλιάδες φορές στα social media. Νέοι ηθοποιοί, αλλά και παλιοί γνώριμοι, όπως η Christina Ricci (που υποδυόταν την Wednesday στις ταινίες Οικογένεια Άνταμς και Οικογένεια Άνταμς 2, του 1991 και 1993 αντίστοιχα) συνθέτουν το πολύ ενδιαφέρον cast της σειράς, την οποία αξίζει να δείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWednesday: Ο Τιμ Μπάρτον συστήνει ξανά την οικογένεια Άνταμς στο απολαυστικό spin-off του Netflix12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b