MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Μυστήριο 11 MA: Το νέο έργο του καταξιωμένου Romeo Castellucci στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας

Το «Μυστήριο 11 MA», μια σύγχρονη τελετουργία στο πλαίσιο μιας site specific περφόρμανς ειδικά σχεδιασμένης για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, παρουσιάζει ο Ιταλός σκηνοθέτης Romeo Castellucci.

Monopoli Team

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από την 1η έως τις 13 Σεπτεμβρίου τη νέα δημιουργία του Romeo Castellucci, το «Μυστήριο 11 ΜΑ». Δύο χιλιάδες χρόνια μετά τα Ελευσίνια Μυστήρια ο διεθνώς καταξιωμένος Ιταλός σκηνοθέτης συστήνει μια σύγχρονη τελετουργία στο πλαίσιο μιας site specific περφόρμανς ειδικά σχεδιασμένης για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Μυστήριο 11 MA: Το νέο έργο του καταξιωμένου Romeo Castellucci στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας

«Μυστήριο 11 ΜΑ»: Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένας μονολεκτικός τίτλος που ερμηνεύεται πολυγλωσσικά: Στην πρώτη λέξη ενός βρέφους που καλεί τη μητέρα του, στη ρίζα του όρου «μήτρα» (matrice) που ανοίγεται στη γη για να δημιουργήσει, αλλά και στο εκμαγείο που θα δώσει μορφή στην ύλη, όταν πια έρθει το τέλος της. Ένα επιφώνημα αντίρρησης, αντίθεσης αλλά και ένα ορκωτικό μόριο που συστήνει επίκληση στα θεία.

Ο πρωταγωνιστής του Castellucci είναι ένας μητροκτόνος που δεν είναι Έλληνας, αλλά ξένος. Η είσοδός του στον αρχαιολογικό χώρο υπονομεύει και ανατρέπει την αρχική λατρεία, η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή στα Ελευσίνια Μυστήρια σε όσους είχαν λερώσει τα χέρια τους με αίμα. Το να σηκώσεις χέρι στη μάνα ισοδυναμούσε με ανατροπή της τάξης του σύμπαντος − αφού η μάνα γεννά, η μάνα μπορεί και να σκοτώσει· ενώ το τέκνο, που δεν μπορεί να γεννήσει τη μάνα, δεν μπορεί ούτε να τη σκοτώσει. Οι βάρβαροι απαγορευόταν να συμμετέχουν επειδή η γλώσσα τους είναι περιορισμένη, κι έτσι δεν κατέχουν τον λόγο (discourse), τις λέξεις και τη σιωπή· δεν κατέχουν ούτε την έννοια του ρυθμού, που κατανέμει νοήματα, προσδοκίες, παλμούς και παύσεις, το μέτρο που περιορίζει και διατάζει το χάος.

Χωρίς να στρέφεται σε μια αρχαιολογικά τυπολογική αναπαράσταση του αρχαϊκού τελετουργικού, ούτε σε μια σύγχρονη επανερμηνεία και επαναδιατύπωση της ιστορίας των Ελευσινίων Μυστηρίων, ο Romeo Castellucci τοποθετεί στο επίκεντρο τους αμύητους, τους βάρβαρους και τους μητροκτόνους για να αναδείξει τους συμβολισμούς και την αλληγορική διάσταση της δραματουργίας.

Στην ακατάλυτη σιωπή του αρχαιολογικού χώρου, χωρίς τη χρήση αναλώσιμης ενέργειας, κάτω από το φυσικό φως του ήλιου, ο άντρας, έχοντας εκτίσει πλέον την ποινή του, διασχίζει τον ιερό τόπο. Μόνο μέσω της ιεροσυλίας, όμως, μπορεί να επανενεργοποιηθεί το ιερό. Μόνο μέσω της βεβήλωσης μπορεί να έρθει η πολυπόθητη συμφιλίωση, η συγχώρεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ σημαία των Αθηνών, του Ανδρέα Κεντζού έρχεται τον Οκτώβριο στο Από Μηχανής Θέατρο12.09.2018

Ειδική παράσταση για τους κατοίκους της Ελευσίνας

Ειδική παράσταση για τους κατοίκους της Ελευσίνας: 5 Σεπτεμβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 15 € Προπώληση εισιτηρίων αποκλειστικά από το Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας από την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 (Δευτέρα έως Παρασκευή –εκτός Τρίτης– 17:00-21:00 & Σάββατο – Κυριακή 12:00-20:00 | Απαραίτητη η επίδειξη λογαριασμού ΔΕΚΟ και ταυτότητας/διαβατηρίου για την πιστοποίηση μόνιμης κατοικίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Romeo Castellucci

Μουσική: Demetrio Castellucci
Χορογραφία: Gloria Dorliguzzo

Παίζουν: Ελένη Βεργέτη, Χρυσή Βιδαλάκη, Ιωάννα Χλόη Βούλγαρη, Στεφανία Γώγου, Αλεξία Δημητρακούλια, Κατερίνα Δουβή, Πένυ Ελευθεριάδου, Ελένη Ζαφείρη, Κατερίνα Καλοχριστιανάκη, Στέλλα Καπετάνιου, Δάφνη Καφετζή, Γαβριέλα Κοκκίνη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν, Ηρώ Κόντη, Χριστιάνα Κοσιάρη, Κωνσταντίνα Κουτσαυτάκη, Ειρήνη Κυριακού, Αθηνά Κυρούση, Λώρα Μαμάκου, Ειρήνη Μάστορα, Αφροδίτη Μιχαηλίδου, Φαίδρα Νταϊόγλου, Κρίστυ Παπαδοπούλου, Κατερίνα Παπανδρέου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Αντωνία Πιτουλίδου, Σεραφίνα Σιδέρη, Μάρω Σταυρινού, Ραφαέλα Τσομπανούδη, Μαρία Ψαρολόγου, Ερωφίλη Παναγιωταρέα | Και οι μικρές: Αθηνά Μακρή, Μαρία Πασά, Αιμιλία Ρούση, Θεανώ Χριστινάκη | Μουσικοί: Ρενάτο Κούσης, Μενέλαος Μωραΐτης, Σπύρος Τζέκος, Άγγελος Χρηστάκης

Τιμές Εισιτηρίων: 25 € γενική είσοδος, 15 € φοιτητικό, 65+, άνεργοι, ΑμεΑ & συνοδοί (Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται το δελτίο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο)
Διάρκεια Παραστάσεων: 1-13 Σεπτεμβρίου (εκτός από Δευτέρα 4 και 11 Σεπτεμβρίου)
Σενάριο: Romeo Castellucci
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων: online: www.ticketservices.gr, τηλεφωνικά: 2107234567, εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα | Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 14 ετών
Παραστάσεις: Τρίτη έως Κυριακή. Ώρα προσέλευσης: 18:45-19:00 | Ώρα έναρξης: πριν από τη δύση του ήλιου
Βοηθός Σκηνοθετη: Silvano Voltolina
Πληροφορίες Χώρου: Σημείο προσέλευσης: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Νικολαΐδου, Ελευσίνα) | Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας | https://2023eleusis.eu/
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b