MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΙΝΙΕΣ

10 ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταινίες και σειρές για να μπούμε στο κλίμα του μήνα Pride

Με αφορμή τον μήνα Pride, τον Ιούνιο, ξεχωρίζουμε 10 queer ταινίες και σειρές σε πλατφόρμες που αξίζουν την προσοχή σας.

Σπύρος Χαϊντούτης | 04.06.2023

Η ιστορία της εκπροσώπησης της  ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας σε ταινίες και σειρές κρύβει συναρπαστικά (και συνάμα στενάχωρα) κομμάτια, σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο στην συμπεριληπτικότητα τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή τον θεσμό του Pride τον μήνα Ιούνιο, θα βρείτε παρακάτω μια λίστα από κορυφαίες κωμικές, δραματικές και ρομαντικές σειρές και ταινίες από streaming πλατφόρμες με αγαπημένους queer χαρακτήρες για να μπείτε στο πνεύμα.

#10- “Ελίζα και Μαρσέλα” της  Isabel Coixet στο Netflix

Συγκλονιστική δραματική ταινία του 2019 βασισμένη στην αληθινή ιστορία 2 γυναικών που αποτελούν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύτηκε ποτέ, στις 08 Ιουνίου του 1901 στην Ισπανία. Αφηγείται την ιστορία της Elisa και της Marcela, που ερωτεύονται και αποφασίζουν να παντρευτούν, παρά το γεγονός ότι οι ομοφυλόφιλες σχέσεις δεν γίνονταν αποδεκτές. Ενώ προσπαθούν να κρατήσουν την αγάπη τους κρυφή, σχεδιάζουν ένα περίπλοκο σχέδιο για να επιτύχουν τη νομιμοποίηση του γάμου τους: Η Ελίζα “κλέβει” την ταυτότητα ενός άντρα, του Μάριο Σάντσεζ. Η ταινία αναδεικνύει τον αγώνα τους για την αναγνώριση της αγάπης τους και της ταυτότητάς τους από την κοινωνία και το σύστημα.

#9- “Δεν έχεις ιδέα” της Alice Wu στο Netflix

Μια ρομαντική κομεντί  του 2020 με επίκεντρο τη φιλία, τον εφηβικό έρωτα και την ανακάλυψη της σεξουαλικότητας. Ακολουθεί την ιστορία της Έλι, μιας έξυπνης και απομονωμένης μαθήτριας. Όταν ένας αγόρι της… “παραγγέλνει” να γράψει ερωτικά μηνύματα για να κερδίσει την κοπέλα που και οι δύο τους είναι ερωτευμένοι, η Έλι δέχεται να το βοηθήσει. Καθώς οι δύο τους αναπτύσσουν μια αναπάντεχη φιλία, η Έλι παλεύει με τα δικά της συναισθήματα και αναρωτιέται αν μπορεί να είναι ευτυχισμένη παραμένοντας πίσω από τον ρόλο που παίζει. Η ταινία εξερευνά θέματα όπως η αποδοχή του εαυτού και προσφέρει μια γλυκιά και συγκινητική ματιά στις εφηβικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNetflix: 10 must watch σειρές και ταινίες που έρχονται τον Ιούνιο12.09.2018

#8- “Joyland” του Saim Sadiq στο Cinobo

Ταινία του 2022 που αποτελεί ορόσημο για το queer σινεμά, αφού είναι η πρώτη ταινία που Πακιστάν που προβλήθηκε στις Κάννες και δυστυχώς απαγορεύτηκε στην πατρίδα της. Μια δραματική ιστορία γεμάτη ζωντάνια και χρώμα που ακολουθεί έναν νεαρό άνδρα από μία παραδοσιακή πακιστανική οικογένεια που ερωτεύεται παράφορα μια trans γυναίκα κι ο απαγορευμένος τους έρωτας ξυπνά σιγά σιγά την επιθυμία των γύρω τους για σεξουαλική επανάσταση.

#7- “Ο θάνατος και η ζωή της Μάρσα Π. Τζόνσον” του David France στο Netflix

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του 2017 που εξερευνά τη ζωή και τον θάνατο της Marsha P. Johnson, μιας εμβληματικής μορφής της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας. Η ταινία εστιάζει στις προσπάθειες μιας ομάδας ακτιβιστών να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από τον μυστηριώδη θάνατο της Marsha P. Johnson το 1992, που αρχικά κατατάχθηκε ως αυτοκτονία. Μέσα από συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και έρευνα, η ταινία ρίχνει φως στη ζωή και την κληρονομιά της Johnson, εξετάζοντας τη σημασία της ως προδρόμου και σύμβολο των δικαιωμάτων των transgender ατόμων και της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας.

#6-“Howard” του Don Hahn στο Dinsey+

Ένα αφιέρωμα του 2018 στον μεγάλο Hοward Ashman, τον άνθρωπο που εμπλούτισε με τους στίχους του πολλές γενιές παιδιών, αφού έχει γράψει μερικά από τα εμβληματικότερα τραγούδια της Disney, όπως αυτά της Μικρής Γοργόνας, του Αλαντίν, της Πεντάμορφης και άλλων. Ο Howard αποτέλεσε μια ζεστή και εμβληματική μορφή για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα αφού ήταν ο πρώτος ανοιχτά gay άντρας στη βιομηχανία των παιδικών ταινιών και δυστυχώς έχασε τη ζωή του κατά την εξάπλωση του HIV το 1991.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρες: Το μαγικό τραγούδι της «Μικρής γοργόνας»12.09.2018

#5- Heartstopper στο Netflix

Mια ρομαντική κωμική εφηβική σειρά που βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ της Alice Oseman και βρίσκεται στην κορυφή του Netflix. Ακολουθεί την ιστορία του Charlie και του Nick, δύο εφήβων που φοιτούν στο ίδιο σχολείο. Καθώς ο Charlie ανακαλύπτει τα συναισθήματά του για τον Nick, η σειρά αναπτύσσεται γύρω από την αναζήτησή της ταυτότητας τους και την αποδοχή από τους γύρω τους. Με πολύ γλυκό και ευαίσθητο τρόπο, η σειρά αναδεικνύει τις σχέσεις, την αυτοαποδοχή και την αγάπη, σε μια νεανική και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

#4- “Η Ομορφότερη Εποχή” της Catherine Corsini στο Cinobo

Γαλλική δραματική ταινία του 2015 με κεντρικό άξονα τον παράφορο έρωτα δυο κοριτσιών τη δεκαετία του 1970. Μία νεαρή κοπέλα ερωτεύεται μια φεμινίστρια στην πόλη του Παρισιού το καλοκαίρι του 71′, όταν όμως ο πατέρας της αρρωστήσει βαριά, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην συντηρητική επαρχιακή κοινότητα που μένει η οικογένεια της για να βοηθήσει τη μητέρα της με τη φάρμα. Η αγαπημένη της αποφασίζει να την ακολουθήσει και όλα δείχνουν πως η κλειστή αυτή κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τη σχέση τους…

#3- Sex Education στο Netflix

Κωμική σειρά του 2019 που εστιάζει στη ζωή του Ότις, ενός έφηβου που έχει μεγαλώσει με μια μητέρα σεξολόγο. Παρόλο που ο Ότις δεν έχει πρακτική εμπειρία στα σεξουαλικά θέματα, έχει μια ξεχωριστή γνώση σε αυτόν τον τομέα. Αρχίζει να παρέχει μυστικές συμβουλές σε άλλους μαθητές του σχολείου του σαν ένα είδος “σεξουαλικού συμβούλου”. Η σειρά αναδεικνύει με χιούμορ, συγκίνηση και ειλικρίνεια τις περιπέτειες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στον τομέα της  των σχέσεων, παρουσιάζοντας πληθώρα ΛΟΑΤΚΙΑ+ χαρακτήρων με κεντρικό θέμα το ξύπνημα της σεξουαλικότητας και την αποδοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPoor Things: Αποκαλύφθηκε η επίσημη αφίσα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου12.09.2018

#2- “Ένα κρυφός Έρωτας” του Chris Bolan στο Netflix

Ένα ντοκιμαντέρ του 2020 που αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία αγάπης μεταξύ δύο γυναικών, της Terry Donahue και της Pat Henschel. Οι δυο τους κράτησαν τη σχέση τους μυστική για περισσότερα από 65 χρόνια, από την εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν κατακριτέα και απαγορευόταν. Η ταινία προσφέρει μια ειλικρινή ματιά στη ζωή τους, την πάλη τους για αποδοχή και την αγάπη τους που διατηρήθηκε ανεπηρέαστη στον χρόνο. Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και την αξία της αυθεντικότητας.

#1- Sense8 στο Netflix

Σειρά 2 κύκλων και 24 επεισοδίων συνολικά, που ξεκίνησε το 2015 στην πλατφόρμα του Netflix, το Sense8 παραμένει από τα πιο πρωτοποριακά projects στην τηλεόραση, με τη συμπεριληπτικότητα και την αποδοχή μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Η αγαπημένη υπερπαραγωγή επιστημονικής φαντασίας θεωρείται δικαίως το καλύτερο queer show, βάζοντας στο επίκεντρο μια ομάδα 8 ανθρώπων που ανακαλύπτουν ότι συνδέονται με ένα περίεργο τρόπο. Αποκαλύπτεται ότι είναι “senseates”, συνδέονται δηλαδή εγκεφαλικά και συναισθηματικά και μπορούν να επηρεάσουν ο ένας τη ζωή του άλλου ακόμα κι από την άλλη γωνιά του πλανήτη. Η σειρά είναι μια περιπέτεια που αποτελεί ύμνο στη διαφορετικότητα, αφού μιλάμε για το πιο  diverse cast με ηθοποιούς διαφόρων εθνικοτήτων και σεξουαλικότητας, συμπεριλαμβανομένου και του trans χαρακτήρα της trans ηθοποιού Jamie Clayton. Ακόμη η σειρά πραγματεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θέματα όπως η ρευστότητα της σεξουαλικότητας και του φύλου και είναι από τις πρώτες που τοποθετούν στο επίκεντρο τέτοιες ιστορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Pride 2023: Με την παρέλαση Υπερηφάνειας θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b