MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
13
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ

Αφράτο vegan τσουρέκι με ελαιόλαδο, χωρίς μίξερ από το Vegan Times

Οι Vegan Times μοιράζονται μαζί μας τη συνταγή για υγιεινό, αφράτο και ελαφρύ vegan τσουρέκι.

Monopoli Team

“Τσουρέκι, ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό συνυφασμένο με το ελληνικό Πάσχα. Το δικό μας είναι αφράτο και ελαφρύ, με αρώματα από μαχλέπι και κάρδαμο — τόσο νόστιμο που το τρώμε όλον τον χρόνο. Επειδή είναι βίγκαν και επειδή περιέχει μόνο ελαιόλαδο από λιπαρές ουσίες, είναι το πιο υγιεινό τσουρέκι της αγοράς. Θα εκπλαγείτε από την ευκολία παρασκευής, τη νοστιμιά του, και την ευκολία πλυσίματος των σκευών μετά” αναφέρουν οι Vegan Times, και μοιράζονται μαζί μας τη δική τους συνταγή για vegan τσουρέκι.

Υλικά

1 κούπα χλιαρό νερό (35°C)
1½ κ.σ. ξηρή μαγιά
1 κούπα φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη
8 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μαχλέπι, αλεσμένο
½ κ.γ. σπόροι κάρδαμου, θρυμματισμένοι
5 ½ κούπες αλεύρι σκληρό

Για το γλάσο
1 κούπα φυτικό γάλα
4 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για 10′.

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Κατόπιν το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι, και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το γλάσο διαλύοντας τη ζάχαρη στο γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι που έχουμε βάλει σε μέτρια φωτιά (ή στον φούρνο μικροκυμάτων), χωρίς να το φέρουμε σε βρασμό.

Μόλις κρυώσει το μείγμα γάλακτος-ζάχαρης-λαδιού (να μην είναι πάνω από 35°C) το προσθέτουμε στο μεγάλο μπωλ με τη μαγιά. Μετά προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι, και το κάρδαμο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, μία κούπα τη φορά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα και μετά με το χέρι μας (κρατάμε το ένα χέρι καθαρό μέχρι να τελειώσουμε με την προσθήκη του αλεύρου).

Μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με δύο χέρια για 5′-10′. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι ελαστική αλλά και κάπως υγρή (δηλ. να “χύνεται”).

Τοποθετούμε τη ζύμη ξανά στο μπωλ και την αφήνουμε, σκεπασμένη με μια πετσέτα, να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Όταν περάσουν τα 60′, ζυμώνουμε τη ζύμη για 1′-2′ και στην συνέχεια την κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια. Κάθε κομμάτι θα γίνει ένα τσουρέκι. Μορφοποιούμε το πρώτο κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα. Κρατώντας το ένα άκρο άθικτο, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψουμε το καρβέλι μας κατά μήκος σε τρία ίσα κορδόνια και να φτιάξουμε μια πλεξούδα. Κρύβουμε το τέλος της πλεξούδας κάτω από το τσουρέκι μας. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο κομμάτι.

Σκεπάζουμε τις πλεξούδες με πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ ακόμα. Στα 25′ ανάβουμε τον φούρνο στους 160°C για να προθερμανθεί.

[προαιρετικά: Αλείφουμε γλάσο στις πλεξούδες μας και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 10′ πριν τις βάλουμε στον φούρνο.] Όταν προθερμανθεί ο φούρνος ψήνουμε τα τσουρέκια μας για 30′. Βγάζουμε τα τσουρέκια μας από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

[προαιρετικά: Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο μπορούμε να τα αλείψουμε πάλι με γλάσο.]

Τρώμε και απολαμβάνουμε! Το κάθε τσουρέκι βγάζει 10 κομμάτια.

Διατηρείται σε υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα για 3-4 ημέρες. Στο ψυγείο διατηρείται για μία εβδομάδα.

Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές από τους Vegan Times εδώ.

Περισσότερα από Συνταγές