MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ζιμπάμπουε: Γίνεται η πρώτη αφρικανική χώρα που εγκρίνει προληπτικό φάρμακο του HIV

Η Ζιμπάμπουε γίνεται η πρώτη αφρικανική χώρα και η τρίτη στον κόσμο – μετά την Αυστραλία και τις ΗΠΑ – που εγκρίνει φάρμακο πρόληψης του HIV, το οποίο συστήθηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Monopoli Team

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας και των ΗΠΑ έχουν ήδη υποστηρίξει τη χρήση της ενέσιμης καβοτεγκραβίρης μακράς δράσης (CAB-LA).

Ο αγώνας της Ζιμπάμπουε κατά του HIV οδήγησε σε μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS, από περίπου 130.000 που ήταν το 2002, έφτασαν σε 20.000 το 2021.

Πέρυσι, η χώρα ανέπτυξε μία νέα στρατηγική για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030 και έχει ήδη πετύχει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον στόχο της, γνωστό ως 90-90-90. Δηλαδή το 90% των ανθρώπων που ζουν με HIV γνωρίζουν για την εξέλιξη της νόσου τους, το 90% λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και το 90% έχει τον ιό σε καταστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ελλάδα υποδέχεται από το Ισραήλ τα πρώτα φυτά φαρμακευτικής κάνναβης12.09.2018

Βέβαια, να σημειωθεί, πως το σύστημα υγείας της Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες εν μέσω οικονομικής κρίσης της χώρας.

Ο ΠΟΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ότι η έγκριση του φαρμάκου αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα», προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει τη Ζιμπάμπουε στο «να σχεδιάσει και να αναπτύξει προγράμματα ώστε το CAB-LA να μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε να έχει τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Φρέντι Μέρκιουρι στον Μπίλι Μπο: 10 διάσημοι που έχασαν τη μάχη με το AIDS12.09.2018

Το φάρμακο έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για περαιτέρω μείωση των θανάτων στη νότια Αφρική και ακολουθεί τη σύσταση του ΠΟΥ από τον Ιούλιο σχετικά με το ότι το CAB-LA είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιου HIV μεταξύ ανθρώπων που συνάπτουν ομοφυλόφιλες σχέσεις.

Με πληροφορίες από Guardian.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b