MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αρχαία Τραγωδία

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε καλοκαιρινή περιοδεία

Η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου παρουσιάζεται σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε περιοδεία
Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε περιοδεία
Monopoli Team

H «Ελένη» του Ευριπίδη, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη, ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία.

Πρόκειται για μια μεγαλειώδη γιορτή αισθήσεων και συναντήσεων, τεχνών κι ανθρώπων που συγκίνησε και ενθουσίασε κοινό και κριτικούς συμπαρασύροντας τους θεατές σε ένα νοητό ταξίδι απ’ τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Σπάρτη και την Τροία κι απ’ την Αίγυπτο, ως τους Φιλίππους, το Δίον και την Επίδαυρο όπου θέατρο συνεπάγεται αγωγή ψυχής και ίαση ταυτόχρονα.

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε περιοδεία

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε περιοδεία

Μια παράσταση για τη ματαιότητα του πολέμου

Η παράσταση καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.

Ταξίδι και φυγή, ένα αέναο ερωτηματικό, ένα αίνιγμα άλυτο ακόμη και για την Σφίγγα, μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης και ατέλειωτων μαχών σώμα με σώμα στην οριογραμμή ενός και μόνο βλέμματος… Της δισυπόστατης πολυθρύλητης Ελένης, συμβόλου πάθους και πόθου, των αφορμών για την αιτία, των διαδράσεων ανάμεσα σε είναι και σε φαίνεσθαι, της πολύχρονης κατακραυγής, της καιροφύλακτης αξιοπρέπειας, της σθεναρής αντίστασης σε κελεύσματα απατηλής ευκολίας, της αναζήτησης ομιχλοσκόνιστου μισεμού και κραταιάς παλινόστησης.

Η παράσταση, με την οποία το ΚΘΒΕ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021, θα παρουσιαστεί, με μια πλειάδα πολύπειρων ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον χορό, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου  την Παρασκευή 6, Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Αυγούστου 2021.

*Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε περιοδεία

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε περιοδεία

Υπόθεση

Ο Ηρόδοτος, ιστορώντας τα σχετικά με την Ελένη, ισχυρίζεται ότι πήγε όντως στην Τροία και ότι το ίδιο λέει και ο Όμηρος, ο οποίος στην Οδύσσεια παρουσιάζει την Ελένη να προσφέρει στον Τηλέμαχο το φάρμακο της λησμονιάς· της το είχε δώσει η Πολύδαμνα,  γυναίκα του Θόωνα, όχι πάντως στις συνθήκες που αναφέρει ο Ευριπίδης.

Ο Ηρόδοτος και ο Όμηρος ισχυρίζονται πως μετά την άλωση της Τροίας η Ελένη περιπλανήθηκε μαζί με τον Μενέλαο, κι όταν έφτασαν στην Αίγυπτο, προμηθεύτηκε το φάρμακο.

Ο Ευριπίδης, αντίθετα, διατείνεται πως η πραγματική Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Μόνο το είδωλό της πήγε εκεί. Γιατί την έκλεψε ο Ερμής, ακολουθώντας τη βούληση της Ήρας, και την παρέδωσε στον Πρωτέα, τον βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατέψει.

Κι όταν πέθανε ο Πρωτέας, ο γιος του ο Θεοκλύμενος επιδίωξε να την παντρευτεί, η Ελένη όμως πήγε και στήθηκε ικέτισσα δίπλα στο μνήμα του Πρωτέα.

Εκεί τής παρουσιάζεται ο Μενέλαος, που είχε χάσει τα πλοία του στο πέλαγος και προσπαθούσε να σώσει τους λιγοστούς συντρόφους του, που τους είχε αφήσει κρυμμένους σε μια σπηλιά. Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μηχανορράφησαν και εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο.

Ανέβηκαν έπειτα σ’ ένα πλοίο, τάχα για να τελέσουν θυσία στη θάλασσα, στη μνήμη του Μενέλαου, κι έτσι σώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε περιοδεία

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου σε περιοδεία

Μουσικοί επί σκηνής:

Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

Πρόγραμμα παραστάσεων:
  • Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου – Βύρωνας / Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη
  • Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου – Χαλκίδα / Θέατρο Ορέστης Μακρής
  • Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου – Παπάγου / Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου
  • Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου – Πειραιάς / Βεάκειο Θέατρο
  • Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου – Θεσσαλονίκη / Θέατρο Δάσους
  • Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου – Θεσσαλονίκη / Θέατρο Δάσους
  • Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου – Θεσσαλονίκη / Θέατρο Δάσους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ευριπίδης
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Σκηνικά: Άγγελος Μέντης
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Έφη Σταμούλη, Δημήτρης Κολοβός, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης | Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Τιμές Εισιτηρίων: Από 10€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 2 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021
Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr
Βοηθός Σκηνοθετη: Νικολέτα Φιλόσογλου, Άννα- Μαρία Ιακώβου
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/eleni-kalokairi-2021/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b