MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κωμωδία

Επιτρέποντες του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Οι «Επιτρέποντες», μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου, παρουσιάζονται, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία-διασκευή Βασίλη Μαυρογεωργίου.

| Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Monopoli Team

Τους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, ένα απόλυτα επίκαιρο έργο που γράφτηκε δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022, ο  σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου, 22 και 23 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, μαζί με ένα καστ εξαίρετων ηθοποιών –Δάφνη Δαυίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη και Ιώβη Φραγκάτου.

«Επιτρέποντες»: Λίγα λόγια για το έργο

Οι «Επιτρέποντες» είναι μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου. Και ο Μένανδρος, ένας από τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους της Νέας Κωμωδίας, με πηγαίο χιούμορ, θέματα ακόμα επίκαιρα και χαρακτήρες που μοιάζουν σύγχρονοι.

Στην γιορτή της Αρτέμιδος, μέσα στο χορό και το μεθύσι, διαπράττεται ένας βιασμός που έχει σαν αποτέλεσμα τη γέννηση ενός μωρού. Σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής, το μωρό αυτό αφήνεται στην τύχη του, στο δάσος, μαζί με ένα δαχτυλίδι, σύμβολο και αποδεικτικό της καταγωγής του.

Η υπόθεση λαμβάνει χώρα σε μια εποχή όπου η έννοια της συναίνεσης είναι αμφισβητήσιμη και η επιβολή του άντρα θεωρείται θεμιτή. Η ηρωίδα της ιστορίας, ωστόσο, αναζητά ισότητα, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση, ακριβώς όπως οι γυναίκες του σήμερα.

Τα πάντα, όμως, τείνουν να γίνονται κρυφά και μυστικά, δημιουργώντας αστείες παρεξηγήσεις και μπερδέματα που μοιάζουν κωμικά ή τραγικά, ανάλογα με την οπτική. Μέσα από τα παιχνίδια της τύχης, της κοινωνίας και των θεών, οι δυο ήρωες παντρεύονται και… τέλος καλό, όλα καλά. Ή μήπως όχι;

Πράγματι, καθώς προχωράει η υπόθεση κάποιοι πετυχαίνουν το σκοπό τους για οικογενειακή γαλήνη, κοινωνική αναγνώριση, πλούτο ή απελευθέρωση. Και κάποιοι μένουν ακριβώς εκεί που ήταν στην αρχή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡίζες από βαμβάκι, της Κάλλιας Παπαδάκη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου12.09.2018

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης:

«Αυτό το τέλος, που προσπαθεί να καθαγιάσει ό,τι έχει προηγηθεί, φωτίζει με αμφίσημο τρόπο τα πρόσωπα και τις πράξεις τους και αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της παράστασης. Μια μουσική κωμωδία που ανοίγει, με όχημα το χιούμορ, έναν χώρο συζήτησης για τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων στην εποχή μας. Μέσα από αυτό το παιχνίδι των συμπτώσεων, αναδεικνύονται και καυτηριάζονται ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις των φύλων, τη θέση της γυναίκας, τις ταξικές διαφορές. Θέματα αιώνια και πανανθρώπινα, όπως η ελευθερία και η εξουσία. Και η τύχη, που έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής! Ή μήπως είναι οι άνθρωποι που “δημιουργούν” την τύχη τους»;

Η σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Νίκου Κυπουργού ζωντανεύουν έναν κόσμο που υπήρξε κάποτε και μοιάζει εντυπωσιακά κι επικίνδυνα με τον δικό μας. Οι χαρακτήρες που επινόησε ο Μένανδρος μάς προσεγγίζουν με χιούμορ κι ευστροφία, χορό και τραγούδι. Έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας και ο καθένας ακολουθεί το νήμα της κυνηγώντας την δική του τύχη.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μένανδρος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφία: Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος

Παίζουν: (αλφαβητικά) Δάφνη Δαυίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη, Ιώβη Φραγκάτου | Συμμετέχουν (αλφαβητικά) Χρήστος Δαλκυριάδης, Διαλεκτή Πουρσανίδου | Μουσικοί (αλφαβητικά) Άρτεμις Βαβάτσικα, Νίκος Γκούμας, Γιώργος Φουντούκος

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 20€ • Φοιτητικό/ 65+/ Καλλ. Σωματείων 16€ • Ανέργων/ Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€ | Προσφορά 15-25 Ιουνίου: Όσοι αγοράσουν εισιτήριο για ΟΛΕΣ τις παραγωγές του Μικρού Θεάτρου Αρχαίας Επιδαύρου –Περιπλανώμενο (2/7), Τα Κυπο-Θεατρικά (9/7), Ρίζες από Βαμβάκι (15-16/7), Επιτρέποντες (22-23/7), ΤΟΥΡΝΕ (29-30/7), Φάκελος Βάνκαου (5-6/8)– έχουν τιμή κανονικού εισιτηρίου στα 12,50 ευρώ.
Διάρκεια Παραστάσεων: 22-23 Ιουλίου 2022
Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr
Παραστάσεις: Παρασκευή 22/7 και Σάββατο 23/7 στις 21:30
Διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Βοηθός Σκηνοθετη: Α' βοηθός σκηνοθέτη: Διαλεχτή Πουρσανίδου. Β' βοηθός σκηνοθέτη Καλή Βοϊκλή.
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/epitrepontes/mavrogeorgiou/
Πληροφορίες Χώρου: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Παλαιά Επίδαυρος, Αργολίδα. http://aefestival.gr/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b