MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΧΟΡΟΣ

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2022: Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

«Ωδή στην ομορφιά» τιτλοφορεί η Λίντα Καπετανέα το φετινό προγραμματισμό του 28ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που ανοίγεται σε όλη την Πελοπόννησο και επιχειρεί την πρώτη του διεθνή συμπαραγωγή.

Στέλλα Χαραμή | 10.05.2022

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

DANCE IN OTHER CITIES – ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστούν στις 17, 19, και 20 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης τα έργα BLINDLY της ομάδας Εlelei Company [Ελελέι Κόμπανι]  των Rafa Jagat [Ράφα Τζαγάτ] και Sabrina Gargano [Σαμπρίνα Γκαργκάνο],  NADEZHDA της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact και το έργο Hito των Akira Yoshida [Ακίρα Γιοσίντα]  και Chey Jurado [Τσέι Χουράδο].

Τα έργα BLINDLY της ομάδας Εlelei Company και NADEZHDA της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact θα παρουσιαστούν στις 15 Ιουλίου και στην Costa Navarino στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

ART WITHIN ONE

Η εκδήλωση Αrt within One, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα κάλεσμα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και σε σπουδαστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των επαγγελματικών σεμιναρίων να βρεθούν όλοι μαζί και να μοιραστούν την τέχνη τους. Είναι μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με συνοδεία μουσικής κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση και τον χορό μέσα σε ένα λεπτό.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Tο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για τρίτη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 9ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο KΑΛΛΟΣ: Για Εμένα Αυτό Είναι Ομορφιά, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 17 Απριλίου 2022. Στον φετινό διαγωνισμό, μέσα από ένα παιχνίδι που θυμίζει παζλ, τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν την εικόνα που αποτυπώνει για εκείνα την ομορφιά.

Τα έργα των παιδιών 4-15 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα εκτεθούν σε ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής, που θα διοργανωθεί στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.

Επιπλέον, στις 18 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους με τίτλο ΚΑΛΛΟΣ: Για Εμένα αυτό είναι Ομορφιά. Το εργαστήρι  πραγματοποιείται με αφορμή την ομώνυμη ψηφιακή έκθεση με τα έργα των παιδιών από το νομό Μεσσηνίας. Τα παιδιά θα συνθέσουν με τα έργα τους ένα μεγάλων διαστάσεων παζλ στους τοίχους του Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, δημιουργώντας μια ζωγραφική εγκατάσταση. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ELECTRIC MATTER | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων σύγχρονου χορού

15-24 Ιουλίου 2022 / 4 σεμινάρια & 1 masterclass
Συνολική διάρκεια: 54 ώρες
Τοποθεσία: Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας

EDIVALDO ERNESTO

Depth Movement Workshop
15-24 Ιουλίου 2022 (27 ώρες)

Πρόκειται για ένα εντατικό, σύνθετο και δυναμικό ομαδικό σεμινάριο με επίκεντρο τη διαχείριση της ενέργειας και τη διαρκή δοκιμασία των ορίων του χορευτή. Αφορά την διαρκή αμφισβήτηση αυτών των ορίων προκειμένου να κατανοήσετε τι σας προσδιορίζει ως χορευτές. Αφορά επίσης τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπετε στο περιβάλλον να επηρεάσει τις χορευτικές σας δεξιότητές και αναπτύσσετε εργαλεία για τη δημιουργία νέων ρυθμών και ποιοτήτων κίνησης. Το πώς σκάβετε βαθύτερα το φάσμα του προσωπικού σας χορευτικού λεξιλογίου και μαθαίνετε να μεταμορφώνεστε σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε. Αφορά την εργασία πάνω στο partnering και τη μικρο-αφηγηματική κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ομάδας. Αφορά, τέλος, τρόπους να είστε πραγματικά απρόβλεπτοι, να ανακυκλώνετε την ενέργεια και να χρησιμοποιείτε το σώμα ως κύριο εργαλείο σας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΟΥΖΕΛΗ ΚΑΙ PAUL BLACKMAN

1000 ways to hold
16-17 Ιουλίου 2022 (6 ώρες)

Το σεμινάριο αποτελεί εντατική εργασία στο partnering και στις συνθέσεις ντουέτου. Οι δύο διεθνούς φήμης ερμηνευτές και δάσκαλοι σταχυολογούν υλικό από το πολύπλευρο καλλιτεχνικό τους έργο το οποίο προσφέρεται ως βάση έρευνας των συμμετεχόντων πάνω στον διάλογο, τη μουσικότητα, τον συντονισμό και την ακρίβεια σωματικής έκφρασης ανάμεσα σε δύο σώματα. Με στόχο τη δημιουργία κωδικοποιημένης γλώσσας, η εργασία του σεμιναρίου θα διερευνήσει την ανάπτυξη διαλόγου ανάμεσα στα μέλη ενός ντουέτου με εργαλεία την αναζήτηση, το ρίσκο και την εμπιστοσύνη.

AKIRA YOSHIDA
UP, BUT DOWN, BUT FAST, BUT SLOW, BUT WILD, BUT SENSITIVE

19-22 Ιουλίου 2022 (12 ώρες)

Το σεμινάριο του Akira Yoshida [Ακίρα Γιοσίντα] ξεκινά με τον μετασχηματισμό της γλώσσας του Breaking σε διάφορες φόρμες, ποιότητες και δυναμικές που εστιάζουν στην κατανομή και μεταφορά του βάρους και τη χρήση της σωματικής έντασης. Διερευνά τη χρήση του βάρους ως φυσικού στοιχείου το οποίο επιτρέπει να κινούμαστε γρήγορα και ελαφριά καθώς και τη δημιουργικότητα που κρύβεται στα ελεύθερα μέρη του σώματος σε σχέση με το επίπεδο του εδάφους. Εξετάζεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο τα λεγόμενα «κόλπα» ανάγονται σε «κινήσεις», μέσα από την προσεκτική παρατήρηση της δημιουργικότητας και των μεταβάσεων που περιέχουν. Μέσα από την έρευνα διερευνώνται πειραματικά οι περιορισμοί του σώματος με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του.

LALI AYGUADÉ

From gravity to lightness
23-24 Ιουλίου 2022 (6 ώρες)

Πυρήνας του σεμιναρίου είναι η μελέτη της μεταμόρφωσης μέσα από την σωματικότητα.
Το μάθημα αποτελείται από δύο βασικά μέρη: ένα τεχνικό, που περιλαμβάνει ζέσταμα και συνδυασμούς με στόχο να προετοιμαστούν οι χορευτές για τις προκλήσεις του μαθήματος, και ένα δεύτερο μέρος με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό πάνω σε συγκεκριμένες ασκήσεις κατά το οποίο η Lali [Λάλι Αϊγουαδέ] καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στην προσωπική χορογραφική της έρευνα με στόχο την ανακάλυψη νέων οδών σωματικής έκφρασης.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να μάθουν οι συμμετέχοντες τρόπους αξιοποίησης του εδάφους με έμφαση στα πόδια ενδυναμώνοντας έτσι τη βάση τους και την στήριξη της κίνησης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στον έλεγχο του κέντρου βάρους τους καθώς και σε τρόπους απελευθέρωσης της κίνησης μέσα από χορευτικές φράσεις και αυτοσχεδιασμούς. Ο ρυθμός και η φωνή θα γίνουν και αυτά αντικείμενα μελέτης στο πλαίσιο διερεύνησης της θεατρικής σωματικότητας. Η προσέγγιση της Lali είναι ανοιχτή σε χορευτές, ηθοποιούς και εν γένει καλλιτέχνες της κίνησης.

ARIAS FERNANDEZ / JOKER

Krump Masterclass
15 Ιουλίου 2022 (3 ώρες)

Πρόκειται για ένα masterclass αφιερωμένο στις βασικές αρχές του Krump. To masterclass θα έχει ως κύριο θέμα τρόπους σύνθεσης ενός Krump χαρακτήρα είτε στο δρόμο είτε επί σκηνής, ενώ ταυτόχρονα θα εμβαθύνει στις δυνατότητες που προσφέρει το Krump ως προς την ελευθερία έκφρασης και την ανάπτυξη ενστικτώδους κίνησης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΟΥ

ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ
ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ (5-18 ΧΡΟΝΩΝ)
ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Εργαστήρι: 8-12 Ιουλίου – Παράσταση: 12 Ιουλίου | 19:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Περνώντας από το υλικό, στην ύλη και στο άυλο. Πώς επιτρέπουμε στα στοιχεία γύρω μας να μας συγκινούν, και πώς αυτό δημιουργεί χορό, ιστορίες και μουσική; Ποια η σημασία κάθε υλικού; Παιδιά όλων των ηλικιών προσκαλούνται να χορέψουν ανάμεσα σε μια πληθώρα υλικών, δημιουργώντας ένα άγριο δάσος. Το εργαστήριο προσφέρει ένα πεδίο από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, φώτα, μικρόφωνα, πινέλα. Παιδιά και έφηβοι γίνονται δημιουργοί ενός χορογραφημένου έργου, δοκιμάζοντας ρόλους από όλες τις πτυχές της σύνθεσης: τον χορό, τον φωτισμό, τον ήχο καθώς και την αποτύπωση της κίνησης μέσω του σχεδίου. Μέσω της διαδικασίας οι συμμετέχοντες διερευνούν τη σχέση μεταξύ ύλης και μορφής και πώς ένα σύστημα σχέσεων επηρεάζει ένα άλλο. Δημιουργώντας και βιώνοντας μια ευρύτερη οικολογία η οποία περιέχει και μεταδίδει συνεργασία και συντονισμό, έρχονται σε επαφή με μία διευρυμένη κατανόηση της κίνησης και κατ’ επέκταση του χορού.

ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Ι SEE YOU SEE ME YOU ή O ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ
9-10 Ιουλίου / Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Τι μπορείς να κάνεις με δέκα μπάλες, ένα καλάμι και ένα χαλί; Δώδεκα αντικείμενα δίνουν το έναυσμα για να δημιουργήσουμε κινητικά μοτίβα και παιχνίδια. Γονείς και παιδιά επιστρατεύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, εξερευνώντας τα κοινά τους σημεία και τις διαφορές τους, εναλλάσσοντας ρόλους και δημιουργώντας χορογραφίες. Μέσα από κινητικά παιχνίδια που αξιοποιούν την κοινή εμπειρία μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων σωμάτων, καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, η χωρο-αντιληπτική ικανότητα και η εκφραστικότητα του σώματος, αναπτύσσονται δεξιότητες κίνησης, συνεργασίας, αποδοχής και εμπιστοσύνης. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και σε όλους όσους επιθυμούν να χορέψουν, ανεξάρτητα από προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση ή τον χορό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου γονείς και παιδιά καλούνται να κινηθούν, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν μέσα σε ένα περιβάλλον δεκτικό, δημιουργικό και θεραπευτικό. 

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΟΥΤ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, 50+
8-12 Ιουλίου / Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Η Πηνελόπη Μωρούτ συντονίζει ένα εργαστήριο κίνησης ενηλίκων, το οποίο εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές της πρακτικής Fighting Monkey Practice και, κυρίως, στη διαδικασία έξυπνης εξάσκησης και βιώσιμης γήρανσης. Πρόκειται για μια εφαρμοσμένη πρακτική ανθρώπινης ανάπτυξης μέσα από την κίνηση, την οποία ανέπτυξαν ο Jozef Fruček και η Λίντα Καπετανέα. Η πρακτική Fighting Monkey Practice διερευνά:

  1. Τη διαδικασία της γήρανσης και τρόπους διατήρησης της υγείας των αρθρώσεων και συνολικά του μυοσκελετικού συστήματος προκειμένου να διατηρείται η κινητικότητά μας μέσα στον χρόνο.
  2. Την ανάπτυξη της ελαστικότητας του σώματος και της πλαστικότητας του εγκεφάλου μέσα από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια κίνησης, που αποσκοπούν στη διατήρηση της νεότητας του νευρικού συστήματος.
  3. Την ανάπτυξη καλύτερου συντονισμού στο σώμα και τον ρόλο του στη μικρή και μεγάλη κλίμακα της ανθρώπινης ζωής.
  4. Την ανάπτυξη επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με το περιβάλλον μας, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας μάθησης και τη δημιουργία «ιστοριών», που μας εμπνέουν και τροφοδοτούν την όρεξή μας για ζωή.

Στο εργαστήρι Fighting Monkey Practice 50+ οι συμμετέχοντες θα παίξουν ανορθόδοξα παιχνίδια για τη βελτίωση της μνήμης, τον καλύτερο συντονισμό των κινήσεων του σώματος, την αφύπνιση των αρθρώσεων και την αναζωογόνηση του νευρικού συστήματος.

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ & ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΟΥΒΑΝΗ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
15-17 Ιουλίου / Αμφιθέατρο “Θόδωρος Αγγελόπουλος”

Η Ειρήνη Κουρούβανη και η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη δημιουργούν ένα εργαστήρι σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού στο οποίο οι συμμετέχοντες θα ενεργοποιήσουν το σώμα τους, θα ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και θα αγαπήσουν το σώμα τους μαθαίνοντας κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Ξεκινώντας με ασκήσεις γνωριμίας και ένα καλό ζέσταμα, και με στόχο την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στον εαυτό και στην ομάδα, το εργαστήριο θα εστιάσει στην αναζήτηση διαφορετικών ρυθμών και κινητικών μοτίβων. Δοκιμάζοντας να πέσουν, να τρέξουν, να πηδήξουν, να μπλεχτούν και να ξεμπλεχτούν, να στρίψουν, να ισορροπήσουν, να παίξουν και να χορέψουν, τα μέλη της ομάδας καλούνται να συνδεθούν με το σώμα τους και με τα σώματα των άλλων, με τη μουσική και με το ρυθμό. Το εργαστήρι διεξάγεται με τη συνεργασία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b