MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Detox Water ή Νερό Αποτοξίνωσης: Μύθοι, αλήθειες και οφέλη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, γράφει για τα οφέλη του νερού αποτοξίνωσης στον οργανισμό μας.

photo: unsplash
Monopoli Team

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά δημοσιεύματα γύρω από τους όρους «αποτοξίνωση» και «νερό αποτοξίνωσης». Είμαι σίγουρος πως όλο και κάτι έχει πάρει το αυτί σου… Το νερό είναι δεδομένο πως είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, καθώς η αφυδάτωση σχετίζεται με μειωμένη λειτουργικότητα του μεταβολισμού, του γαστρεντερικού συστήματος, με κόπωση, ξηρότητα της επιδερμίδας και άλλες διαταραχές.

Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεις αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις συστάσεις να αναφέρουν την πρόσληψη τουλάχιστον 9 ποτηριών την ημέρα για τις γυναίκες και 13 ποτηριών την ημέρα για τους άντρες (MayoClinic). Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα; Γιατί οι άντρες έχουν περισσότερη άλιπη μάζα σώματος, η οποία συγκρατεί νερό, επομένως χρειάζεται να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες σε νερό σε σχέση με τις γυναίκες.

Υπάρχει η θεώρηση πως η προσθήκη άλλων συστατικών μέσα στο νερό, μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση και τη μείωση του σωματικού βάρους. Σε αυτό τον οδηγό λοιπόν, θα σου δώσω αναλυτικές πληροφορίες για το τί είναι το νερό αποτοξίνωσης (detoxwater), πώς φτιάχνεται, ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία και θα σου διαχωρίσω τις αλήθειες από τους μύθους!

Τι είναι το νερό αποτοξίνωσης;

To νερό αποτοξίνωσης είναι πόσιμο νερό στο οποίο έχουν εγχυθεί, δηλαδή έχουν μουλιάσει για αρκετή ώρα, φρούτα, λαχανικά και βότανα. Έτσι, το νερό αρωματίζεται και είναι πιο ευχάριστο στη γεύση και την οσμή. Επιπλέον, λόγω του ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχει δεν καταναλώνονται, το νερό αποτοξίνωσης καταλήγει να έχει ελάχιστες έως και μηδενικές θερμίδες, με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανική εναλλακτική ροφημάτων, χυμών και αναψυκτικών με ζάχαρη.

photo: unsplash

Πώς να το φτιάξεις;

Η παρασκευή του νερού αποτοξίνωσης είναι πάρα πολύ απλή και μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι αξιοποιώντας ό,τι φρούτα, λαχανικά και βότανα θέλεις. Το μόνο που χρειάζεται από εσένα είναι να κόψεις τα φρούτα και τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια, κύβους ή φέτες και να τα προσθέσεις σε ζεστό ή κρύο νερό, αναλόγως την προτίμησή σου. Όσο περισσότερα τα συστατικά, τόσο πιο έντονη η γεύση! Μπορείς να προσθέσεις ακόμα και ροδοπέταλα!

Εάν θέλεις να φτιάξεις κρύο νερό αποτοξίνωσης, άφησε τα συστατικά στο νερό αρκετή ώρα, ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να επιτρέψεις στις γεύσεις να απελευθερωθούν πιο έντονα.

Χρήσιμο tip
Συστήνεται να μην αφήνεις τα συστατικά πάνω από 12 ώρες, καθώς θα αρχίσει η αποσύνθεσή τους.

Μπορείς να κάνεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς και στο τέλος του άρθρου θα σου δώσω αρκετές ενδιαφέρουσες συνταγές Αρκετά δημοφιλείς συνδυασμοί είναι οι ακόλουθοι:

Αγγούρι με μέντα
Λεμόνι με τζίντζερ
Βατόμουρα με πορτοκάλι
Λεμόνι με πιπέρι καγιέν
Καρπούζι με μέντα
Γκρέιπφρουτ με δεντρολίβανο
Πορτοκάλι με λεμόνι
Λεμόνι με λάιμ
Φράουλες με βασιλικό
Μήλο με κανέλα

Εάν βιάζεσαι, μπορείς να συνθλίψεις τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα προσθέσεις στο νερό, ώστε να βγάλουν πιο γρήγορα τους χυμούς και τη γεύση τους στο νερό.

Χρήσιμο tip
Αξιοποίησε φρούτα και λαχανικά εποχής! Εάν είναι και βιολογικής καλλιέργειας, ακόμα καλύτερα!

photo: unsplash

Ποιοι ισχυρισμοί υγείας έχουν αποδοθεί στο νερό αποτοξίνωσης;

Λόγω των φρούτων και των λαχανικών που περιέχονται στο νερό αποτοξίνωσης, κατά καιρούς του έχουν αποδοθεί (ανεπίσημα) κάποιοι ισχυρισμοί υγείας, δηλαδή κάποια οφέλη που φημολογείται πως έχει στην υγεία σου η κατανάλωσή του. Κάποιοι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι οι ακόλουθοι:

Αποτοξίνωση, δηλαδή αποβολή τοξινών από το σώμα
Απώλεια βάρους
Εξισορρόπηση του pH του αίματος
Καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
Ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού
Βελτίωση της διάθεσης
Αύξηση των επιπέδων ενέργειας – τόνωση
Βελτίωση της όψης της επιδερμίδας

Μακάρι να μπορούσε το νερό αποτοξίνωσης να σου προσφέρει όλα τα παραπάνω, όμως αρκετά από αυτά τα οφέλη δεν στηρίζονται επιστημονικά και αυτά που μπορούν να υποστηριχθούν, οφείλονται στην κατανάλωση νερού, ανεξάρτητα από τα φρούτα και τα λαχανικά με τα οποία αυτό αρωματίζεται.

Πριν περάσω στο διαχωρισμό του ποιοι από τους ισχυρισμούς είναι αληθείς και ποιοι είναι μυθοπλασία, θα σταθώ στο θέμα της αποτοξίνωσης που είναι αρκετά διαδεδομένο και ιδιαίτερα παρεξηγημένο, όπως και ασαφές! Μάλιστα, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει ακόμα και γρήγορη μείωση βάρους πχ «δίαιτα αποτοξίνωσης». Δεν είναι λίγες οι φορές που στο διαιτολογικό γραφείο μου έχουν ζητήσει «μία δίαιτα αποτοξίνωσης για να καθαρίσει το σώμα»! Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ μακριά από αυτό…

Πώς το σώμα σου κάνει αποτοξίνωση;

Το ανθρώπινο σώμα είναι μία εξαιρετική μηχανή, τόσο καλά σχεδιασμένη που περιλαμβάνει όλους τους μηχανισμούς που χρειάζεται για να κάνει αποτοξίνωση! Και με τον όρο «αποτοξίνωση» εννοούμε την αποβολή των τοξινών που παράγονται από το μεταβολισμό του φαγητού, από την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και άλλες τοξίνες άγνωστης προέλευσης.

Ποιοι είναι λοιπόν οι μηχανισμοί με τους οποίους το σώμα σου κάνει φυσιολογικά την αποτοξίνωσή του; Αυτή την εργασία επιτελούν με επιτυχία οι νεφροί, το συκώτι, οι πνεύμονες, το δέρμα και το γαστρεντερικό σύστημα. Επειδή λοιπόν δε γνωρίζουμε ποιες είναι οι τοξίνες που πρέπει να αποβληθούν, δεν μπορεί επιστημονικά να προταθεί κάποιο βότανο ή σκεύασμα ή τρόφιμο ως αποτοξινωτικό!

Ας αφήσουμε λοιπόν το σώμα μας να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει να την κάνει και ας το βοηθήσουμε δίνοντάς του τα εργαλεία που χρειάζεται για να την κάνει πιο αποτελεσματικά, όπως φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς και άπαχη πρωτεΐνη από αυγά, γαλακτοκομικά, κοτόπουλο και ψάρι. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί τον καλύτερο διατροφικό οδηγό για εσένα.

Οφέλη για την Υγεία

Όλα τα οφέλη που έχει το νερό αποτοξίνωσης στην υγεία, οφείλονται στο νερό, καθώς η ποσότητα των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που αποκτά λόγω των φρούτων και των λαχανικών είναι πολύ μικρή για να έχει κάποιο επιπλέον όφελος στην υγεία σου. Συνεπώς, θα σου αναφέρω ποια οφέλη αποδίδονται στην επαρκή πρόσληψη νερού.

photo: unsplash

Μείωση σωματικού βάρους

Το νερό είναι γεγονός πως είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και όλων των βιοχημικών διεργασιών που επιτελεί το σώμα σου καθημερινά. Μία από αυτές τις βιοχημικές διαδικασίες είναι και ο μεταβολισμός, δηλαδή η διάσπαση των τροφών για την παραγωγή ενέργειας. Η επαρκής πρόσληψη νερού φαίνεται πως βοηθάει στις καύσεις του μεταβολισμού, αυξάνοντάς τες για λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή του.

Πέρα από την παροδική και μικρή αύξηση στις καύσεις, γύρω στα 23kcal ανά 500ml κατανάλωσης νερού, η επαρκής πρόσληψη νερού θα σε οδηγήσει σε καλύτερο αίσθημα κορεσμού μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, βοηθάει στο φούσκωμα των φυτικών ινών στο στομάχι και το έντερο, με αποτέλεσμα και πάλι τον καλύτερο κορεσμό. Τέλος, η πρόσληψη νερού πριν από το γεύμα, μπορεί να σε βοηθήσει να καταναλώσεις λίγο μικρότερη ποσότητα, καθώς καταλαμβάνει όγκο στο στομάχι σου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο diaitologos.com

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b