MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένη Ποίηση

Ο Λάμπρος, του Διονύσιου Σολωμού στο Θέατρο Χώρος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η παράσταση «Ο Λάμπρος», εμπνευσμένη από το ομώνυμο αριστουργηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρος, σε σκηνοθεσία-ερμηνεία Έλενας Μαυρίδου.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Ο «Λάμπρος», η εμπνευσμένη από το ομώνυμο αριστουργηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού παράσταση, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου στο θέατρο Χώρος, παρατείνεται. Ένα έργο πρωτοποριακό, που εξερευνά τα όρια μεταξύ διαφορετικών τεχνών· της κινηματογραφικής αφήγησης, του θεάτρου σκιών, του αναλογικού animation και της performance.

«Ο Λάμπρος θα μείνει απόσπασμα» έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός, επιστρέφοντας επί 10 ολόκληρα χρόνια στο ημιτελές έργο του. Ο εθνικός μας ποιητής γράφει το σπουδαίο, πολύπλοκο αυτό ποίημά του στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου διαμόρφωσης του συγγραφικού του έργου. Όπως ανέφερε ο μαθητής και εκδότης του έργου του, Iάκωβος Πολυλάς, «Στο ποίημα Ο Λάμπρος ο Σολωμός δείχνει στο έθνος του ότι η απλή γλώσσα δύναται να εκφράσει με θαυμαστή σφοδρότητα και συντομία τα παθητικότερα και πλέον απόκρυφα αισθήματα. Η γιγαντιαία αλλά μάταιη αντίσταση της θέλησης του ανθρώπου εις τους ηθικούς νόμους δεν επαραστήθηκε ίσως ποτέ εις εικόνας τρομερότερη από τούτην του Λάμπρου».               

«Ο Λάμπρος»: Λίγα λόγια για το έργο

Ο Λάμπρος αποπλανεί τη Μαρία στα 15 της χρόνια, για να την παντρευτεί. Κάνουν μαζί τέσσερα παιδιά, μία κόρη και τρεις γιους, αλλά ο Λάμπρος τα βάζει σε ορφανοτροφείο. Η Μαρία μένει αστεφάνωτη και για 15 χρόνια στερείται τα παιδιά της. Ο Λάμπρος φεύγει για να πολεμήσει τον Αλή Πασά και να εκδικηθεί τον θάνατο του αδερφού της Μαρίας, ενός ιεροκήρυκα που δολοφονήθηκε απ’ τους Τούρκους.

Στο στρατόπεδο γνωρίζει τυχαία ένα κορίτσι, αλλά μην γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα είναι η κόρη του, το ερωτεύεται. Ο τραγικός πατέρας αναγνωρίζει τα σημάδια του παιδιού του στο κορμί της νέας. Η κόρη μαθαίνει την αλήθεια και αυτοκτονεί. Ο Λάμπρος καταδιώκεται από τύψεις και αυτοκτονεί εκεί, όπου πνίγηκε η κόρη του. Η Μαρία χάνει τα λογικά της, αναζητά έναν άλλο κόσμο, να μην πονάει πια. Ρίχνεται στον γκρεμό.

Η παράσταση

Ο χρόνος στον Λάμπρο διαστέλλεται, χαρίζοντάς του αυτόν τον αποσπασματικό χαρακτήρα, διαστέλλεται και στην παράσταση, για να μεταφέρει τη δύναμη των εικόνων του Σολωμού. Ο Λάμπρος σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Έλενας Μαυρίδου είναι ένα έργο χειροποίητο, κινηματογραφικής αισθητικής. Αναλογικά εργαλεία, όπως το επιδιασκόπιο και οι χάρτινες φιγούρες-μαριονέτες μιας ναΐφ αισθητικής, συναντούν την τεχνολογία του ήχου.

Η ανθρώπινη φωνή και τα παραδοσιακά όργανα, όπως οι λύρες Μακεδονίας και Θράκης, αναμιγνύονται με σύγχρονα μέσα της ηλεκτρονικής μουσικής και της ambient noise, χρωματίζοντας την αφήγηση του Λάμπρου, κατασκευάζοντας ένα ακουστικό και οπτικό σύμπαν για να ταξιδέψει ο υπέροχος λόγος του Διονύσιου Σολωμού.

Αντλώντας υλικό από τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες της δημοτικής μουσικής του τόπου μας, ο λυράρης Γιώργος Μαυρίδης μεταπλάθει ζωντανά σκοπούς του Αιγαίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέσα από την αφήγηση και τη μουσική, το υπέροχο ποίημα του Σολωμού ζωντανεύει στον χώρο και τον χρόνο, δίνοντας πνοή σε σκιές ενός κόσμου παλιού που ζητούν να ενωθούν με το τώρα. Η εξερευνητική ψυχή των δυο ερμηνευτών συναντιέται με λέξεις και ήχους που υπερβαίνουν τον χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο θέατρο της νέας εποχής πηγαίνει στη Μαδρίτη12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου

Σκηνικά: Γεωργία Μπούρδα
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Γιώργος Μαυρίδης
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης

Παίζουν: Έλενα Μαυρίδου

Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 15€, Φοιτητικό 12€, Ανέργων, ΑμΕΑ 10€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιανουαρίου 2022
Πληροφορίες: Κρατήσεις: 2103426736 και viva.gr.
Παραστάσεις: Κυριακή στις 20.00
Διασκευή: Έλενα Μαυρίδου
Βοηθός Σκηνοθετη: Ιωάννα Πιταούλη
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-lampros/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6 – 8, Βοτανικός. Τηλ: +302103426736, +306988441969. Ε: [email protected]. | https://horostheatre.gr/
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Μένγκελε, του Θανάση Τριαρίδη για δεύτερη χρονιά στο ΠΛΥΦΑ
Θεατρικά Νέα
«Η Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ» του Στίβεν Κινγκ για 2η χρονιά στο Θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Πετάει Πετάει: Η κλασική φάρσα του Marc Camoletti στο Θερινό Θέατρο Αλέα
ΘΕΑΤΡΟ
Badke(remix): Οι Παλαιστίνιοι Αμίρ Σάμπρα και Ατά Χατάμπ χορογραφούν την αντίσταση στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Οι άθλοι του Ηρακλή: Ο Καραγκιόζης του Ηλία Καρελλά στον Κήπο του Μεγάρου
ΘΕΑΤΡΟ
Τρωάδες: Το Εθνικό στην Επίδαυρο με έναν συμπεριληπτικό θίασο απέναντι στο παράλογο του πολέμου
Θεατρικά Νέα
Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών: Το ανατρεπτικό παιδικό musical του Γιάννη Ξανθούλη σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η βραβευμένη παράσταση με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη ξανά στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Haribo Kimchi: Ο Τζάχα Κου επιστρέφει στην Πειραιώς 260 με ένα “γαστρονομικό ταξίδι”
ΘΕΑΤΡΟ
Stores: Ο Γιώργος Βαλαής στήνει στην Πειραιώς 260 το πολυκατάστημα των υπαρξιακών μας αδιεξόδων
ΘΕΑΤΡΟ
Προσωδία: Η Nicoline van Harskamp αποδομεί τους μύθους για την τεχνητή νοημοσύνη στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Ένας υπηρέτης, δύο αφεντικά: Ο Θάνος Τοκάκης σκηνοθετεί τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο Θέατρο Ιλίσια