MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Φιλαρμόνια: Μια δραστήρια Ορχήστρα με σημαντικό έργο και διεθνείς συνεργασίες

Με αφορμή τα πέντε χρόνια λειτουργίας της “Φιλαρμόνια”, ο Πρόεδρός της Νίκος Μαλιάρας, μάς δίνει περισσότερες πληροφορίες για το όραμα, τη φιλοσοφία και τη δράση αυτής της σημαντικής Ορχήστρας.

Monopoli Team

Είναι μια ιδιωτική ορχήστρα

H Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 με στόχο τη μελέτη και διάδοση της Νεοελληνικής έντεχνης μουσικής, είναι μια αμιγώς ιδιωτική ορχήστρα. Είναι μια επαγγελματική ορχήστρα, η οποία αμείβει τους εργαζόμενους σε αυτήν στηριζόμενη αποκλειστικά σε ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις και χορηγίες και δεν επιβαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστον στον κρατικό προϋπολογισμό. Διαθέτει ιδιόκτητους χώρους για δοκιμές, ιδιόκτητο στούντιο με υψηλής στάθμης εξοπλισμό για ηχογραφήσεις, και ιδιόκτητη συλλογή μουσικών οργάνων και λοιπού απαραίτητου υλικού.

Η επιλογή των ιδρυτών να μην καταφύγουν σε κρατικό ή δημόσιο χρήμα για να στηρίξουν τη λειτουργία της είναι συνειδητή. Η κυριότερη αιτία είναι ότι η Φιλαρμόνια θέλει να διατηρήσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της και όχι να ακολουθήσει την πορεία άλλων ορχηστρών που ιδρύθηκαν ως ιδιωτικές για να περάσουν αργότερα στην κρατική χρηματοδότηση συσσωρεύοντας χρέη και επιβαρύνοντας υπέρμετρα και αδικαιολόγητα την Έλληνα φορολογούμενο. Η Φιλαρμόνια στηρίζεται και θα στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις.

Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα…

Προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, η Φιλαρμόνια έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εγχώριους και διεθνείς και έχει προχωρήσει σε πολλές συμπαραγωγές καλλιτεχνικών γεγονότων. Από τους Ελληνικούς φορείς σημαντικό είναι να αναφέρουμε το Φεστιβάλ Αθηνών, τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι Πειραιά, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Τρίπολης, Λάρισας και Καβάλας.

Συνεργάζεται επίσης με Έλληνες συνθέτες για την εκτέλεση ή ηχογράφηση έργων τους, καθώς και με ιδιωτικά καλλιτεχνικά γραφεία για την πραγματοποίηση συναυλιών. Οι παραγωγές που έχει οργανώσει ή στα οποίες έχει συνεργαστεί η Φιλαρμόνια είναι τόσο παραγωγές συμφωνικής μουσικής όσο και παραστάσεις όπερας, αλλά και συναυλίες μουσικής δωματίου, πράγμα που δείχνει την τεράστια ευελιξία της ορχήστρας.

…και στο εξωτερικό

Από τους διεθνείς φορείς αναφέρουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και τις περιφέρειες Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κίνας, τις διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες “BIS” και«NAXOS», καθώς και την αμερικανική εταιρία παραγωγής συναυλιών και ψηφιακών δίσκων “PARMA Productions”, με την οποία έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ενώ έχει ηχογραφήσει σε CD έργα Αμερικανών συνθετών. Επίσης, πρόσφατα συνεργάστηκε με το τον καλλιτεχνικό φορέα “Teatro Grattaciello” της Νέας Υόρκης, σε μια παραγωγή όπερας στην Κρήτη.

“Άνοιγμα” στην pop μουσική

Παράλληλα με την ΦΟΑ λειτουργεί το «Σύνολο Ποικίλης Μουσικής της Φιλαρμόνιας» (Athens Philharmonia Pop Orchestra) για να διοργανώνει και να συμμετέχει σε συναυλίες ελαφράς, rock και pop μουσικής, με στόχο να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό. Το «Σύνολο» λειτουργεί από το 2018 καιέχει ήδη εμφανιστεί στο «Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και στο Ηρώδειο, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί σειρά συναυλιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2022.

Σταθερή συνεργασία με το Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

Πολύ πρόσφατα μπόρεσε να υλοποιηθεί και να ξεκινήσει και μια σταθερή συνεργασία με το Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για κάτι που είχε συζητηθεί παλαιότερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Τώρα πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο παραγωγές στο Ηράκλειο, μια παραγωγή όπερας και μια συμφωνική συναυλία, ενώ έχουν ήδη σχεδιαστεί και άλλες μέσα στην σεζόν 2021-22 και έχουν προγραμματιστεί και οι πρώτες παραγωγές όπερας για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Η συνεργασία με το Ηράκλειο προδιαγράφεται να γίνει μόνιμη και να διαρκέσει πολλά χρόνια!

Η κοινωφελής δράση της Φιλαρμόνια

Η Φιλαρμόνια στηρίζει και βοηθάει με την παραχώρηση των χώρων της και με άλλες διευκολύνσεις και τη νεανική ορχήστρα του «El Sistema Greece». To “El Sistema” είναι ένα διεθνές κοινωνικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικά και οικονομικά στρωμάτων, αλλά και μεταναστών και προσφύγων, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη μουσική εκπαίδευση και καλλιέργεια.

Επιχειρεί να φέρει τα παιδιά αυτά να τα φέρει κοντά στη μουσική πράξη μέσα από τη συμμετοχή τους σε ορχήστρες και χορωδίες και έτσι να τα προστατέψει από την κοινωνική περιθωριοποίηση ή απόρριψη, στην οποία πολλές φορές τα παιδιά αυτά είναι καταδικασμένα. Η Φιλαρμόνια και οι άνθρωποί της θεωρούν χαρά και κοινωνικό καθήκον τους να στηρίξουν αφιλοκερδώς με τις δυνάμεις τους τον Ελληνικό κλάδο του El Sistema.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b