MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ

Ο Μαύρος Κύκνος: Δεύτερη ημερομηνία μετά το πρώτο sold out στο Christmas Theater

Το Gala μπαλέτου «Ο Μαύρος Κύκνος», με τη συμμετοχή των κορυφαίων χορευτών των Μπολσόι και Μαριίνσκι, θα παρουσιαστεί σε επιπλέον ημερομηνία μετά το sold out σε Ηρώδειο και Christmas Theater.

Monopoli Team

Ο «Μαύρος Κύκνος» έρχεται στην Αθήνα. Οι κορυφαίοι χορευτές των μεγαλύτερων θεάτρων μπαλέτου της Ρωσίας, του Μπολσόι και του Μαριίνκσι, ανεβαίνουν στην σκηνή του Christmas Theater, 7 (sold out) και 8 (extra παράσταση) Οκτωβρίου, και μας παρουσιάζουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκαλά μπαλέτου στον κόσμο, βασισμένο στο μπαλέτο των μπαλέτων, την Λίμνη των Κύκνων.

Διάσημα ονόματα όπως οι κορυφαίες μπαλαρίνες του Μπολσόι Ευγενία Ομπρατσόβα και Άννα Νικούλινα, αλλά και οι κορυφαίες μπαλαρίνες του Μαριίνσκι Εκατερίνα Κονταούροβα και Εκατερίνα Οσμόλκινα θα μας αποδείξουν γιατί τα δύο αυτά θέατρα εξακολουθούν να είναι ο ορισμός του κλασικού μπαλέτου στις καλύτερες στιγμές του!

Ο Μαύρος Κύκνος

«Μαύρος Κύκνος»: Λίγα λόγια για την παράσταση

Συνολικά 12 κορυφαίοι χορευτές θα μας μαγέψουν με τις σπουδαιότερες στιγμές της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων» αλλά και άλλων μεγάλων παραστάσεων.

Η «Λίμνη των Κύκνων» αποτελεί το κορυφαίο έργο στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου. Ο διπλός ρόλος Οντέτ – Οντίλ πολλές φορές ερμηνεύεται από διαφορετικές μπαλαρίνες στην ίδια παράσταση και όχι απαραίτητα από μία. Πρόκειται για τους ρόλους που η ανάθεσή τους αποτελεί όνειρο ζωής για κάθε μπαλαρίνα.

Η Οντέτ είναι ο Λευκός Κύκνος και η Οντίλ είναι ο Μαύρος Κύκνος. Η επιλογή του χρώματος αντιπροσωπεύει την αντίθεση μεταξύ των γυναικών που διεκδικούν την καρδιά του πρίγκιπα Ζίγκφριντ.

Η Οντέτ ως λευκός κύκνος αντιπροσωπεύει την αγνότητα, την πραγματική αγάπη, το καλό, ενώ η Οντίλ ως μαύρος κύκνος αντιπροσωπεύει, φυσικά, το κακό και τον φθόνο, λόγω των κακών προθέσεων του  πατέρα της που προσπαθεί, με τα μάγια, να αναγκάσει τον Πρίγκιπα να απαρνηθεί την Οντέτ για να αγαπήσει την κόρη του Οντίλ.

Ο Μαύρος Κύκνος

Το σπουδαιότερο σημείο του μπαλέτου «Η Λίμνη των Κύκνων»

Ωστόσο ένα από τα θεμέλια του διάσημου μπαλέτου «Λίμνη των Κύκνων», ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μέρη του, είναι το λεγόμενο «Black pas de deux». Είναι η στιγμή που η Οντίλ χορεύει ως Μαύρος Κύκνος αλλά με την μορφή της Οντέτ και προσπαθεί να εξαπατήσει τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ ώστε να την αγαπήσει.

Είναι επίσης η στιγμή που ο «Μαύρος Κύκνος» επιστρατεύει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο εντυπωσιακά τεχνάσματα για να κερδίσει την αγάπη του πρίγκιπα, εκτελεί  τα 32 συνεχόμενα φουετέ (Fouettés), μία από τις πιο απαιτητικές στιγμές κάθε μπαλαρίνας.

Ποιες χορογραφίες θα απολαύσουμε

Στην παράσταση «Μαύρος Κύκνος» θα απολαύσουμε κυρίως χορογραφίες από την παράσταση «Λίμνη των Κύκνων» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι στην διασκευή χορογραφίας του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (βασισμένη πάντα στην αυθεντική χορογραφία Πετιπά – Ιβάνοφ). Η χορογραφία του Γκριγκορόβιτς είναι αυτή που παρουσιάζεται ακόμα και σήμερα στο Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας.

Μια σπουδαία στιγμή της βραδιάς είναι η παρουσίαση της μοναδικής χορογραφίας «Ο Θάνατος του Κύκνου» που είχε δημιουργηθεί ειδικά για την σπουδαιότερη πρίμα μπαλαρίνα όλων των εποχών Άννα Πάβλοβα από τον Μιχαήλ Φοκίν το 1907. Είναι ένα εμπνευσμένο σόλο pas de deux από το ομώνυμο ποίημα του Τένυσσον βασισμένο σε μουσική από τη 13η “κίνηση” του έργου του Καμίγ Σαίν Σάνς «Το Kαρναβάλι των Zώων» για βιολί και πιάνο. Έκτοτε θεωρείται η κορυφαία δοκιμασία για μία μπαλαρίνα.

Τέλος σε επιλεγμένα μέρη της παράστασης παρουσιάζονται μοναδικές στιγμές από τις παραστάσεις «Ωραία Κοιμωμένη» του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, «Κουρσάρος» του Αντόλφ Αντάμ και «Σεχραζάτ» του Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ βασισμένο στο παραμύθι «Χίλιες και μια Νύχτες».

Ο Μαύρος Κύκνος

Οι πρώτοι από τους 12 κορυφαίους χορευτές που θα συμμετέχουν στον «Μαύρο Κύκνο» είναι:
 • Ευγενία Ομπρατσόβα: Πρίμα Μπαλαρίνα (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι.
 • Άννα Νικούλινα: Πρίμα Μπαλαρίνα (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι.
 • Εκατερίνα Σεπούλινα: Πρίμα Μπαλαρίνα (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι.
 • Μιχαήλ Λομπούχιν: Κορυφαίος Χορευτής (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι.
 • Ρουσλάν Σκβορτσόφ: Κορυφαίος Χορευτής (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι.
 • Αλεξάντρ Βολτσκόβ: Κορυφαίος Χορευτής (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι.
 • Κλίμ Εφίμοβ: Πρώτος Χορευτής (First Soloist) του θεάτρου Μπολσόι.
 • Ιούλια Σκβορτσόβα: Πρώτη Σολίστ (First Soloist) του θεάτρου Μπολσόι
 • Οξάνα Μποντάρεβα: Φιλοξενούμενη Πρώτη Σολίστ (First Soloist) του θεάτρου Μαριίνσκι.
 • Ίγκορ Κόλμπ: Κορυφαίος Χορευτής (Principal Dancer) του θεάτρου Μαριίνσκι.
 • Σβετλάνα Λούνκινα: Πρίμα Μπαλαρίνα (Principal Dancer) του Εθνικού Μπαλέτου Καναδά
 • Μπρέντον Σάγιε: Κορυφαίος Χορευτής (Principal Dancer) του Εθνικού Μπαλέτου Καναδά

Ο Μαύρος Κύκνος είναι ένας ύμνος στο κλασικό μπαλέτο. Στην κορυφαία μορφή χορού που έχει την δύναμη να αγγίζει την αιωνιότητα.

Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ έχει πει για τον χορό:

«Ήταν η μυρωδιά του δέρματός μου που άλλαζε, ήταν η προετοιμασία, πριν από κάθε μάθημα. Ήταν η απόδραση από το σχολείο και μετά από τη δουλειά στα χωράφια με το πατέρα μου, γιατί είμασταν δέκα αδέλφια.

Να κάνεις δύο χιλιόμετρα με τα πόδια, για να πας στη σχολή χορού. Και όταν ήμουν εκεί… Η μυρωδιά της καμφοράς, του ξύλου, η στολή χορού… Ήμουν αετός στη κορυφή του κόσμου. Ο ποιητής ανάμεσα στους ποιητές. Ήμουν παντού και τα πάντα!!! Το μόνο πράγμα που με συνοδεύει είναι ο χορός μου. Η ελευθερία του να υπάρχω..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆνθρωποι και Ποντίκια: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του Βασίλη Μπισμπίκη επιστρέφει στον Cartel Τεχνοχώρο12.09.2018

Είμαι εδώ αλλά εγώ χορεύω με το νου, πετώ πιο μακριά από τα λόγια μου, πιο μακριά από το πόνο μου. Αν λυπόμαστε τα πληγωμένα πόδια μας, αν τρέχουμε μόνο πίσω από το στόχο μας και δεν καταλαβαίνουμε την μοναδική ευχαρίστηση της κίνησης, δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της ζωής. Εκεί που η ουσία είναι στο γίγνεσθαι και όχι στο φαίνεσθαι. Κάθε άνδρας θα έπρεπε να χορεύει. Σε όλη του τη ζωή. Ας μην είσαι χορευτής… .αλλά να χορεύεις…

Να χορεύεις!!!»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΤιμές Εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη: 68 Ευρώ | Α Ζώνη: 58 Ευρώ | Β Ζώνη: 48 Ευρώ | Γ Ζώνη: 38 Ευρώ | Δ Ζώνη: 28 Ευρώ | Ε Ζώνη: 18 Ευρώ | Φοιτητικό: 13 Ευρώ | ΑΜΕΑ: 13 Ευρώ (Μόνο Με Τηλεφωνική Κράτηση Στο 211 7701700)
Διάρκεια Παραστάσεων: 7-8 Οκτωβρίου 2021
Πληροφορίες: Προπώληση: 211 7701700, www.viva.gr, www.ct.gr
Παραστάσεις: Πέμπτη 7/10 και Παρασκευή 8/10 στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/dance/festival/o-mavros-kyknos-gala-ballet-bolshoi-mariinsky/
Πληροφορίες Χώρου: Christmas Theater, Λεωφόρος Βεΐκου 139. Τηλ: 211 7701700. Ε: [email protected] | https://ct.gr/
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα