MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
23
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΊΕΣ

1 χρόνος χωρίς τον Γιάννη Πουλόπουλο: Οι μεγάλες επιτυχίες που άφησαν εποχή

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο σπουδαίος ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε πέρσι από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο σπουδαίος ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από τη ζωή πέρσι, το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό τραγούδι.

Ένας τραγουδιστής που ταυτίστηκε με το “Νέο Κύμα” του ελληνικού τραγουδιού και άφησε εποχή με τραγούδια του, αλλάζοντας για πάντα το λαϊκό τραγούδι. Απόδειξη του αντίκτυπου του τραγουδιστή ήταν ο δίσκος “Δρόμος”, ένα άλμπουμ των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια.

Ο δίσκος αυτός θα γίνει ο πρώτος ελληνικός χρυσός δίσκος, παρ’ όλο που δεν μεταδιδόταν από το κρατικό ραδιόφωνο επί χούντας. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα γίνει το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, φτάνοντας τα 3.000.000 αντίτυπα, ρεκόρ που μέχρι σήμερα κανείς άλλος ελληνικός δίσκος δεν έχει ξεπεράσει.

Χάρη στην πλούσια δισκογραφία του Γιάννη Πουλόπουλου, λοιπόν, η φωνή του “χρυσού ερμηνευτή” δεν θα χαθεί ποτέ και εμείς θα τον θυμόμαστε κάθε φορά μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες του.

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν

Γράφτηκε το 1970, από τον Αλέξανδρο Καγιάντα, έναν μετανάστη εργάτη στο Μόναχο της Γερμανίας, που έστειλε τους στίχους του στον Γιώργο Ζαμπέτα. Το τραγούδι μιλά για τους μετανάστες που “έφευγαν και έμεναν”.

Ξημερώνει Κυριακή

Από τον χρυσό δίσκο ο “Δρόμος”, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μίμη Πλέσσα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αυτό το τραγούδι γράφτηκε για να θυμίζει την προσμονή για την δημοκρατία την περίοδο της Χούντας.

Το άγαλμα

Ακόμη ένα τραγούδι από τον Μίμη Πλέσσα με την μοναδική φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές τραγούδι από τον “Δρόμο”.

Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου

Στο οπισθόφυλλο του δίσκου διαβάζουμε “Ο Γιάννης Πουλόπουλος, πολύ νέος, δεν γνώρισε ο ίδιος αυτά τα χρόνια [της Κατοχής], αλλά με την ευαισθησία του και την ωριμότητα του αισθάνεται και ερμηνεύει το τραγούδι αυτό του Λευτέρη Παπαδόπουλου και του Μίμη Πλέσσα, το τραγούδι του έρωτα και του θανάτου, το τραγούδι της ζωής.”

Θα πιώ απόψε το φεγγάρι

Άλλο ένα τραγούδι του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ίσως το πιο πολυτραγουδισμένο του Γιάννη Πουλόπουλου.

Έκλαψα χθες

Ένα χασάπικο που ακούσαμε για πρώτη φορά στην ταινία της Φίνος Φιλμ “Οι Θαλασσιές οι Χάντρες” από τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Μαίρη Χρονοπούλου, σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου.

Ποια νύχτα σ΄ έκλεψε

Άλλο ένα τραγούδι με την υπογραφή του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, αυτή την φορά από το άλμπουμ “Μέρες του Καλοκαιρού”. Το ακούσαμε στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη “Ο κατεργάρης” που κυκλοφόρησε το 1971.

Καμαρούλα μια σταλιά

Ένα τραγούδι που έχει συνδεθεί με ακόμα μία επιτυχία της Φίνος Φιλμ, την ταινία “Γοργόνες και Μάγκες” που κυκλοφόρησε το 1968. Στο ρεφρέν ακούμε και την Μαίρη Χρονοπούλου.

Αγάπα με

Το τραγούδι ανήκει στον ομώνυμο δίσκο “Αγάπα με” του 1977, που πούλησε 500.000 αντίτυπα και έγινε χρυσός. Σηματοδότησε μία καινούρια σελίδα στην καριέρα του Γιάννη Πουλόπουλου, που είχε αποχωρήσει από την δισκογραφική εταιρία LYRA. Αυτός ο δίσκος περιέχει κυρίως ερωτικά τραγούδια και διασκευές, όπως αυτή του Abrazame του Julio Iglesias.

Έπεφτε βαθιά σιωπή

Άλλο ένα τραγούδι από τον “Δρόμο”, ένα από τα πιο διάσημα ερωτικά του Μίμη Πλέσσα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
32o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: O αποκλεισμός των χορευτών με αναπηρία
Ιστορίες
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Οι κινηματογραφικές στιγμές της “εθνικής σταρ” που άφησαν εποχή
Αφιέρωμα
Μαίρη Λίντα (1935-2026): Η φωνή που “έντυσε” τις πιο όμορφες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου
Αφιέρωμα
Αλέξης Σταμάτης (1960-2026): Κατευόδιο στον μικρό πρίγκιπα της γραφής
Art & Culture
32ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Εκεί όπου ο χορός μας κάνει καλύτερους (ανθρώπους)
Art & Culture
Η «Ζαΐρα» επιστρέφει: Το ιστορικό θερινό σινεμά ξαναγράφει την ιστορία του
Επίκαιρα
Μουντιάλ 2026: Ανάμεσα στη γιορτή και τον πόλεμο
Επίκαιρα
Δήμος Αθηναίων: Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Όσα μάς άρεσαν (ή μάς χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Hot summer nights, mid July – Ελλάδα edition
Επίκαιρα
Δήμος Αθηναίων: Σε επιφυλακή για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 4
Επίκαιρα
Οι αλλαγές στον νέο κύκλο του «Τουρισμός για Όλους» – Επιδότηση έως 600 ευρώ για διακοπές