MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πυρκαγιές: Να κλείσει προσωρινά το ΕΜΣΤ ζητά το Σωματείο Εργαζομένων

Για «ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη αναποφασιστικότητα» καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του ΕΜΣΤ τη διεύθυνση και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Monopoli Team

Για «ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη αναποφασιστικότητα» καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του ΕΜΣΤ τη διεύθυνση και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, επειδή, παρά «την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις ακραίες συνθήκες του καύσωνα, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και τα πολύ σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Αθήνας, δεν παίρνει άμεσα και οργανωμένα την απόφαση να κλείσει το Μουσείο για όσο διάστημα βρισκόμαστε σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναβάλλονται λόγω των δυσμενών συνθηκών με τις φωτιές12.09.2018

Συμβάλλει στην αστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου

Οι εργαζόμενοι εξηγούν ότι, καθώς η λειτουργία του Μουσείου είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, «συμβάλλει σημαντικά στην αστάθεια του δικτύου ρευματοδότησης, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται αυτή την ώρα σε ολόκληρη την Αττική». Επιπλέον, «οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κινδυνεύουν από σοβαρές βλάβες εξαιτίας των συνεχόμενων πτώσεων τάσης και των βυθίσεων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης».

Αλλά οι κίνδυνοι από τη συνεχιζόμενη λειτουργία του Μουσείου δεν περιορίζονται στις υποδομές του, αλλά επεκτείνονται και στους επισκέπτες, η κίνηση των οποίων γίνεται χωρίς τη χρήση κυλιόμενων κλιμάκων και ανελκυστήρων, με λογικό επακόλουθο προβλήματα προσβασιμότητας. «Επιπλέον, λόγω της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές στην Αττική ο κλιματισμός σε όλους τους κλειστούς χώρους λειτουργεί κατ’ ανάγκη χωρίς καθόλου εισαγωγή νωπού αέρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μετάδοσης του covid 19».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ελλάδα σε πύρινο κλοιό: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε12.09.2018

Κίνδυνοι για τους εργαζόμενους

Τέλος, το προσωπικό του ΕΜΣΤ, παρά τις αυστηρές συστάσεις προς τον πληθυσμό να μείνει στο σπίτι του με κλειστά παράθυρα και πόρτες, «καλείται να μεταβαίνει στην εργασία του, ακόμα και αν υπάρχει η πιθανότητα το Μουσείο να κλείσει, για παράδειγμα, μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ώρες – άλλωστε αυτό έγινε την Τρίτη 3/8 και την Τετάρτη 4/8».

«Με την αβάσταχτη επιπολαιότητα των αποφάσεών τους», καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου, διεύθυνση και διοίκηση «εκθέτουν σε άσκοπες μετακινήσεις και παράλληλα σε άμεσο κίνδυνο όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες και ιδιαίτερα εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν αναπνευστικά προβλήματα».

Αφού εκφράσει την αλληλεγγύη του σε «όσους έχουν πληγεί ή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές και σε όσους επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα», το Σωματείο των Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προειδοποιεί ότι «σε οποιαδήποτε περίπτωση λόγω “αμέλειας” αλλά και απουσίας οργανωμένου σχεδίου (τέτοιου που απαιτούν οι κρίσιμες αυτές περιστάσεις) κινδυνέψει η υγεία συναδέλφου ή  συναδέλφισσας. Θα φέρει όλους τους υπεύθυνους μπροστά στις ευθύνες τους επειδή στο δικό μας αξιακό σύστημα η ζωή κανενός ανθρώπου δεν είναι αναλώσιμη».

Το πλήρες κείμενο της καταγγελίας του Σωματείου Εργαζομένων μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Κλειστή η έκθεση «Portals»

Σε αντίθεση με τους οργανισμούς που έχει στην ευθύνη του το ΥΠΠΟ, η έκθεση «Portals» («Πύλη»), που διοργανώνει ο Οργανισμός ΝΕΟΝ στο πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, θα παραμείνει κλειστή μέχρι και την Κυριακή  8 Aυγούστου, λόγω της συνεχιζόμενης επιβλαβούς για την υγεία κατάστασης του αέρα στο λεκανοπέδιο, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για αποφυγή μετακινήσεων και παραμονή στα σπίτια. Για την επαναλειτουργία της και το ωράριο της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b