MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ελληνικό πολεμικό πλοίο ανασύρθηκε απο την βυθισμένη αρχαία Αιγυπτιακή πόλη Ηράκλειον

Το Ηράκλειον ή Θώνις ήταν στα αρχαία χρόνια παραθαλάσσια πόλη και ο κυριότερος ναυτικός κόμβος της Αιγύπτου, που βυθίστηκε. Πρόσφατα, δύτες ανακάλυψαν τα συντρίμμια ενός πολέμικού πλοίου που αποδίδεται στον ελληνικό στόλο.

Photo by the Egyptian Ministry of Antiquities.
Photo by the Egyptian Ministry of Antiquities.
Monopoli Team

Η μυστήρια χαμένη πόλη ανακαλύφθηκε το 2001, από αρχαιολόγους που εξερευνούσαν την υποθαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Οι δύτες ανακάλυψαν ένα σπάνιο πολεμικό σκάφος ανάμεσα στα βυθισμένα ερείπια της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Ηράκλειον-Θώνις.

Με μήκος πάνω από 24 μέτρα, το πλοίο με επίπεδο πυθμένα, είχε ακόμα πάνω του κάποια κουπιά και ένα μεγάλο πανί. Ενώ διαθέτει το κλασικό ελληνικό στιλ, ενσωματώνει επίσης και κάποιες αιγυπτιακές ναυπηγικές παραδόσεις. Το πλοίο πιθανότατα να βυθίστηκε όταν ο γειτονικός του Ναός του Αμούν κατέρρευσε. Τα συντρίμμια του ανακαλύφθηκαν κάτω από 4,5 μέτρα πηλού και συντριμμιών του ναού.

Photo by the Egyptian Ministry of Antiquities.

Photo by the Egyptian Ministry of Antiquities.

Οι ανασκαφές, που έγιναν από μια γαλλική και μία αιγυπτιακή αποστολή που συνεργάστηκαν, με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM), έχουν επίσης αποκαλύψει και μια ελληνική ταφική περιοχή του 4ου αιώνα.

«Αυτή η ανακάλυψη απεικονίζει άρτια την παρουσία των Ελλήνων εμπόρων, που ζούσαν σε αυτήν την πόλη», αναφέρει μια δήλωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το Ρόιτερς. «Έφτιαξαν τα ιερά τους κοντά στον τεράστιο Ναό του Αμούν. Καταστράφηκαν μαζί και τα ερείπια τους βρέθηκαν μπερδεμένα μεταξύ τους.»

Το ελληνικό αυτό πλοίο είναι ένα από τα δύο πιο γνωστά σκάφη του είδους του, όπως δήλωσε ο υποβρύχιος αρχαιολόγος Φρανκ Γκοντιό στη σελίδα του υπουργείου αρχαιοτήτων στο Facebook. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει άλλο ένα παρόμοιο σκάφος από το 235 π.Χ., το οποίο ονομάζεται Marsala Ship και ανακαλύφθηκε στη Σικελία το 1971.

Η αρχαία πόλη

Πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ, η περιοχή Ηράκλειον-Θώνις αποτελούσε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου, και ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο της είσοδο της χώρας, στις εκβολές της δυτικής διακλάδωσης του ποταμού Νείλου.

Photo by the Egyptian Ministry of Antiquities.

Photo by the Egyptian Ministry of Antiquities.

Η πόλη καταστράφηκε από σεισμούς και βυθίστηκε κάτω από την θάλασσα της Μεσογείου τον 8ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε εκ νέου από την ομάδα IEASM του Γκοντιό, μεταξύ του 1999 και του 2001. Η περιοχή ήταν γνωστή ως Ηράκλειον στους Έλληνες και έτσι την αναφέρει και ο ιστορικός Ηρόδοτος τον πέμπτο αιώνα π.Χ.), αλλά η Αίγυπτος την ονόμασε Θώνις. Μια πλάκα που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βοήθησε τους ειδικούς να συνειδητοποιήσουν, ότι τα δύο αυτά ονόματα αναφέρονταν τελικά στην ίδια περιοχή.

Πηγή: Artnet News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟλυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία του μεγαλύτερου αθλητικού θεσμού και η φετινή διαφορετική διοργάνωση12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b