MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οι ελληνικές ταινίες με τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις στην ιστορία του σινεμά

Με αφορμή την επέτειο 23 χρόνων από την απονομή του Χρυσού Φοίνικα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, κάνουμε μια αναδρομή στις ελληνικές ταινίες με τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με τον Χρυσό Φοίνικα
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με τον Χρυσό Φοίνικα
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Στις 24 Μαΐου 1998, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος κέρδισε τη μεγαλύτερη διάκριση που έχει δεχτεί ποτέ κάποια ελληνική ταινία. Και το βραβείο αυτό δεν είναι άλλο από τον Χρυσό Φοίνικα στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία “Μια Αιωνιότητα και μια μέρα”. Με αφετηρία την συγκεκριμένη ταινία, θυμόμαστε τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία και τις υποψηφιότητες ελληνικών ταινιών στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998)

Η συγκεκριμένη ταινία του Αγγελόπουλου, εκτός από τον Χρυσό Φοίνικα που προαναφέρθηκε, κέρδισε και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στις Κάννες αλλά και 7 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους, είναι τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου. Έχει λάβει τις καλύτερες κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ, την ίδια στιγμή, έχει πολύ υψηλές βαθμολογίες!

Μια αιωνιότητα και μια Μέρα (1998)

Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998)

Στέλλα (1955)

Η “Στέλλα” είναι δραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα. Η μεγάλη διάκριση της ταινίας είναι, αδιαμφισβήτητα, η Χρυσή Σφαίρα το 1956 για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία. Υποψηφιότητες που δεν κατάφερε να κερδίσει ήταν ο Χρυσός Φοίνικας και το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την Μερκούρη στις Κάννες. Επιπλέον, και η Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα Όσκαρ. Η Isa Miranda, μέλος της κριτικής επιτροπής στις Κάννες εκείνη την χρονιά, εναντιώθηκε τόσο για το ότι δεν διακρίθηκε η ταινία, που έδωσε στην Μερκούρη ειδικό βραβείο ερμηνείας που ονομάστηκε “Isa Miranda”.

Στέλλα (1955)

Στέλλα (1955)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑCher: Ετοιμάζεται βιογραφική ταινία για την ζωή της «θεάς της ποπ»12.09.2018

Η Κάλπικη Λίρα (1955)

Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα και με ένα εξαιρετικό καστ της εποχής, η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται η πρώτη με διεθνή επιτυχία. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που έχουν υπάρξει. Έλαβε βραβεία σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως αυτό της Βενετίας, του Μπάρι και της Μόσχας. Έκανε διεθνή επιτυχία με το ρεκόρ να είναι στην Σοβιετική Ένωση, όπου έπαιξε σε 1000 κινηματογράφους! Έχει μπει σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, με πιο διάσημη αυτή του Ζορζ Σαντούλ.

Η Κάλπικη Λίρα (1955)

Η Κάλπικη Λίρα (1955)

Ο Δράκος (1956)

Πρωταγωνιστής ο Ντίνος Ηλιόπουλος, σκηνοθέτης ο Νίκος Κούνδουρος και στη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις. Έλαβε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου και έκανε πρεμιέρα. Στην Ελλάδα, σημείωσε ταυτόχρονα εμπορική επιτυχία αλλά και έντονη κριτική. Ωστόσο, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου! Κι αυτό γιατί συνδυάζει στοιχεία από τα ρεύματα του Ιταλικού Νεορεαλισμού, του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού και του Φιλμ Νουάρ.

Ο Δράκος (1956)

Ο Δράκος (1956)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛορέιν Χάνσμπερρυ: Η πρώτη Αφροαμερικανή δραματουργός που κατέκτησε το Μπρόντγουεϊ12.09.2018

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Μια ελληνική υπερπαραγωγή με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη και σκηνοθέτη τον Ζυλ Ντασέν. Ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο δεν κέρδισε. Αλλά στις Κάννες κέρδισε τελικά η Μελίνα Μερκούρη το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού. Η ταινία προτάθηκε για 5 Όσκαρ – Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου, Κοστουμιών, Μουσικής. Τελικά, κέρδισε το τελευταίο για το τραγούδι “Τα Παιδιά του Πειραιά” του Μάνου Χατζιδάκι. 

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Τα Κόκκινα Φανάρια (1963)

Πρόκειται για δραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη με πρωταγωνιστές τη Τζένη Καρέζη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Γιώργο Φούντα και άλλους. Οι εισπράξεις της ταινίας έφτασαν τα 473.686 εισιτήρια. Την επόμενη χρονιά, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας αλλά τελικά έχασε από το 8 1/2 του Φεντερίκο Φελίνι!

Τα Κόκκινα Φανάρια (1963)

Τα Κόκκινα Φανάρια (1963)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤόμας Βίντερμπεργκ: Ο σπουδαίος Δανός σκηνοθέτης μέσα από τις καλύτερες ταινίες του12.09.2018

Πολίτικη Κουζίνα (2003)

Μια από τις πιο καταξιωμένες ελληνικές ταινίες της σύγχρονης περιόδου του ελληνικού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπουλμέτη. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κέρδισε 8 βραβεία – Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ήχου, Σκηνογραφίας και Μουσικής. Υπήρξε και η επίσημη ελληνική υποβολή για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η συνολική είσπραξη στην Ελλάδα ήταν 1.300.000 εισιτήρια, κατακτώντας ένα ρεκόρ που διατήρησε για πολλά χρόνια.

Πολίτικη Κουζίνα (2003)

Πολίτικη Κουζίνα (2003)

Κυνόδοντας (2009)

Πρόκειται για την ταινία που άνοιξε τον δρόμο στον Γιώργο Λάνθιμο να ανέβει ψηλά και να κάνει λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και κέρδισε το Βραβείο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” και το Βραβείο Νεότητας. Απέσπασε βραβεία σε Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και κέρδισε 5 βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Επιλέχθηκε έναντι της ταινίας “Στρέλλα” ως η επίσημη ελληνική υποβολή για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Τελικά, δεν κέρδισε το Όσκαρ αλλά βρέθηκε στην 5η θέση ανάμεσα σε 66 ταινίες!

Κυνόδοντας (2009)

Κυνόδοντας (2009)

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b