MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Τόμας Βίντερμπεργκ: Ο σπουδαίος Δανός σκηνοθέτης μέσα από τις καλύτερες ταινίες του

Σήμερα γιορτάζει τα 52α γενέθλιά του ο Δανός σκηνοθέτης, που ίδρυσε το “Δόγμα 95”, και εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες ταινίες του.

Τόμας Βίντερμπεργκ, φωτογραφία: Facebook/Thomas Vinterberg
Τόμας Βίντερμπεργκ, φωτογραφία: Facebook/Thomas Vinterberg
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Ο Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ γίνεται σήμερα 52! Φέτος κέρδισε για πρώτη φορά το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το φιλμ “Άσπρο Πάτο” και φυσικά μας συγκίνησε, όταν στον ευχαριστήριο λόγο του αφιέρωσε την ταινία στην μικρή του κόρη που έφυγε από τη ζωή.

Για να τιμήσουμε την συνεισφορά του στον κινηματογράφο, εμείς σας προτείνουμε τέσσερις από τις καλύτερες ταινίες που έχει σκηνοθετήσει στην καριέρα του.

Οικογενειακή Γιορτή (1998)

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ταινία του Δόγματος 95, η οποία κέρδισε το Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες.  Το Δόγμα 95 ιδρύθηκε από τον ίδιο και τον, επίσης Δανό σκηνοθέτη, Λαρς φον Τρίερ, θέτοντας βασικούς κανόνες για να απλουστευτεί η παραγωγή μιας ταινίας.

Στην συγκεκριμένη ταινία, υπάρχει αυτή η αμεσότητα που καθιστά τον θεατή, έναν σιωπηλό μάρτυρα σε όσα συμβαίνουν. Βοηθοί σε αυτό είναι η χρήση φυσικών πηγών φωτισμού αλλά και η κάμερα στο χέρι. Όσον αφορά την πλοκή, μια μεγάλη οικογένεια συγκεντρώνεται για τον εορτασμό των γενεθλίων του πατέρα. Μπροστά στους τόσους συγγενείς, ένας από τους γιους του, θα αποκαλύψει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. Ωστόσο, το να πείσει το ακροατήριο, δεν δείχνει και τόσο εύκολο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMulholland Drive: 20 χρόνια μετά ακόμα ψάχνουμε το νόημα πίσω από το αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς12.09.2018

Το Κυνήγι (2012)

Ο Μαντς Μίκελσεν πρωταγωνιστεί σε αυτήν την δραματική ταινία του Βίντερμπεργκ, φυσικά, στα δανέζικα! Ενσαρκώνει έναν δάσκαλο σε παιδικό σταθμό που όλα τα παιδιά τον αγαπούν, έχει διαμάχες με την πρώην γυναίκα του για την επιμέλεια του έφηβου γιου του και, ταυτόχρονα, βρίσκει νέα σύντροφο. Κι ενώ, όλα του πηγαίνουν καλά, η μικρή κόρη του καλύτερου φίλου του, χωρίς να καταλάβει την βαρύτητα των λέξεών της, αφήνει ψευδώς να εννοηθεί ότι εκείνος την κακοποίησε σεξουαλικά. Ο Τόμας Βίντερμπεργκ μεταδίδει αριστοτεχνικά τα αισθήματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται άδικα, που η ζωή του καταστρέφεται και η μικρή κοινωνία τον απομονώνει και τον στιγματίζει. Ένα έντονο φιλμ και βαθιά ρεαλιστικό!

Μακριά από το Πλήθος (2015)

Η ταινία αυτή αποτελεί την τέταρτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τόμας Χάρντι με τίτλο “Far from the Madding Crowd”. Αυτή τη φορά, ο Βιντερμπέργκ συνεργάζεται με Άγγλους ηθοποιούς, στην αγγλική γλώσσα, έχοντας ως πρωταγωνίστρια την Κάρεϊ Μάλιγκαν. Τοποθετημένη στην Αγγλία του 1870, μια νεαρή κοπέλα ξεκινώντας από μια φάρμα, ανέρχεται κοινωνικά και προσπαθεί να παραμείνει ανεξάρτητη ενώ πολλοί άντρες θέλουν να την παντρευτούν. Συναντά, ωστόσο, ξανά τον νεαρό βοσκό που την ήθελε και τον οποίο είχε απορρίψει. Κι όσο, τα γεγονότα στη ζωή της θα αλλάζουν διαρκώς, αυτός θα είναι πάντα στο κοντινό της περιβάλλον. Μια ταινία πιστή στην αποτύπωση της εποχής!

Άσπρο Πάτο (2020)

Η ταινία που κέρδισε φέτος το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης έχει ως βασικό πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν σε μια εκπληκτική ερμηνεία. Τί γίνεται όταν τέσσερις καθηγητές αποφασίζουν να κάνουν ένα πείραμα και να πηγαίνουν στο σχολείο έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ; Ποια είναι τα όρια και ποιος ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης στις ζωές τους; Μια δραματική ταινία με την κατάλληλη δόση χιούμορ για να ισορροπήσει τα γεγονότα. Αξίζει να την δείτε, φέτος, στα θερινά σινεμά, όπου η σκηνή που ο Μίκελσεν αποδεικνύει σε όλους μας τις απίστευτες χορευτικές του ικανότητες θα είναι ακόμα πιο απολαυστική στη μεγάλη οθόνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ15 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά σινεμά12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b