MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι ζητούν οι θεατρικοί και συναυλιακοί παραγωγοί από το ΥΠΠΟ

Μόλις μια εβδομάδα πριν την έναρξη των θεαμάτων σε ανοιχτά θέατρα, οι επαγγελματίες παραγωγοί παραστάσεων και συναυλιών καλούν το ΥΠΠΟ σε στήριξη σε ένα εξαιρετικά επισφαλές πολιτιστικό τοπίο.

author-image Στέλλα Χαραμή

Στο ίδιο έργο θεατές. Για ένα ακόμα καλοκαίρι, οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων και οι θεατρικοί παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σ’ ένα ομιχλώδες τοπίο – παρότι οι εκδηλώσεις πολιτισμού εκκινούν την επόμενη εβδομάδα. Βιώνοντας ως déjà vu την περσινή συνθήκη – όπου ζητούσαν επίμονα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας στο παρά ένα – και φοβούμενοι ότι οι μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στις οποίες έχουν επενδύσει θα τιναχτούν στον αέρα (όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2020) οι δυο μεγάλες ενώσεις των Ελλήνων παραγωγών τεχνών καλούν το υπουργείο Πολιτισμού να δράσει έγκαιρα και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Βολικές δικαιολογίες

Αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι το ΥΠΠΟ αρκείται στο να διατυπώνει την καλή του διάθεση και παραπέμπει τους ίδιους σε άλλα υπουργεία επιλέγοντας τον δρόμο των «βολικών δικαιολογιών», οι επικεφαλής των ενώσεων έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, κοινοποιώντας τα αιτήματα τους. Μετά από ένα δραματικό χειμώνα για τον ελληνικό πολιτισμό και με την θερινή σεζόν για τα ζωντανά θεάματα να ανοίγει στις 28 Μαΐου (σε μια εβδομάδα δηλαδή), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών καταθέτει μια σειρά αιτημάτων προς την ενίσχυση δύο ισχυρά πληττόμενων κλάδων που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί ζητούν:

  • • Την τροποποίηση των ποσοστών χωρητικότητας στα ανοιχτά θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους από 50% σε 75% όπως ισχύει σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και στα, συναφή περιεχομένου, θερινά σινεμά
    • Την επείγουσα ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι ανοιχτοί χώροι.
    • Την δωρεάν παραχώρηση θεάτρων από δήμους και περιφέρειες και φυσικά από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού εντός κι εκτός Αττικής, μια υπόσχεση που πέρυσι όχι μόνο έμεινε στα χαρτιά αλλά τις περισσότερες φορές καταστρατηγήθηκε από τοπικούς φορείς με αύξηση των ενοικίων.
    • Την προφύλαξη των εκδηλώσεων εκ μέρους σαφών οδηγιών του ΥΠΠΟ από την, κατά το δοκούν, ερμηνεία των υγιεινομικών μέτρων από τοπικούς φορείς οι οποίοι επέλεγαν να ακυρώνουν θεάματα την τελευταία στιγμή.
    • Την αποζημίωση των παραγωγών σε περίπτωση μονομερούς ακύρωσης μιας εκδήλωσης
    • Την άρση αποκλεισμού των επαγγελματικών παραγωγών από επιχορηγούμενα προγράμματα πολιτισμού όπως το «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός»
    • Την οικονομική ενίσχυση για την επανεκκίνηση των εκδηλώσεων όπως αντίστοιχα έχει συμβεί στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης
    • Την επιδότηση των κενών θέσεων που επιβάλλονται για να εξασφαλιστούν οι επιθυμητές αποστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως τα χρήματα που προορίζονταν πέρυσι για τον ίδιο σκοπό δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί.

Τα live θεάματα απειλούνται

Θεατρικοί και συναυλιακοί παραγωγοί ανησυχούν πως αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης πολλές παραστάσεις και συναυλίες θα ακυρωθούν εντελώς ή θα περιορίσουν σημαντικά τις πιάτσες παρουσίας τους, θέτοντας εν αμφιβόλω τη μοναδική περίοδο ανάκαμψης των ζωντανών θεαμάτων.

Εκτός επιχορηγήσεων

Την ίδια ώρα, αναδεικνύουν τη μεροληπτική διαχείριση υπέρ των ΑΜΚΕ (Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών) οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν σε επιχορηγούμενα από το υπουργείο Πολιτισμού προγράμματα, σε αντίθεση με τους ίδιους.

«Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να καταθέσουμε μια πρόταση σε προγράμματα όπως το ‘Ολη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός’. Οι ΑΜΚΕ είναι ξεκάθαρα επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος κι όμως έχουν προτεραιότητα σε επιδοτήσεις που οι επαγγελματίες παραγωγοί δεν έχουν. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο μας αναγκάζει ή να γίνουμε ΑΜΚΕ για να έχουμε πρόσβαση σε αυτή τα προγράμματα ή να εξακολουθήσουμε αποκλεισμένοι από αυτά»,  σημείωσαν από κοινού η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη και ο πρόεδρος της Ενωσης Θεατρικών Παραγωγών, Διονύσης Παναγιωτάκης.

«Δεν κάνουμε αντιπολίτευση, εκφράζουμε αιτήματα για να διευκολύνουμε τη, μεταξύ μας, συνεργασία και για να βοηθηθούμε. Γι’ αυτό και είμαστε λιτοί, φειδωλοί και συγκαταβατικοί σε ό,τι ζητάμε, προκειμένου να γίνουμε λειτουργικοί» τόνισε ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, Γρηγόρης Βαλτινός συνεχίζοντας εξίσου γλαφυρά: « Επίσης, δεν απειλούμε πως θα κατεβάσουμε το ‘διακόπτη’ του πολιτισμού σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Απεναντίας, η μόνη μας έγνοια είναι ν’ ανεβάσουμε αυτόν τον διακόπτη και ζητάμε ένα χέρι να μας υποστηρίξει στην προσπάθεια».

Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Αυτές οι νύχτες (που) μένουν δεν θα είναι οι τελευταίες για τις Νυχτες Πρεμιέρας
Art & Culture
Athens Baroque Festival: Το πάθος του μπαρόκ ζωντανεύει στην Αθήνα
Art & Culture
Το ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε της Γάζας στον «Λόφο» της Κυψέλης
Αφιέρωμα
Στον αστερισμό του Ρόμπερτ Ρέντφορντ με 15 ταινίες
Art & Culture
15 χρόνια Στέγη, 50 χρόνια Ίδρυμα Ωνάση: Τι φέρνει ο δημιουργικός τους χειμώνας
Art & Culture
Σταθμός: Ο χειμερινός προγραμματισμός 2025-2026 για το θέατρο του Μεταξουργείου
Art & Culture
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Γιορτάζει πανηγυρικά τα 130 του χρόνια και τη σεζόν 2025-2026
Αφιέρωμα
Plissken 2025: 8 acts που ανυπομονούμε να δούμε στο πιο εκρηκτικό διήμερο
Art & Culture
Juergen Teller: Ποιος είναι ο avant garde φωτογράφος που εγκαινιάζει το Onassis Ready
Art & Culture
Ταξίδι στις αναμνήσεις των υφάντρων Σύρου με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Art & Culture
Όταν το παρελθόν συνάντησε το μέλλον της μουσικής στην Καλαμάτα
Art & Culture
Η ομορφιά της Μεσογείου και τα άγνωστα μπλε: Μια έκθεση στην Ύδρα που δεν πρέπει να χάσεις