MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γκρέισον Πέρι: Ο διάσημος καλλιτέχνης σχεδιάζει μια καμπάνα που θα σημάνει το τέλος της πανδημίας

Μια καμπάνα η οποία θα σημάνει το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ο βραβευμένος Βρετανός καλλιτέχνης Γκρέισον Πέρι.

Φώτο: David Clack
Monopoli Team

Ο βραβευμένος Άγγλος καλλιτέχνης, συγγραφέας και παρουσιαστής Γκρέισον Πέρι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια καμπάνα της οποίας ο χτύπος θα σημάνει το τέλος της πανδημίας του covid-19, αργότερα μέσα στο 2021.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Factum Foundation που ηγείται του πρότζεκτ, η καμπάνα, η οποία θα κατασκευαστεί στο χυτήριο Pangolin foundry, στο Γκλόστερσαιρ της Δυτικής Αγγλίας, θα έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με μια από τις καμπάνες του Big Ben. Θα ζυγίζει σχεδόν ένα τόνο και θα έχει διάμετρο σαράντα ιντσών.

Ο Γκρέισον Πέρι σχολιάζει: «Πάντα ξεκινούσα ένα έργο μελετώντας τις παραδόσεις που σχετίζονται με το είδος, είτε πρόκειται για κεραμικά, ταπετσαρίες, χαρακτικά ή καμπάνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση άντλησα έμπνευση από τις παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών, για τη βασική φόρμα της καμπάνας», προσθέτοντας: «Το πρόβλημα είναι πότε θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Πότε η Βρετανία θα επιστρέψει στην κανονικότητα, πότε θα επιστρέψει ο υπόλοιπός κόσμος. Η νόσος θα παραμείνει μαζί μας σε ορισμένη μορφή για πάντα. Η καμπάνα ίσως καταλήξει να γίνει μέρος επιμνημόσυνων εκδηλώσεων για τα θύματα». 

Το αρχικό σχέδιο

Το εναλλακτικό πλάνο ήθελε την καμπάνα να παρασκευάζεται στο Whitechapel Bell Foundry του Ανατολικού Λονδίνου, καθώς το Factum Foundation έχει εκπονήσει σχέδιο ώστε το ιστορικό χυτήριο να επαναλειτουργήσει κάποια στιγμή και να παράγει καμπάνες σχεδιασμένες από καλλιτέχνες, με τον Πέρι να υποστηρίζει ένθερμα τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ωστόσο το μέλλον του αξιοσέβαστου χυτηρίου, που χρονολογείται από το 1570, κρέμεται από μια κλωστή και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Οι Αμερικανοί επενδυτές που αγόρασαν τις εγκαταστάσεις, το 2017, σκοπεύουν να κρατήσουν το αρχικό διατηρητέο κτίριο και να γκρεμίσουν την επέκταση της δεκαετίας του 1980, με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείου, καφέ, στούντιο κ.α.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Δύο εκστρατείες διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια των Αμερικανών επενδυτών έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 27,000 υπογραφές και υποστηρίζονται από σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού όπως ο διευθυντής του Μουσείου Βικτόρια και Άλμπερτ, Tristram Hunt. Παράλληλα, το Factum Foundation θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί με τον νέο ιδιοκτήτη ώστε το χυτήριο να περάσει στα δικά τους χέρια.

Το Whitechapel Bell Foundry υπήρξε φημισμένο για την κατασκευή των καμπανών του Μπιγκ Μπεν και της Καμπάνας της Ελευθερίας στη Φιλαδέλφεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMusée d’Orsay: Αλλάζει όνομα ένα από τα κορυφαία μουσεία στον κόσμο12.09.2018

Λίγα λόγια για τον Γκρέισον Πέρι

Γεννημένος στις 24 Μαρτίου, το 1960, ο Γκρέισον Πέρι είναι ένας Άγγλος εικαστικός, συγγραφέας και παρουσιαστής, γνωστός, ανάμεσα σε άλλα, για τα κεραμικά βάζα και τις ταπετσαρίες του. Χρησιμοποιεί εικόνες και κείμενα για να καταγράψει τις κοινωνικές του ανησυχίες, τις προσωπικές του διαμορφωτικές εμπειρίες και να αφηγηθεί την ιστορία του alter-ego του, Claire. Ο τόνος των αφηγήσεών του είναι συνήθως πολύπλοκος και καυστικός.

Στη δημιουργία των κεραμικών του αναμειγνύει ένα εύρος πρωτοποριακών τεχνικών καθώς και παραδοσιακών μεθόδων για να δημιουργήσει πολυσύνθετες, γλαφυρές επιφάνειες.  Έχει τιμηθεί με το βραβείο Turner το 2003.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Virtual Road: Εμβληματικές συναυλίες των U2 online και δωρεάν για το κοινό12.09.2018

Με πληροφορίες από: The Art Newspaper 

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b