MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Salvator Mundi: Βρέθηκε κλεμμένο αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Η αστυνομία της Νάπολης βρήκε ένα κλεμμένο αντίγραφο του Salvator Mundi, που το μουσείο δεν είχε καταλάβει ότι έλειπε.

Ο πρωτότυπος Salvator Mundi του ντα Βίντσι που πλεον έχει εξαφανιστεί
Ο πρωτότυπος Salvator Mundi που πλεον έχει εξαφανιστεί
Monopoli Team

Η αστυνομία της Ιταλίας βρήκε ένα αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι “Salvator Mundi”, που είχε κλαπεί από το Μουσείο του Σαν Ντομένικο Ματζόρε, χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Συγκεκριμένα, το μουσείο ήταν κλειστό εδώ και μήνες λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει ότι έλειπε το αντίγραφο 500 ετών. “Δεν είχε γίνει καμία καταγγελία και μάλιστα εμείς επικοινωνήσαμε με την εκκλησία του μουσείου, που δεν είχε προσέξει την εξαφάνιση του, αφού το δωμάτιο στο οποίο φυλάσσεται ο πίνακας δεν είχε ανοίξει για τρεις μήνες” δήλωσε η αστυνομία.

Η αστυνομία με το αντίγραφο του Salvator Mundi

Η αστυνομία με το αντίγραφο του Salvator Mundi

Το αντίγραφο του Salvator Mundi είχε κλαπεί μάλλον μέσα στον προηγούμενο χρόνο, ενώ βρέθηκε στο διαμέρισμα του 36χρονου υπόπτου στην Νάπολη, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το μουσείο.

Ο “Salvator Mundi” είναι ο πιο ακριβός πίνακας που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία, αφού το 2017 πουλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ανώνυμο πλειοδότη, ο οποίος μάλλον σχετίζεται με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. Από τότε ο πίνακας έχει εξαφανιστεί.

Έτσι, αυτό το αντίγραφο είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού αποτελεί ένα από τα 20 υπάρχοντα αντίγραφα που δημιούργησαν οι μαθητές του σπουδαίου καλλιτέχνη στο εργαστήρι του. Το συγκεκριμένο αντίγραφο, δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1510, ενώ μεταφέρθηκε από την Ρώμη στην Νάπολη από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, Κάρολο Κουίντο, ως δώρο στο Μουσείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μουσείου.

Το αντίγραφο είχε ταξιδέψει ξανά στη Ρώμη για την έκθεση “Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι στη Ρώμη: Επιρροές και Κληρονομιά”, όπου και υποβλήθηκε σε αποκατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, το έργο κλάπηκε πριν από δύο χρόνια, παρ’ όλο που το μουσείο ισχυρίζεται ότι το είχε στην κατοχή του μετά την έκθεση στη Ρώμη τον Ιανουάριο του 2020. Παράλληλα, η αστυνομία δεν έχει βρει σημάδια εισβολής στο μουσείο, οπότε η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ χάμενος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι παραμένει άλυτο μυστήριο12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b