MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΓΟΡΑ ΤΕΧΝΗΣ

Τα 15 πιο ακριβά έργα τέχνης που πουλήθηκαν το 2020

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε μια ιδιαίτερη χρονιά οι πωλήσεις των έργων τέχνης όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά έφτασαν σε ύψη άνευ προηγουμένου.

author-image Αναστασία Χαμαμτζόγλου

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το 2020 αποδείχθηκε μια ιδιαίτερη και απαιτητική χρονιά για όλους. Ως προσπάθεια αντιμετώπισης της εξελισσόμενης πανδημίας ολόκληρος ο κόσμος μπήκε διαδοχικά σε lockdown. Αποτέλεσμα ήταν πολλές οικονομικές δραστηριότηες να περιοριστούν σημαντικά. Οι χώροι της τέχνης, τα μουσεία και οι γκαλερί φυσικά δεν αποτέλεσαν εξαίρεση και έκλεισαν για πολλούς μήνες.

Η πανδημία θα μπορούσε να επιφέρει τεράστιο πλήγμα για την αγορά έργων τέχνης, παρόλα αυτά οι φορείς προσαρμόστηκαν γρήγορα στις πρωτόγνωρες συνθήκες του κόσμου και ξεκίνησαν να πραγματοποιούν τις δημοπρασίες τους διαδικτυακά. Το αποτέλεσμα εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους με έργα-αριστουργήματα να φτάνουν σε συγκλονιστικές τιμές.

Στις δημοπρασίες αυτές πουλήθηκαν αμέτρητα έργα. Η λίστα όμως που ακολουθεί καταγράφει τις πιο ακριβές δημόσιες (και όχι ιδιωτικές) πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2020. Συμπεριλαμβάνει μεγάλη ποικιλία έργων, από σύγρονα αφηρημένα αριστουργήματα μέχρι και οστά δεινοσαύρων και κινέζικους παπύρους.

Ας δούμε λοιπόν την λίστα των 15 πιο ακριβών έργων τέχνης που πουλήθηκαν το 2020:

12. Pablo Picasso, Les femmes d’Alger (version ‘F’) (1955)

Φωτογραφία: Christie’s

TIMH: $29.2 εκατομμύρια

Το έργο αυτό, αποτελούσε μέρος μιας σειράς από έργα που δημιούργησε ο Pablo Picasso (1954-1955), βασισμένη στο αριστούργημα του Eugene Delacroix “Les femmes d’Alger”. Ολόκληρη η σειρά είχε αγοραστεί από δύο συλλέκτες την δεκαετία του 1950. Το συγκεκριμένο έργο (Version F) ξεπέρασε, με την πώληση του, τον Ιούλιο, την εκτιμώμενη τιμή του των 25 εκατομμυρίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2015 ένα άλλο έργο της ίδιας σειράς (Version O) πουλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Εικαστικές εκπλήξεις από τον Αλέξανδρο Ψυχούλη στα Χανιά
Art & Culture
Οι «Τρωάδες» ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία στην Επίδαυρο
Art & Culture
«Του αιθέρα και της θάλασσας»: Γλυπτική από τη Βένια Δημητρακοπούλου στην Ύδρα
Αφιέρωμα
Βάγνκερ Μόουρα: Από τα Όσκαρ στην Πειραιώς 260
Art & Culture
32o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: O αποκλεισμός των χορευτών με αναπηρία
Αφιέρωμα
Μαίρη Λίντα (1935-2026): Η φωνή που “έντυσε” τις πιο όμορφες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου
Αφιέρωμα
Αλέξης Σταμάτης (1960-2026): Κατευόδιο στον μικρό πρίγκιπα της γραφής
Art & Culture
32ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Εκεί όπου ο χορός μας κάνει καλύτερους (ανθρώπους)
Art & Culture
Η «Ζαΐρα» επιστρέφει: Το ιστορικό θερινό σινεμά ξαναγράφει την ιστορία του
Αφιέρωμα
Μάρω Κοντού (1934-2026): Αποχαιρετισμός στην τελευταία πρωταγωνίστρια
Art & Culture
À Paris tous les deux: Η νέα κινηματογραφική όπερα της ΕΛΣ ταξιδεύει στην Ελλάδα
Art & Culture
Φεστιβάλ Ρεματιάς: Η δύναμη ενός πολιτισμού για όλους