MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Γούντι Άλεν γίνεται 85 ετών και εμείς θυμόμαστε 10 σημαντικές ταινίες του

Ο Γούντι Άλεν γίνεται 85 ετών σήμερα, 1 Δεκεμβρίου και εμείς παρουσιάζουμε τις 10 καλύτερες ταινίες ενός από τους καλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες.

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Γεννημένος με το όνομα Άλεν Στούαρτ Κόνιγκσμπεργκ, αλλά περισσότερο γνωστός ως Γούντι Άλεν, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός και μουσικός, είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του σύγχρονου κινηματογράφου. Έχει λάβει αμέτρητα κινηματογραφικά -και όχι μόνο- βραβεία, ενώ έχει επαινεθεί για τους περίπλοκους γυναικείους χαρακτήρες που δημιουργεί.

Ο Γούντι Άλεν γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, από Εβραίους γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως κωμικός συγγραφέας και ως σεναριογράφος για τηλεοπτικά προγράμματα. Έπειτα, δοκίμασε το stand-up comedy, ενώ δημιούργησε τρία μουσικά άλμπουμ, με τα οποία βρέθηκε υποψήφιος για Grammy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒραβεία Grammy: Οι καλλιτέχνες που σάρωσαν στις υποψηφιότητες και οι απουσίες-έκπληξη12.09.2018

Αργότερα πέρασε στη σκηνοθεσία και τη συγγραφή ταινιών, αφού ο κινηματογράφος είναι μία από τις τρεις μεγάλες του αγάπες -οι άλλες δυο είναι η τζαζ και η Νέα Υόρκη. Αποδίδει μεγάλο μέρος της έμπνευσής του στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Στην πραγματικότητα, η κινηματογραφική του περσόνα αποτελεί την ενσάρκωση ενός Εβραίου διανοούμενου: νευρωτικός και εγωκεντρικός, κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ανασφαλής, με αυτοσαρκαστική αίσθηση του χιούμορ.

Με αφορμή λοιπόν τα 85α γενέθλιά του, παρουσιάζουμε τις 10 καλύτερες ταινίες της φιλμογραφίας αυτού του κατά βάθος εκκεντρικού σκηνοθέτη, στις οποίες παίζει κι ο ίδιος συχνά.

1. Νευρικός Εραστής (Annie Hall, 1977)

Οι κριτικοί την κατέταξαν ψηλά στις λίστες με τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ θεωρείται η καλύτερη ταινία του Άλεν. Σηματοδότησε στροφή στην καριέρα του σκηνοθέτη, ο οποίος εγκατέλειψε τη φαρσοκωμωδία και διείσδυσε σε σοβαρότερα θέματα, με μεγαλύτερη καλλιτεχνική ωριμότητα, διατηρώντας όμως το σαρκαστικό χιούμορ του.

Μέσα από την ιστορία αγάπης των πρωταγωνιστών, παρουσιάζεται χιουμοριστικά η καθημερινότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης και των ανθρώπινων σχέσεων. Η ταινία κέρδισε 4 Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, Α΄ γυναικείου ρόλου (Νταϊάν Κίτον), καλύτερης σκηνοθεσίας (Γούντι Άλεν), καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου (Γούντι Άλεν, Μάρσαλ Μπρίκμαν).

2. Μεσάνυχτα στο Παρίσι (Midnight in Paris, 2011)

Η δυναμική επιστροφή του σκηνοθέτη, μετά από μια σειρά αποτυχημένων ταινιών, έγινε με τη συγκεκριμένη ταινία. Προσωπικά αγαπημένη του Άλεν, το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» αποτελεί μια τρυφερή και νοσταλγική ωδή στον έρωτα, τη τέχνη και τη φαντασία. Από τις ελάχιστες ταινίες του που δεν είναι γυρισμένη στη Νέα Υόρκη, αλλά στο ρομαντικό Παρίσι και στις πανέμορφες Βερσαλλίες.

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός ρομαντικού χολυγουντιανού σεναριογράφου ο οποίος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του ως συγγραφέας και μεταφέρεται με παράξενο τρόπο στη δεκαετία του ’20 στο Παρίσι, όπου γνωρίζει τους αγαπημένους του συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Όουεν Γουίλσον, η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, η Μαριόν Κοτιγιάρ, ο Μάικλ Σιν, η Κάθι Μπέιτς, αλλά και η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι.

3. Match Point (2005)

Ο ίδιος έχει αποκαλύψει πως το «Match Point» αποτελεί την αγαπημένη δική του ταινία και την πιο ολοκληρωμένη σεναριακά. Η ταινία είναι βρετανικό ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Τζόναθαν Ρις Μάγιερς στον καλύτερο ρόλο που είχε ποτέ και η εκρηκτική Σκάρλετ Γιόχανσον.

Η ταινία ασχολείται με θέματα ηθικής, απληστίας, λαγνείας, χρημάτων και τύχης, γεγονός που έκανε πολλούς ανθρώπους να τη συγχέουν με μια παλαιότερη ταινία του Άλεν, ονόματι «Απιστίες και αμαρτίες». Γυρίστηκε στο Λονδίνο, μιας και ο Άλεν δυσκολευόταν να βρει οικονομική υποστήριξη για την ταινία στην Νέα Υόρκη. Βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου, αλλά δεν το κέρδισε.

4. Μανχάταν (1979)

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές του κινηματογράφου, σε μια από τις καλύτερες ταινίες του Άλεν: ο πρωταγωνιστής κάθεται σε ένα παγκάκι με την αγαπημένη του και κοιτούν τη γέφυρα του Μπρούκλιν.

Ασπρόμαυρη ρομαντική κωμωδία με αρκετά απλοϊκή υπόθεση, αλλά ο συνδυασμός ρομάντζου, μουσικής και σκηνοθεσίας, την καθιστά κλασική ταινία του είδους. Πρωταγωνιστεί ο Άλεν, η Νταϊάν Κίτον, η Μαριέλ Χέμινγουεϊ και η Μέριλ Στριπ.

5. Θλιμμένη Τζάσμιν (Blue Jasmine, 2013)

Η «Θλιμμένη Τζάσμιν» δεν είναι άλλη από την Κέιτ Μπλάνσετ, ως μια πλούσια Νεοϋορκέζα, η οποία μετά τη διάλυση του γάμου της και αφού έχει χάσει όλη της την περιουσία, μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο για να μείνει μαζί με την αδερφή της. Όσκαρ ερμηνείας στην Μπλάνσετ και ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος για εκείνη.

Στην ταινία επίσης συμμετέχουν οιΆλεκ Μπάλντουιν, Σάλι Χόκινς, Πίτερ Σάρσγκααρντ και Μάικλ Στούλμπαργκ.

6. Η Χάνα και οι αδελφές της (Hannah and Her Sisters, 1986)

Κλασική κομεντί για τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στην επικοινωνία των δυο φύλων. Μόνιμα στοιχεία της φιλμογραφίας του Άλεν, η τζαζ μουσική, το νοσταλγικό ύφος και η Νέα Υόρκη στο υπόβαθρο. Το σενάριο θυμίζει την «Φάννυ και Αλέξανδρος» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και τη ταινία «Ο Ρόκκο και τα αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι.

Μία Φάροου, Μάικλ Κέιν, Μπάρμπαρα Χέρσει, Νταϊάν Ουίστ, Κάρι Φίσερ και Μαξ Φον Σίντοφ, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στους δεύτερους ρόλους βρίσκουμε την πραγματική μητέρα της Φάροου και την υιοθετημένη κόρη της με τον Γούντι Άλεν, Σουν-γι. Τρία Όσκαρ για το σενάριο, την ερμηνεία του Κέιν και της Ουίστ.

7. Ακαταμάχητη Αφροδίτη (Mighty Aphrodite, 1995)

Μια υποτιμημένη ταινία του Γούντι Άλεν που συνδυάζει ταυτόχρονα όλη την προβληματική του, αλλά και εκθέτει στοιχεία αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Ένας πατέρας ψάχνει την βιολογική μητέρα του πανέξυπνου υιοθετημένου γιου του και ανακαλύπτει πως αυτή είναι ιερόδουλη και πορνοστάρ, με αφελή γοητεία, που φυσικά ερωτεύεται.

Ανάλαφρη και γλυκιά αισθηματική κομεντί, με πρωτότυπη και σχεδόν ξεκαρδιστική πλοκή και μία εξαιρετική Μίρα Σορβίνο, που κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου. Συμπρωταγωνιστούν οι Γούντι Άλεν, Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και η Ολυμπία Δουκάκις.

8. Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ (Bullets over Broadway, 1994)

Διασκεδαστική μαύρη κωμωδία εγκλήματος, που προτάθηκε για 7 Όσκαρ και κέρδισε δύο -η Ουίστ κέρδισε το δεύτερο στη καριέρα της, με ταινία του Άλεν. Η υπόθεση αφορά έναν θεατρικό συγγραφέα που αναγκάζεται να προσλάβει μια ατάλαντη ηθοποιό ως πρωταγωνίστρια στο έργο του, γιατί ο γκάνγκστερ φίλος της είναι παραγωγός του.

Πρωταγωνιστεί ο Τζον Κιούζακ, η Νταϊάν Ουίστ και η Τζένιφερ Τίλι. Γυρισμένη στα παρασκήνια του Μπρόντγουεϊ, όπως φανερώνει ο τίτλος της.

9. Vicky Christina Barcelona (2008)

Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρεμπέκα Χολ, Χαβιέ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ βρίσκονται στην Βαρκελώνη της Ισπανίας και συνθέτουν ένα περίεργο και απρόσμενο ερωτικό τρίγωνο- ή τετράγωνο.

Πάθος, τέχνη και πανέμορφα τοπία συνθέτουν αυτή την όχι τόσο γνωστή ταινία του Άλεν, που χάρισε στην Κρουζ το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου.

10. Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου (The Purple Rose of Cairo, 1985)

Μια μοναχική σερβιτόρα είναι εθισμένη στις χολιγουντιανές ταινίες και θα μείνει έκπληκτη όταν κάποια στιγμή ο πρωταγωνιστής μιας ταινίας βγει από την οθόνη για να τη συναντήσει.

Ο Άλεν δοξάζει τη μαγεία του κινηματογράφου, αλλά ταυτοχρόνως δείχνει προβληματισμένος για την επικίνδυνη γοητεία της. Είναι λυρικός και ποιητικός όσο σε καμία άλλη ταινία του, αλλά και απαισιόδοξος.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Μία Φάροου και ο Τζεφ Ντάνιελς και προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. Ο Άλεν την κατατάσσει στη τρίτη θέση με τις αγαπημένες δικές του ταινίες, μετά το «Stardust Memories» και το «Match Point».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕίναι αυτό το τέλος της καριέρας του Τζόνι Ντεπ;12.09.2018

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b