MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΔΑ

#VogueChallenge: Από το Tik Tok εξώφυλλο στη…Vogue

Πώς μια διαδικτυακή εφαρμογή και ένα χάσταγκ μπορεί να φέρει αλλαγές στο χώρο της μόδας;

Credit: Angélique Culvin/Salma Noor
Monopoli Team

Εάν ασχολείσαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πάρα πολύ πιθανό το τελευταίο διάστημα να έχεις δει κάποιες φωτογραφίες που θυμίζουν εξώφυλλα της Vogue αλλά με πρωταγωνιστές άτομα που ποτέ δεν περίμενες να συναντήσεις στο περιοδικό που πολλοι θεωρούν “Βίβλο της μόδας”. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι ο γείτονάς σου, η φίλη σου από το σχολείο ή ακόμα και ο εργοδότης σου. Το σίγουρο είναι πως δεν έχουν επιλεγεί από τη Vogue αλλά προέκυψαν μέσα από τη νέα τάση που ονομάζεται #VogueChallenge.

Πώς ξεκίνησε η #VogueChallenge;

Όπως φαίνεται από το χάσταγκ, είναι μια πρόκληση που “εμπλέκει” το γνωστό περιοδικό. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε από το Tik Tok, τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα ν’ ανεβάσουν τη φωτογραφία τους και να δουν το προσωπό τους ως «εξώφυλλο» της Vogue.

«Το να είσαι μαύρος δεν είναι έγκλημα»

Ωστόσο αυτή η εφαρμογή από ένα απλό χάσταγκ, μετατράπηκε σε μία επαναστατική κίνηση! Ειδικότερα, με αφορμή το κίνημα Black Lives Matter, η #VogueChallenge  εξελίχθηκε από ένα απλό χασταγκ, σε μία κίνηση για το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Πρώτη μια φοιτήτρια στην Νορβηγία, η Salma Noor, δημοσίευσε μια δική της τέτοια ασπρόμαυρη φωτογραφία. Φωτογράφος της ήταν η Angelique Culvin και η φωτογραφία έχει το λογότυπο της Vogue και την λεζάντα «Το να είσαι μαύρος δεν είναι έγκλημα». Η κίνηση αυτή «ταρακούνησε» πολλά άτομα της μόδας  που αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο και να περάσουν αντίστοιχα μυνήματα.

Salma Noor. Φωτογράφος: Angelique Culvin

Φωτογράφοι «παλεύουν» για την αλλαγή

Μετά από το πρώτο βήμα της Noor, ακολούθησαν πολλοί που αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανεβάζουν καθημερινά φωτογραφίες με μαύρες γυναίκες και άντρες. Η κίνηση έχει τεράστια ανταπόκριση στους χρήστες των social media ενώ ακόμα και η Vogue έσπευσε να την υποστηρίξει δημοσιεύοντας  συνεντεύξεις από τέσσερις φωτογράφους αλλά και από την ίδια τη Salma Noor. Όλοι τους δήλωσαν την ανάγκη για προβολή και άλλων ανθρώπων με ταλέντο, που λόγω χρώματος ή εθνικότητας δεν αναγνωρίζονται όσο πρέπει.

Φωτογράφος: Beatriz Valim

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠίνακες με το πρώτο γκέι φιλί του βρετανικού θεάτρου, στην κατοχή της Pallant House Gallery12.09.2018

«Θα ήθελα να βλέπω περισσότερες μαύρες γυναίκες»

Οι φωνές πληθαίνουν και η επαναστατική κίνηση που ξεκίνησε φαίνεται να είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής. Ο συντάκτης της Βρετανικής Vogue δήλωσε πως βλέποντας όλα αυτά τα εξώφυλλα, έχει εντυπωσιαστεί από τη διαφορετική ομορφιά, σε όλα τα χρώματα: «Υπάρχει πολύ ταλέντο και δημιουργικότητα στον κόσμο, εάν είσαι διατεθειμένος να το ψάξεις».

Η Beatriz Valim, φωτογράφος, τόνισε πως υπάρχει πολύς χώρος για εξέλιξη στον χώρο της μόδας. «Θα ήθελα να βλέπω περισσότερες μαύρες γυναίκες, όχι μόνο διάσημες, αλλά γυναίκες που μπορώ να ταυτιστώ εγώ και όλοι μας μέσα από την μόδα»(Laré A). Έτσι, δημιουργείται η ελπίδα για ανάδειξη ανθρώπων που τυχαίνει να διαφέρουν σε χρώμα αλλά να μην υπολείπονται σε ταλέντο.

Φωτογράφος: Lawrence Agyei

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες από vogue.com και dazeddigital

 

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b