MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Πίνακες με το πρώτο γκέι φιλί του βρετανικού θεάτρου, στην κατοχή της Pallant House Gallery

Η Γκαλερί Pallant House διεκδίκησε 5 πίνακες του Leonard Rosoman, που απεικονίζουν το πρώτο φιλί μεταξύ ομοφυλόφιλων στην ιστορία του βρετανικού θεάτρου.

Το «Drag Ball» του Leonard Rosoman, που παρουσιάζει το πρώτο ομοφυλόφιλο φιλί του Βρετανικού θεάτρου
Monopoli Team

Η Γκαλερί Pallant House στο Τσίτσεστερ του Δυτικού Σάσεξ ανακοίνωσε ότι έχει πλέον στην κατοχή της πέντε έργα του Leonard Rosoman από τη δεκαετία του 1960. Οι πίνακες απεικονίζουν το πρώτο φιλί μεταξύ ομοφυλόφιλων, στην ιστορία του βρετανικού θεάτρου και έναν εντυπωσιακό drag χορό κοστουμιών.

Οι πίνακες ρίχνουν φως σε μια θεατρική παραγωγή που υπήρξε ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της LGBTQ κοινότητας και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της λογοκρισίας στο θέατρο το 1968.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς: Έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο12.09.2018

Πώς δημιουργήθηκαν τα έργα

Δημιουργός της παράστασης «A Patriot for Me», όπως ονομαζόταν, ήταν ο θεατρικός συγγραφέας John Osborne, ο οποίος είχε καλέσει το 1965, στο κοινό της πρεμιέρας του έργου, τον φίλο του, Leonard Rosoman, γνωστό ως καλλιτέχνη πολέμου. Ο Rosoman γοητεύτηκε τόσο πολύ από την παράσταση, που επέστρεφε κάθε βράδυ για 15 μέρες, ώστε να δημιουργήσει τα σχέδια.

Drag χορός του Leonard Rosoman

Η παράσταση βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Alfred Redl, ενός ομοφυλόφιλου κατασκόπου στον αυστρο-ουγγρικό στρατό. Η πιο αμφιλεγόμενη σκηνή της είναι σε έναν αριστοκρατικό βιεννέζικο χορό, όπου το κοινό καταλαβαίνει ότι σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές στη σκηνή είναι άντρες και δύο από αυτούς φιλιούνται.

Πώς αποκτήθηκαν από την γκαλερί

Το 1967, τα σχέδια του Rosoman αποτέλεσαν τη βάση για μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής, πέντε από τους οποίους αποκτήθηκαν από την περιουσία της χήρας του καλλιτέχνη, Roxanne Wruble Rosoman, αντί του φόρου κληρονομιάς έναντι 96.600 λιρών.

Το πορτραίτο Candelabra χαρακτηρίζει τον σκηνοθέτη του θεάτρου Royal Court, ως Baron von Epp.

Μέχρι να εμφανιστούν στη γκαλερί Pallant House το 2018, οι πίνακες «A Patriot for Me» ήταν σχεδόν άγνωστοι. Η γκαλερί θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της για το κοινό τον Αύγουστο, αν και οι πίνακες του Rosoman δεν θα παρουσιαστούν αμέσως, καθώς η γκαλερί θα πραγματοποιήσει πρώτα εκθέσεις που διακόπηκαν τον Μάρτιο λόγω πανδημίας.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b