MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Exaplosis: Το ελληνικό πρότζεκτ που στηρίζει τους εικαστικούς σε καλεί να συμμετάσχεις

Με σύνθημα «Ας εξαπλώσουμε τις τέχνες, όχι τον ιό», το πρότζεκτ Exaplosis είναι η πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε, εν μέσω καραντίνας, με σκοπό να υποστηρίξει την εικαστική δημιουργία, αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Vessel #5 /Δημιουργός / Artist: Νίκος Γιαμπάνης / Ένα κομμάτι από την σειρά Vessels, ένα σύνολο από γλυπτά “δοχεία” βασισμένα πάνω στην γυναικεία φόρμα. Το συγκεκριμένο πραγματεύεται την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος χωρίς φυλετικές διακρίσεις αλλά και τον ομοφυλοφιλικό έρωτα.
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Τι είναι το πρότζεκτ Exaplosis

Η κοινή αγάπη για την τέχνη ήταν αυτή που, αρχικά, ένωσε τα επτά άτομα που απαρτίζουν εθελοντικά την ομάδα του πρότζεκτ Exaplosis. Στη συνέχεια η ανάγκη των εικαστικών στην Ελλάδα για στήριξη – πόσω μάλλον εν μέσω πανδημίας και μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης – που άλλοι την αντιμετωπίζουν ως μία πηγή δημιουργίας και άλλοι σαν ένα επιπλέον εμπόδιο, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από το πάθος τους και τη δημιουργία τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα» που διεξήγαγαν το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, MOMus, η πλειοψηφία των εικαστικών στην Ελλάδα δε δύνανται να βιοποριστεί ασκώντας απλά και μόνο το επάγγελμά της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

«Μια σειρά από ζωγραφιές που φτιάχνουν μια ιστορία χωρίς λόγια. Η ιστορία έχει να κάνει με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις, τους φίλους και τις παρέες που κάναμε μικροί. Τις φιλίες που με τα χρόνια κρατήσαμε κοντά μας ή μπορεί απλά να χαθήκαμε, όμως θα έχουν πάντα μια ευχάριστη θέση στη σκέψη μας.» ——————————————————– Τίτλος / Title: The Red Ball Δημιουργός / Artist: Βιργινία Χαριτάκη / Virginia Charitaki Υλικό / Medium: Ψηφιακή ζωγραφική / Digital painting Διαστάσεις / Dimensions: 21 x 21 εκ. / cm Περισσότερα έργα / More artworks: https://www.instagram.com/vcharitaki/?hl=en https://www.behance.net/vcharitaki #exaplosis #contemporaryartist #contemporaryart #Greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Exaplosis (@exaplosis) στις

Η ιδέα πίσω από το Exaplosis και η διάδοση της εικαστικής δημιουργίας

Το ερώτημα ήταν με ποιον τρόπο μπορούν να προβληθούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες, πώς να δοθεί έμπνευση και σε άλλους ανθρώπους να νιώσουν τη τέχνη σαν θεραπευτικό μέσοv, αλλά και πώς να τη συμπεριλάβουν λίγο πιο έντονα στην ψυχαχωγία και απόδρασή τους.

Η σύλληψη της ιδέας και η δημιουργία της ομάδας πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο διάστημα της καραντίνας. Τότε δημιουργήθηκαν και οι social media λογαριασμοί του Exaplosis καθώς και μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

«Η έμπνευση μου για το illustration ήταν ένα ταξίδι που πραγματοποίησα στην Πόλη του Φωτός, με μια πολύ αγαπημένη φίλη. Επιστρέφοντας και μιας εγώ και η φίλη μου μένουμε μακριά η μία από την άλλη, σκέφτηκα να της στείλω ένα πιο…προσωπικό postcard. Το postcard θα απεικόνιζε εμάς τις ίδιες και θα μας θύμιζε για πάντα το ονειρεμένο αυτό ταξίδι. Ετσι κι έγινε! Ακριβώς γι’ αυτό έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για εμένα, καθώς αυτό ήταν το δώρο μου για εκείνη…» ——————————————- Τίτλος / Title: Καρτ ποστάλ από το Παρίσι / Postcard from Paris Δημιουργός / Artist: Μαρία Ανδρικοπούλου / Maria Andrikopoulou Χρονολογία / Year: 2018 (Δεκέμβριος / December) Υλικό / Medium: Ψηφιακή δημιουργία / Digital creation Διαστάσεις / Dimensions: A6 Περισσότερα έργα / More artworks: https://www.instagram.com/mariaa_andre/ #exaplosis #contemporaryartist #contemporaryart #Greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Exaplosis (@exaplosis) στις

Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεάν συμμετοχή

Η ομάδα του Exaplosis προσκαλεί, λοιπόν, εικαστικούς που δρουν στην Ελλάδα ή είναι επηρεασμένοι από αυτήν να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ και να συμβάλλουν στη διάδοση της τέχνης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ο μόνος σκοπός είναι να προβληθεί η εικαστική δραστηριότητα αλλά και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

Σε έναν δεύτερο χρόνο, η διαδικτυακή κοινότητα του Exaplosis έχει σκοπό να μεταφερθεί σε έναν φυσικό χώρο και να γίνει μια έκθεση με τους εικαστικούς να προβάλλουν ή και να δωρίζουν τα έργα τους για τη στήριξη εικαστικών φορέων. Μέχρι τότε η ομάδα φροντίζει για τη διάδοση της τέχνης μέσω του Exaplosis σε Facebook και Instagram. (@exaplosis)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

«Ένα κομμάτι από τη σειρά Vessels, ένα σύνολο από γλυπτά “δοχεία” βασισμένα πάνω στη γυναικεία φόρμα. Το συγκεκριμένο πραγματεύεται την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος χωρίς φυλετικές διακρίσεις αλλά και τον ομοφυλοφιλικό έρωτα.» ————————————————- Τίτλος / Title: Vessel #5 Δημιουργός / Artist: Νίκος Γιαμπάνης / Nikos Giampanis Χρονολογία / Year: 2019 Υλικό / Medium: Εφυαλωμένος άργιλος / Glazed ceramic Διαστάσεις / Dimensions: 50x55x40 εκ. / cm Περισσότερα έργα / More artworks: https://www.instagram.com/neecosyumbunnies/ #exaplosis #contemporaryartist #contemporaryart #Greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Exaplosis (@exaplosis) στις

Πώς μπορείς κι εσύ να συμμετάσχεις

Είσαι εικαστικός; Θέλεις να συμμετάσχεις στο Exaplosis;

– Στείλε φωτογραφία/ες ή βίντεο των έργων σου σε καλή ανάλυση στο [email protected] μαζί με τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο
  • Τίτλος, χρονολογία, διαστάσεις, υλικά κατασκευής για κάθε έργο
  • Σύντομο κείμενο με κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς σχετικά με το έργο σου (πηγή έμπνευσης, σημασία για εσένα κ.α.)
  • Στοιχεία επικοινωνίας προς δημοσίευση, ώστε να μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σου  (email, Facebook, Instagram, website κ.α.) ώστε το έργο σου να κοινοποιηθεί στα social media του exaplosis.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b