MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Πρέπει να σώσουμε τον πολιτισμό»: Ο Sam Mendes κατά των πλατφορμών streaming

Ο σκηνοθέτης των ταινιών Τζέιμς Μποντ και του «1917» μιλάει για την ανάγκη να σωθούν τα θέατρα της Βρετανίας, ενώ παράλληλα επικρίνει τις πλατφόρμες που πλούτισαν εν μέσω κορονοϊού.

Monopoli Team

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του «American Beauty», «Skyfall» και «1917», Sam Mendes, μπορεί να έγινε γνωστός στη βιομηχανία του κινηματογράφου, όμως ξεκίνησε όπως πολλοί, από το θέατρο, το οποίο αγαπάει και σέβεται πολύ.

Αυτό δείχνει ένα πρόσφατο άρθρο του που δημοσίευσαν οι Financial Times, που μιλάει για το πώς μπορούν να σωθούν τα θέατρα της Βρετανίας που έκλεισαν λόγω κορονοϊού. Επίσης, στο άρθρο επικρίνει τις δημοφιλείς πλατφόρμες streaming, όπως το Netflix και το Amazon Prime, που κέρδισαν εκατομμύρια από τους ανθρώπους που έμεναν σπίτι βλέποντας σειρές και ταινίες, ενώ την ίδια στιγμή,οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό και τα θέατρα υπέφεραν από το lockdown.

«Πρέπει να σωθούν τα θέατρα»

Ο σκηνοθέτης αρχικά ξεκαθαρίζει πως οι καλλιτέχνες δεν είναι φτωχοί που στηρίζονται σε φιλανθρωπίες άλλων για να επιβιώσουν, αλλά αποτελούν μια πολύ κερδοφόρα βιομηχανία. Επίσης, αναφέρει πως ο πολιτισμικός τομέας της Βρετανίας, αντιμετωπίζει τώρα, το μεγαλύτερο πλήγμα, μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Mε τις δυο Χρυσές Σφαίρες που κέρδισε φέτος για τη ταινία «1917».

«Αυτός ο πολύπλευρος οργανισμός του πολιτισμού, που κατά κύριο λόγο τροφοδοτείται μέσα από το θέατρο (ένα εθνικό θέατρο, μάλιστα, διεθνώς αναγνωρισμένο) έχει υπάρξει ως το πρώτο ξεκίνημα για κυριολεκτικά χιλιάδες ηθοποιούς, σεναριογράφους, παραγωγούς και σκηνοθέτες (ανάμεσα στους οποίους ανήκω κι εγώ)», σημειώνει ο Mendes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Στιβ ΜακΚουίν αφιερώνει τις δύο νέες ταινίες του, στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ12.09.2018

Το σχέδιο διάσωσης του σκηνοθέτη για το θέατρο

Ο Μέντες συνέχισε αναλύοντας το πρόγραμμα διάσωσης που προτείνει να ακολουθήσει η βρετανική κυβέρνηση για να σωθεί ο θεατρικός τομέας και οι παραστατικές τέχνες γενικότερα. «Πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για το προσωπικό και να δημιουργηθεί ένα πακέτο που να υποστηρίζει το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων καλλιτεχνών.», υποστηρίζει.

Όχι φιλανθρωπία, αλλά επενδύσεις

Επίσης, ζήτησε να μειωθούν οι φόροι για τα επόμενα τρία χρόνια, και να ισχύει για τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα της παραγωγής, αλλά και για τις παραγωγές που χάθηκαν λόγω lockdown. Ακόμα, ο σκηνοθέτης έκανε λόγο για ιδιωτικές και κυβερνητικές επενδύσεις στο θέατρο, ενώ υπόσχεται πως η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τα χρήματά της και μάλιστα με κέρδος, όταν οι θεατρικές παραγωγές γίνουν πάλι επιτυχημένες.

Με τον Ντάνιελ Κρεγκ στη προώθηση της ταινίας «Skyfall»

Επίθεση στις streaming πλατφόρμες

Ολοκληρώνοντας, ο Sam Mendes επέλεξε να αναφερθεί στις streaming πλατφόρμες. Συγκεκριμένα γράφει: «Ενώ ένα τεράστιο ποσοστό εργαζομένων υπέφεραν τους τελευταίους τρεις μήνες, την ίδια στιγμή υπήρχαν πολλοί που επωφελήθηκαν από τον Covid-19. Είναι ειρωνικό οι υπηρεσίες streaming, όπως το Netflix και το Amazon Prime, να κερδίζουν εκατομμύρια την περίοδο του αποκλεισμού από τους καλύτερους σκηνοθέτες, παραγωγούς, σεναριογράφους και ηθοποιούς, ενώ η ίδια η καλλιτεχνική κουλτούρα που καλλιέργησε αυτή τη δεξαμενή ταλέντων πεθαίνει».

«Το καλλιτεχνικό τοπίο δεν είναι ένας απλός πάροχος περιεχομένου, αλλά ένα οικοσύστημα που μάς στηρίζει όλους», τόνισε.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b