MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη: Διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ και νέα μέτρα στήριξης στον πολιτισμό

Διεύρυνση του αριθμού των εργαζομένων στον πολιτισμό που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, καταγραφή όλων των καλλιτεχνών σ’ ένα μητρώο, αλλά και υλοποίηση εκδηλώσεων μικρής κλίμακας σε ανοικτούς χώρους αυτό το καλοκαίρι περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα από το Υπουργείο πολιτισμού
Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα από το Υπουργείο Πολιτισμού
Monopoli Team

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε έναν απολογισμό των δράσεων που ανέλαβε το υπουργείο απ΄ την αρχή της κρίσης, εξειδίκευσε τα νέα μέτρα στήριξης προς τον κλάδο, αναφέρθηκε σε νέα έργα υποδομής, όπως τη σύνταξη μητρώου καλλιτεχνών που θα επιτρέψουν τη μελλοντική σωστή διαχείριση αντίστοιχων κρίσεων αλλά και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ και παράλληλα, ανακοίνωσε και όλες τις ημερομηνίες για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων στον πολιτισμό.

Η κα. Μενδώνη κοστολόγησε στα 100 εκατ. ευρώ το πακέτο μέτρων που αφορούν συνολικά τον Πολιτισμό. Πρόσθεσε δε πως αν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέο πακέτο τον Σεπτέμβριο.

Απολογισμός και Μητρώο καλλιτεχνών

Η κα Μενδώνη έκανε λόγο για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει ο χώρος του πολιτισμού τονίζοντας ότι η πανδημία ανέδειξε τα δομικά προβλήματα του πολιτισμού όπως το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας, οι ποικίλες εργασιακές σχέσεις και το μη χαρτογραφημένο τοπίο που δεν επιτρέπει μια εκ των προτέρων αξιολόγηση των αναγκών του χώρου.

“Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού” παραδέχτηκε η κα Μενδώνη και αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη έρευνα το 2014-2016 που τους υπολόγιζε σε 100.000.

Γι’ αυτό και προέταξε σαν επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών, κάτι που αποτελούσε απαίτηση και των ίδιων των καλλιτεχνών. Όπως διευκρίνισε η υπουργός, τα κριτήρια ένταξης των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους του πολιτισμού σ’ αυτό το μητρώο δεν θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, αλλά οπωσδήποτε θα περιλαμβάνουν πιστοποίηση σπουδών, κάποια ένσημα κλπ.

Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Στο Μητρώο καλλιτεχνών θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν καταγραφεί με οποιοδήποτε τρόπο ως εργαζόμενοι πολιτισμού. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα ξεκινήσει άμεσα, στις 13 Μαϊου.

«Ο στόχος μας είναι να επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία» δήλωσε η κα Μενδώνη τονίζοντας ότι θέλουμε να «κρατηθεί ο Πολιτισμός ενεργός, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020».

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ

Η κα Μενδώνη σημείωσε ότι το επίδομα των 800 ευρώ (για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) έχουν ήδη λάβει 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό. Επιπλέον έχει γίνει αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και διευκολύνσεις στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

  • Παράλληλα, από τις 13/5 έως τις 19/5 θα καταβληθούν τα 800 ευρώ σε όλους όσοι έλαβαν το εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου αλλά δεν ήταν δικαιούχοι τακτικού επιδόματος ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.
  • Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα από 1 έως 20 Μαρτίου ενώ εντάσσονται αναδρομικά και όσοι είδαν τις συμβάσεις τους να λήγουν πρόωρα από 15 έως 29 Φεβρουαρίου καθώς ήδη είχε παρατηρηθεί σημαντική μείωση στην προσέλευση των θεατών λόγω της ανησυχίας για την πανδημία.
  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
  • Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.
  • Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορεών του ΥΠΠΟΑ με 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση για το πόσοι συνολικά καλλιτέχνες θα επωφεληθούν από το επίδομα των 800 ευρώ -μετά και τα νέα μέτρα- η υπουργός απάντησε ότι θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα μετά την ολοκλήρωση της εκταμίευση σε όλους τους δικαιούχους.

Πότε θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι;

Όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων, η κυρία Μενδώνη ανέφερε τα εξής:

  • Οι αρχαιολογικοί χώροι και οι κινηματογράφοι ανοίγουν 18 Μαϊου.
  • Τα θερινά σινεμά ανοίγουν 1η Ιουνίου με όριο πληρότητας στο 40% και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.
  • 15 Ιουνίου ανοίγουν τα μουσεία.
  • Τα μουσεία ανοίγουν στις 15 Ιουνίου
  • Ζωντανά πολιτιστικά δρώμενα μόνο σε ανοιχτούς χώρους, θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου με όριο πληρότητας στο 40% και με συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής και προστασίας, οι οποίοι θ’ ανακοινωθούν σύντομα.

200 παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους με ελεύθερη είσοδο

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους θα διοργανώσει 200 πολιτιστικά δρώμενα μικρής κλίμακας σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

Επισημάνθηκαν επίσης οι επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, με επίσπευση της εκταμίευσης 20.000 ευρώ στο καθένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑYπουργείο Πολιτισμού: 2 εκατ. ευρώ σε θεατρικές επιχορηγήσεις12.09.2018

Οι επιχορηγήσεις στις παραστατικές Τέχνες

Όπως είχε ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες το ποσό των θεατρικών επιχορηγήσεων διπλασιάζεται σε 2 εκ. ευρώ ενώ παρατείνεται η καλλιτεχνική περίοδος. Η υπουργός τόνισε επίσης ότι δεν θα ζητηθεί επιστροφή χρημάτων στους επιχορηγούμενους φορείς που δεν θα κατορθώσουν να υλοποιήσουν τις παραστάσεις τους μέσα στη σεζόν άλλα ενδεχομένως τους ζητηθεί να παραδώσουν κάποιου είδους ψηφιακό υλικό.

Όσον αφορά τα εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν, οι κάτοχοι τέτοιων εισιτηρίων θα λάβουν ένα ειδικό «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών».

Τι θα γίνει με το Φεστιβάλ Αθηνών και την Επίδαυρο;

Σε σχετική ερώτηση για το πότε και εάν θα γίνουν παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο θ’ αποφασιστεί από την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κα Κατερίνα Ευαγγελάτου. Σε κάθε περίπτωση, οι παραστάσεις δυνητικά θα γίνουν με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θ’ ανακοινωθούν σύντομα και σίγουρα με τα τις 15 Ιουλίου.

Η ανταπόκριση στο ψηφιακό κάλεσμα

Αναφερόμενη στην πρόσκληση των καλλιτεχνών στο πρόγραμμά ψηφιακού πολιτισμού που είχε γίνει στις 20 Μαρτίου, τόνισε τη σημαντική ανταπόκριση με 326 αιτήσεις ενώ υπενθύμισε το αναπτυξιακό πακέτο των 15 εκ. ευρώ (που ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου) που θα δοθεί για την παραγωγή νέων πολιτιστικών προϊόντων.

Η αυτορύθμιση της αγοράς το καλοκαίρι

Σε ερώτηση για το τι θα ισχύσει για τις καλοκαιρινές μουσικές και θεατρικές περιοδείες η υπουργός απάντησε ότι οι ιδιώτες παραγωγοί θ’ αποφασίσουν εάν και κατά πόσο τους συμφέρει να πραγματοποιήσουν καλοκαιρινές περιοδείες δεδομένου ότι θα τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτοκολλά λειτουργίας. Στο σημείο αυτό η Υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων στήριξης του χώρου το Σεπτέμβριο με βάση το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το καλοκαίρι.

Νέο νομοσχέδιο για τις χορηγίες

Σε ερώτηση για το το πώς το υπουργείο προτίθεται να ενισχύσει και ν’ αξιοποιήσει τα έσοδα που προέρχονται από χορηγίες, απάντησε ότι από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, το ΥΠΠΟΑ έχει λάβει οικονομική ενίσχυση από ιδιώτες χορηγούς ύψους 10-12 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό το Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί ένα νέο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει διαφορετικά την πολιτιστική χορηγία. Επίσης δεσμεύτηκε για την άμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας.

Νέα έσοδα από τα e-shops, πωλητήρια και αναψυκτήρια

Σε ερώτηση για το πώς θα καλυφθεί η μείωση των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, επακόλουθο της πτώσης της τουριστικής κίνησης αλλά και του κλεισίματος των αρχαιολογικών χώρων, η υπουργός παραδέχτηκε ότι η συγκυρία θα επιφέρει σίγουρα μειωμένα έσοδα τα οποία εν μέρη μπορούν να καλυφθούν από νέες δραστηριότητες όπως είναι τα καλύτερα οργανωμένα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων, τα αναψυκτήρια εντός τους που σταδιακά θ’ αρχίσουν να λειτουργούν αλλά και το νέο e-shop που θα ξεκινήσει άμεσα.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b