MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο…: 14 σημαντικά μουσεία στον κόσμο για να επισκεφτείτε οnline

Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται διαταράσσοντας την καθημερινότητα μας και υποχρεώνοντας πολλούς από εμάς να παραμείνουμε στο σπίτι, μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο μας προσφέρουν τη δυνατότητα να περιηγηθούμε online στους χώρους και τις συλλογές τους.

Online Περιηγήσεις
Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα
Αριστούλα Ζαχαρίου

Η τέχνη έρχεται να φωτίσει την καθημερινότητα μας και τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία ζούμε μέσα από τη συνεργασία της πλατφόρμας Google Arts & Culture και περισσότερων από 500 μουσείων και γκαλερί ανά την υφήλιο. Η σύμπραξη αυτή, η οποία περιλαμβάνει online περιηγήσεις στους χώρους των μουσείων, εικόνες υψηλής ανάλυσης από τη συλλογή τους συνοδευόμενες από επεξηγηματικό κείμενο, καθώς και άλλες ψηφιακές πηγές, απαντάει στο ερώτημα πως θα περάσουμε τον χρόνο μας δημιουργικά και ευχάριστα, σε μια περίοδο, όπου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι επιτακτική η ανάγκη να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό της μετακινήσεις μας και να αυτοπεριοριστούμε στο σπίτι για το κοινό καλό.

Μπορεί τα μουσεία και οι γκαλερί να κλείνουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες, ως ένα από τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, όμως, μικροί και μεγάλοι, φίλοι της τέχνης και μη, μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη λαχτάρα μας για γνώση και την έμφυτη περιέργεια μας για μάθηση πάνω σε τομείς της τέχνης, της ιστορίας και της επιστήμης, καθώς η πλατφόρμα Google Arts & Culture μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εύκολα αναζήτηση ανά μουσείο, καλλιτέχνη, καλλιτεχνικό κίνημα, ιστορική περίοδο, θεματική κ.α., με βάση τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα μουσεία τα οποία είναι διαθέσιμα για online περιήγηση στις συλλογές τους:

Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

Λεπτομέρεια από τη «Ζωφόρο», Φειδίας, 442-438 π.χ., Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2009 και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, νοτιοδυτικά του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Στεγάζει περισσότερα από 3000 τεχνουργήματα, προερχόμενα όλα από τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τους προϊστορικούς έως τους αρχαίους χρόνους. Εκθέματα από τις συλλογές του μουσείου, οι οποίες εκτίθενται σε τέσσερα επίπεδα, μπορείτε να εξερευνήσετε online μέσω της πλατφόρμας.

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο
Online Περιηγήσεις

Queen Elizabeth II Great Court στο Βρετανικό Μουσείο

Τοποθετημένο στην καρδιά του Λονδίνου το Βρετανικό Μουσείο (έτος ίδρυσης: 1753) υπήρξε το πρώτο μουσείο στην ιστορία που κάλυπτε όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης και είναι αφιερωμένο στην ανθρώπινη ιστορία, κουλτούρα και πολιτισμό. Το μουσείο μας προσφέρει εικονική περιήγηση στον χώρο του Great Court και την ευχέρεια να ανακαλύψουμε τη Στήλη της Ροζέττας, τις αιγυπτιακές μούμιες και εκατοντάδες ακόμη εκθέματα.

Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Νέα Υόρκη

«Ovitz’s Library», Jonas Wood, 2013, Μουσείο Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαιμ, Νέα Υόρκη

Ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά τοπόσημα του 20ου αιώνα, το μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, (έτος ίδρυσης 1937) αποτελεί ζωτικής σημασίας πολιτιστικό και εκπαιδευτικό θεσμό. Περιηγηθείτε από το σπίτι στην περίφημη σπειροειδή σκάλα του μουσείο, μέσω της λειτουργίας Google’s Street View, και αφεθείτε στη μαγεία της συλλογής του, με έργα που καλύπτουν τις περιόδους της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη
Online Περιηγήσεις

«Σταύρωση» & «Δευτέρα Παρουσία», Jan van Eyck, 1426, Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (έτος ίδρυσης: 1870) φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης του κόσμου, καλύπτοντας σχεδόν πέντε χιλιάδες χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας από όλη την υφήλιο και από όλα τα πεδία των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια, φωτογραφίες, κεραμικά, έπιπλα, ενδύματα, πανοπλίες, μουσικά όργανα και πολλά ακόμη εκθέματα από κάθε γωνία του πλανήτη περιμένουν να τα ανακαλύψετε μέσω της δυνατότητας online περιήγησης.

Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσινγκτον
Online Περιηγήσεις

«Γυναίκα που κρατά ζυγαριά», Johannes Vermeer, 1664, Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον

Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσινγκτον είναι ένα μουσείο τέχνης που ιδρύθηκε το 1937 ύστερα από κοινή απόφαση του αμερικάνικου Κογκρέσου. Το περίφημο μουσείο μας δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε online σε δύο από τις συλλογές του. Μια έκθεση αφιερωμένη στην αμερικάνικη μόδα από το 1740 έως το 1895, μια συλλογή έργων τέχνης, του Johannes Vermeer, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της χρυσής εποχής της Ολλανδικής ζωγραφικής, τον 17ο αιώνα.

Μουσείο Ορσέ, Παρίσι
Online Περιηγήσεις

«Πρόγευμα στη Χλόη», Edouard Manet, 1863. Μουσείο Ορσέ, Παρίσι

Το Μουσείο Ορσέ, τοποθετημένο στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού, στεγάζεται στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό Gare d’Orsay, ένα «έργο τέχνης» κατασκευασμένο για τη Διεθνή Έκθεση του 1900. Μέσω της πλατφόρμας Google Arts & Culture μπορούμε να περιδιαβούμε ψηφιακά στους χώρους του μουσείου και να θαυμάσουμε έργα τέχνης της περιόδου 1848 – 1914 καλλιτεχνών όπως ο Μονέ, ο Μανέ, ο Σεζάν και ο Γκωγκέν.

Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Σεούλ

Work, Yoo Youngkuk, 1962, Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Σεούλ

Από την ίδρυση του το 1969, το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Σεούλ, ως ο αντιπροσωπευτικότερος πολιτιστικός θεσμός της Κορέας, στήριξε την ιστορία και την εξέλιξη της σύγχρονης κορεάτικης τέχνης. Το δημοφιλέστερο μουσείο της χώρας μας επιτρέπει την πρόσβαση από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, καθιστώντας δυνατή την εικονική εξερεύνηση έξι ορόφων έργων σύγχρονης τέχνης από την Κορέα και όλο τον κόσμο.

Μουσείο Περγάμου, Βερολίνο

Λεπτομέρεια από την «Πύλη της Ιστάρ», Αγνώστο, 6ος αι. π.χ., Μουσείο Περγάμου, Βερολίνο

Το Μουσείο Περγάμου βρίσκεται στο Βερολίνο και φιλοξενεί μέρος των σημαντικών ευρημάτων που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του οργανισμού Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου. Διαιρεμένο στη Συλλογή Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Μουσείο Μέσης Ανατολής, μας προσφέρει ψηφιακή πρόσβαση σε εκατοντάδες αρχαία τεχνουργήματα, όπως η Πύλη της Ιστάρ και ο Βωμός της Περγάμου.

Κρατικό Μουσείο (Ρέικσμουζεουμ), Άμστερνταμ
Online Περιηγήσεις

«Νυχτερινή Περίπολος», Ρέμπραντ, 1642, Κρατικό Μουσείο (Ρέικσμουζεουμ), Άμστερνταμ

Το Κρατικό Μουσείο (Ρέικσμουζεουμ) ιδρύθηκε το 1798 και αρχικά ήταν τοποθετημένο στη Χάγη, πριν τη μεταφορά του στο Άμστερνταμ το 1808. Αφιερωμένο στις Τέχνες και την Ιστορία, το Ρέικσμουζεουμ περιλαμβάνει, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, μερικά από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της Χρυσής Εποχής της ολλανδικής ζωγραφικής, καλλιτεχνών όπως ο Ρέμπραντ και ο Βερμέερ, τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε μέσω της λειτουργίας Google Street View, σαν να βρισκόμασταν εκεί.

Μουσείο Van Gogh, Άμστερνταμ

«Η Κάμαρα του Καλλιτέχνη», Vincent Van Gogh, 1888, Μουσείο Van Gogh, Άμστερνταμ

Το Μουσείο Van Gogh (έτος ίδρυσης 1973) βρίσκεται στο Άμστερνταμ και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh και στην τέχνη της εποχής του. Επισκεφτείτε εικονικά το Μουσείο και ανακαλύψτε περισσότερους από διακόσους πίνακες, πεντακόσια σχέδια και πάνω από 750 προσωπικές επιστολές ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μετα-ιμπρεσιονισμού.

Μουσείο Γκετί, Λος Άντζελες

«Ο Άνθρωπος με την Αξίνα», Jean Francois Millet, 1860-1862, Μουσείο Γκετί, Λος Άντζελες

Το Μουσείο Γκετί (J. Paul Getty Museum) είναι ένας πολιτιστικός και φιλανθρωπικός οργανισμός με έδρα την Καλιφόρνια και στόχο την παρουσίαση και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μουσείο περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή ζωγραφικών έργων, σχεδίων, γλυπτών, χειρόγραφων και φωτογραφιών, ανάμεσα τους και Ευρωπαϊκά αντικείμενα τέχνης που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα μ.χ., την οποία μπορούμε να γνωρίσουμε μέσω εικονικής περιήγησης.

Γκαλερί Ουφίτσι, Φλωρεντία
Online Περιηγήσεις

«Η Παναγιά με την Καρδερίνα», Raffaello, 1505-1506, Γκαλερί Ουφίτσι, Φλωρεντία

Η Γκαλερί Ουφίτσι, στης οποίας τους χώρους μπορείτε να περιπλανηθείτε ψηφιακά από την ασφάλεια του σπιτιού σας, σχεδιάστηκε γύρω στα μέσα του 16ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Τζιόρτζιο Βαζάρι για λογαριασμό του Κόζιμου Α΄ των Μεδίκων. Ο μεγάλος πυρήνας της συλλογής, η οποία άνηκε στις τρεις μεγάλες οικογένειες της Ιταλίας (Μεδίκοι, Οίκος Αψβούργων – Λωρραίνης και οίκος της Σαβοΐας), περιλαμβάνει έργα τέχνης που χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο

«Γυμνά», Σούζαν Βαλάντον, 1919, Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο

Το Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο (έτος ίδρυσης: 1947) αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στεγάζει τη σημαντικότερη συλλογή ευρωπαϊκής τέχνης στο νότιο ημισφαίριο και μας προσφέρει μια ανεπανάληπτη ψηφιακή εμπειρία. Περιηγηθείτε από το pc σας στον θαυμαστό κόσμο περισσότερων από 11.000 έργων τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, αντικείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και υφάσματα προερχόμενα από διαφορετικές γωνιές του κόσμου και διαφορετικές περιόδους.

Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, Πόλη του Μεξικού
Online Περιηγήσεις

«Το κεφάλι ενός πολεμιστή», Αγνώστου, Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, Πόλη του Μεξικού

Σχεδόν μισό αιώνα από τη δημιουργία του, το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας στην Πόλη του Μεξικού είναι ένας από τους εμβηματικότερους θεσμούς διατήρησης της κληρονομιάς των αυτόχθονων πληθυσμών της χώρας. Στις αίθουσες του, τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε ψηφιακά, φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από την προ-αποικιοκρατική περίοδο, καθώς και εθνογραφικά αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά του τρόπου ζωής και της κουλτούρας των σύγχρονων γηγενών πληθυσμών.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b