MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Οι παραστάσεις που συνεχίζουν μετά το Πάσχα και αξίζουν

Επιλέγουμε δώδεκα συν μία παραγωγές που σημειώνουν καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και θα εξακολουθήσουν να παίζονται στις αθηναϊκές σκηνές μέχρι τα τέλη Μαΐου.

author-image Στέλλα Χαραμή

Παρότι ο κύριος όγκος των θεατρικών παραστάσεων έχει λίγη ζωή ακόμα – μέχρι την Κυριακή των Βαΐων – δεν είναι λίγες οι παραστάσεις που υπερβαίνουν χρονικά το ορόσημο του Πάσχα και επανακάμπτουν με μικρό ή μεγαλύτερο κύκλο παραστάσεων…

Παραγωγές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία από την αρχή της χειμερινής περιόδου ή παραγωγές που ξεκίνησαν στο δεύτερο μισό της, μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας – μα με κοινό χαρακτηριστικό ότι ξεχώρισαν μέσα στον ανεξάντλητο θεατρικό χάρτη της πόλης – μας οδηγούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Και παραδίδουν τη σκυτάλη στο Φεστιβάλ Αθηνών που φέτος ξεκινάει ακόμα πιο νωρίς.

Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης αθροίζει μια ακόμα ευστοχία στη διαδρομή των τελευταίων ετών. Καταρχάς επιλέγοντας το σπάνια παιζόμενο έργο του ΄Εντουαρντ Άλμπι, κατά δεύτερον σκηνοθετώντας το διαύγεια και με δαιμονικό ρυθμό αποσπώντας συνάμα εξαιρετικές ερμηνείες από τους Νίκο Κουρή, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννη Δρακόπουλο, Μιχαήλ Ταμπακάκη. Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν.
Χώρος: Θησείον Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210 – 3255444
Από 2 έως 5 Μαΐου

Φυλές

Μικρή παράταση ζωής για το πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα έργο της Νίνα Ρέιν που κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο Τάκης Τζαμαργιάς παρακολουθεί την ιστορία μιας, μεσοαστικής αλλά με υψηλή μόρφωση, οικογένειας στους κόλπους της οποίας μεγαλώνει ένα κωφό παιδί και φωτίζει το ευαίσθητο θέμα της αναπηρίας και την ανάγκη του ανήκειν. Ρεαλιστικό σκηνικό, αδροί χαρακτήρες και γόνιμο έδαφος για καλές ερμηνείες από τους Μανώλη Μαυροματάκη, Δημήτρη Κουρούμπαλη, Μάνο Καρατζογιάννη, Βασιλική Τρουφάκου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ελένη Μολέσκη.
Χώρος: Σταθμός Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, 210 5230267
Από 2 έως 5 Μαΐου

Βρικόλακες

Η επιστροφή του Δημήτρη Καραντζά στον Ιψεν (δύο χρόνια μετά το «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί») τον φέρνει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο υλικό του μεγάλου Νορβηγού για να στήσει μια παράσταση – γροθιά ενάντια στον συντηρητισμό και τις συμβάσεις. Μια καίρια ανάγνωση, με έμφαση στις, ψυχολογικού βάθους, ερμηνείες από όλη την πρωταγωνιστική ομάδα (Ρένη Πιττακή, Ακύλλας Καραζήσης, Μιχάλης Σαράντης, Κώστας Μπερικόπουλος και Ιωάννα Κολιοπούλου) – εντελής και στην όψη της.
Χώρος: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210- 3222464
Από τις 2 έως τις 19 Μαΐου

Ο άνθρωπος που γελά

Το χειμαρρώδες πολιτικό ρομαντικό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ από τα μέσα του 19ου αιώνα μεταπλάθεται στα χέρια του Θοδωρή Αμπαζή σε υλικό για μια παράσταση σύγχρονου μουσικού θεάτρου. Εικαστικά άρτια, ντυμένη με τις πρωτότυπες συνθέσεις του Θοδωρή Αμπαζή ξεσπάει σε μια πολιτική παρτιτούρα που υπηρετεί επάξια ο 21μελής θίασος. Σε πρώτο πλάνο η ερμηνεία του Αιμιλιανού Σταματάκη.
Χώρος: Εθνικό θέατρο, Σκηνή Rex, 210 – 5288170-171, 210 3301881-210 3305074
Από 2 έως 26 Μαΐου

170 τετραγωνικά

Η νέα κοινωνική σάτιρα ρεαλιστικής υφής του Γιωργή Τσουρή επανασυνδέει την ομάδα του «Χαρτοπόλεμου». Δύο και κάτι χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία, ο ηθοποιός και συγγραφέας επανακάμπτει με μια ιστορία ελληνικής μικροαστικής τρέλας που απογειώνει η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Καλοκουρδισμένο σύνολο ηθοποιών – Αμαλία Αρσένη, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Άννα Πατητή, Γιωργής Τσουρής – που ακροβατούν ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το σουρεαλιστικό.
Χώρος: Από Μηχανής Θέατρο Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, 210 523 2097
Από 2 έως 26 Μαΐου

Γιούγκερμαν

Ο Δημήτρης Τάρλοου δικαιώνεται για την επιλογή του να τολμήσει πάνω στον Γιούγκερμαν, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση. Αναθέτοντας τη διασκευή στον ποιητή Στρατή Πασχάλη διαχειρίζεται συμπυκνωμένη την περιπέτεια του Φιλανδού τυχοδιώκτη στην ελληνική επικράτεια και παραδίδει μια εύρυθμη και χορταστική παράσταση. Μέσα στον πολυσυλλεκτικό θίασο επιβάλλονται οι ερμηνείες των Γιάννη Στάνκογλου (στον επώνυμο ρόλο) και Χρήστου Μαλάκη.
Χώρος: Πορεία Τρικόρφων 3-5, Αθήνα 10433, Πλατεία Βικτωρίας 210 8210991, 210 8210082
Από 2 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον με ήρωα τον Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν – ένα αυτιστικό μα ευφυές αγόρι – αναδείχθηκε στη νέα επιτυχία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Μια ευαίσθητη, συγκινητική ιστορία που υμνεί το διαφορετικό. Ο Γιάννης Νιάρρος πραγματικά διαπρέπει στον επώνυμο ρόλο περιστοιχισμένος από ένα θίασο έμπειρων: Θέμις Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Κατσανδρή κ.α.
Χώρος: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, 210-3636144
Από 2 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

Ο Μισάνθρωπος

Με άσσο στο μανίκι του την παρουσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού ως επικεφαλής του θιάσου και οδηγό την έξοχη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη, ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσιάζει μια πλήρη εκδοχή πάνω στο αριστούργημα του Μολιέρου. Πνεύμα μοντερνικότητας, στροφή στην τραγική πλευρά του έργου, έμφαση στη μουσικότητα του λόγου και καλές ερμηνείες από όλο τον θίασο. Ξεχωρίζουν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Χρήστος Λούλης, ΄Εμιλυ Κολιανδρή, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Βογιατζής
Χώρος: Εθνικό θέατρο, Κτήριο Τσίλλερ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 210 – 5288170-171
Από 2 έως 26 Μαΐου

Κάθε Τρίτη με το Μόρι

Η συνύπαρξη του Γρηγόρη Βαλτινού και του Γιάννη Σαρακατσάνη κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικορέστη Χανιωτάκη απέδωσε καρπούς. Υποδυόμενοι την σχέση μεταξύ του διάσηµου καθηγητή κοινωνιολογίας Μόρι Σουάρτζ ο οποίος προσπαθεί να αφυπνίσει πνευματικά το μαθητή του, δημιουργούν ένα γλυκόπικρο, συγκινητικό, ευαίσθητο μα και χιουμοριστικό μείγμα που αποθεώνει την αξία της αγάπης.
Χώρος: Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4, 210-7223010
Από 3 έως 12 Μαΐου

Άγριος σπόρος

Χωρίς πολλές συστάσεις μια παράσταση -φαινόμενο που προστίθεται στις επιτυχίες της ομάδας Νάμα. Χάρη στην ανθεκτικότητα της όχι μόνο συνεχίζεται για τέταρτη σεζόν αλλά παίρνει και παράταση εντός αυτής. Εννοείται ότι οφείλει πολλά στο κείμενο του Γιάννη Τσίρου, στην ευχέρεια της Ελένης Σκότη να διαχειρίζεται αφηγήσεις ρεαλιστικού θεάτρου και στη θυμωμένη ερμηνεία του Στάθη Σταμουλακάτου – που πλέον έχει διαδεχθεί τον Τάκη Σπυριδάκη.
Χώρος: Θέατρο Επι Κολωνώ Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, 210-513 8067
Από τις 3 έως τις 19 Μαΐου

Άνθρωποι και ποντίκια

Η θριαμβευτική σεζόν στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς παράταση. Κι έτσι το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ – σε μια έγκυρη ελληνοποιημένη διασκευή από τη Σοφία Αδαμίδου και σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη – επανέρχεται με νέο κύκλο παραστάσεων. Ένα εγχείρημα, με τα χαρακτηριστικά βιωματικής εμπειρίας, που καθηλώνει με τον άγριο ρεαλισμό του και τις αφοπλιστικές, μέσα στην ωμότητα, ερμηνείες του.
Χώρος: Cartel, Αγίας Άννας & Μικέλης 4, Βοτανικός, 6939898258.
Από 9 Μαΐου έως 19 Ιουνίου

Οι μίμοι

Η Άννα Κοκκίνου ζωντανεύει το μαγικό σύμπαν των Μίμων, επιστρέφοντας στις πρώτες ακόμα πηγές της έκφρασης και της δραματικής τέχνης στην Ελλάδα. Με την συμβολή της Μάρθας Φωκά στις μάσκες και μια συνολική φροντισμένη εικαστικότητα αποδίδονται κωμικά ανθρώπινοι τύπου του αρχαίου μας παρελθόντος με τρόπο ευρηματικό και πηγαίο.
Χώρος: Θέατρο Σφενδόνη, Μακρυγιάννη 4, Ακρόπολη, 215 5158968
Από 2 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

Περιμένοντας τον Γκοντό

Έχοντας ανανεώσει την αρχική πρωταγωνιστική ομάδα, η Έλενα Μαυρίδου επιστρέφει στο αφαιρετικό αριστούργημα του Σάμιουελ Μπέκετ δίνοντας του μια ονειρική, ευαίσθητη ματιά πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η αισθητική της κλοουνερί αναβαθμίζει καθοριστικά την κινησιολογία του σώματος των ερμηνευτών που πλέον συναποτελούν οι Γιάννης Κατσιμίχας, Δήμητρα Κούζα, Γιάννης Λεάκος, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Μιχαλακίδης, και Φωτεινή Μποστανίτη.
Χώρος: Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6, Βοτανικός
Από 6 έως 28 Μαΐου

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b