MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΑΘΗΝΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

    Gourmet Σαρακοστή #8: Ρεβιθάδα φούρνου

    Μια φανταστική συνταγή για ρεβίθια φούρνου, που θα τη λατρέψετε

    Monopoli Team

    Τα ρεβίθια που μαγειρεύονται στο φούρνο, μέσα σε γάστρα, μαλακώνουν καλύτερα, χυλώνουν θαυμάσια και αποκτούν μια ιδιαίτερη, ελαφρώς καπνιστή, φουρνιστή γεύση που δεν συγκρίνεται.

    Υλικά:

    – 500 γρ. ρεβίθια
    – 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
    – 2 ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, ολόκληρα
    – 1 φύλλο δάφνης
    – 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
    – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
    – 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
    – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    – 250 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι (δεν τις στραγγίζω από το λάδι τους), κομμένες σε λωρίδες
    – χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
    – 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
    – 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη
    – αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    – 2 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (ή 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη)

     

    Εκτέλεση:

    Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνουμε τη σόδα, και ανακατεύουμε. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα ξεπλένουμε πολύ σχολαστικά με κρύο νερό.

    Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτουμε καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέτουμε τα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα καρφάκια γαρίφαλου και το ελαιόλαδο.

    Βάζουμε τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνουμε στο μέτριο και ξαφρίζουμε για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Τα βράζουμε για 1 1/2 ώρα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C, στραγγίζουμε τα ρεβίθια (κρατάμε στη κατσαρόλα το νερό τους) και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ ταψί ή σε γάστρα. Ρίχνουμε 3 φλιτζάνια (600 ml) από το νερό στο οποίο έβρασαν και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

    Τέλος, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της).
    Ψήνουμε τα ρεβίθια για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

    Tip! Εάν θέλετε μπορείτε να κρατήσε λίγα ρεβύθια βρασμένα και να κάνετε μια υπέροχη σαλάτα εποχής με υλικά της επιλογής σας!

    Περισσότερα από Διατροφή