MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
14
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Beijing 2022
Billie Eilish: Hit Me Hard and Soft-The Tour Live in 3D
Born in China
Dog of God (με υπότιτλους)
Father Mother Sister Brother
Hokum
Iron Maiden: Burning Ambition
I was a stranger
Madonnas
Michael
Mortal Kombat II
Mountain Patrol
Pina
Ponyo
Primavera
Sirât
Super Mario Bros. Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Drama
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Top Gun: Maverick
Vampyr
We Are Fugazi From Washington, D.C
Where Olive Trees Weep
Ένα απλό ατύχημα
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Όλες οι Κυριακές
Αμνετ
Ανάμεσα σε τρεις ζωές
Ανάμεσα στις καλαμιές
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Αυτόματος τηλεφωνητής
Βίλμα: Το τελευταίο αντίο
Για σένα
Γκρίζα ζώνη
Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Δυστυχώς βρίζω
Δύο εισαγγελείς
Δύο εποχές, δύο ξένοι
Εβρος – Θολό τοπίο
Εθνικός θησαυρός
Ενα τελευταίο για τον δρόμο
Επιστροφή στην πατρίδα
Η ετυμηγορία
Η θάλασσα τον χειμώνα
Η μούμια από τον Λι Κρόνιν
Η οικογένεια Ντινοσάουρους (μεταγλωττισμένη)
Η πόλη της ζωής και του θανάτου
Η όπερα της πεντάρας
Θα φύγω μια μέρα
Ιερά Οδός, 21 χλμ
Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους
Κος κανένας εναντίον Πούτιν
Λευκά όρη
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μη γελάτε θα σας δει ο κόσμος
Μπλέηντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης
Νυχτερινός εκφωνητής
Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά
Ο διάβολος φοράει Prada 2
Οδός Μάλαγα
Οι μαθητές που μετρούσαν τ’ άστρα: Οι αγώνες των νυχτερινών μαθητών στη μετεμφυλιακή Ελλάδα (1962-1967)
Οι μαλλιαροί ντετέκτιβ (μεταγλωττισμένη)
Οι μαλλιαροί ντετέκτιβ (με υπότιτλους)
Ομάχα
Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντιγκ
Ο πατέρας του στρατιώτη
Παρίσι-Τέξας
Πρόγευμα στο Τίφανις
Ρασομόν
Σπασμένη φλέβα
Στην αγκαλιά του δέντρου
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης
Το κλασικό αριστούργημα
Το μεγαλείο
Τοπ Γκαν
Το παιδί και το δελφίνι
Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται
Το τραγούδι της μικρής φάλαινας (μεταγλωττισμένη)
Το τροχόσπιτο
Το χρώμα του ροδιού
Τρίχες κατσαρές (μεταγλωττισμένη)
Τόμος 7
Φονικό όπλο
Φτηνά τσιγάρα
Φαντασίας

Ο άνθρωπος που σκότωσε το Δον Κιχώτη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το έργο ζωής του Τέρι Γκίλιαμ που πέρασε από δεκάδες εμπόδια κατάφερε να ολοκληρωθεί φέτος και ήταν η ταινία λήξης του πρόσφατου φεστιβάλ Κανών λόγω της σημασίας της.

stars-fullstars-fullstars-halfstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 132'

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο Tόμπι ένας 35χρονος ξιπασμένος αμερικανός σκηνοθέτης γυρίζει τη νέα του ταινία, με κεντρικό ήρωα κι εύρημα τον Δον Κιχώτη για λογαριασμό ενός πάμπλουτου μαφιόζου παραγωγού. Έχοντας χάσει την έμπνευση του, ο Τόμπι (που ερωτοτροπεί με τη σέξι φιλενάδα του χρηματοδότη του) οδηγείται στα μέρη που είχε γυρίσει πριν από αρκετά χρόνια την πρώτη του σπουδαστική ταινία και είχε για θέμα επίσης τη ζωή και τις περιπέτειες του ήρωα του Θερβάντες. Εκεί έκπληκτος θα συναντήσει τον παλιό πρωταγωνιστή του, έναν αφελή υποδηματοποιό που έπαιξε τον Δον Κιχώτη, ο οποίος τα έχει χάσει και πιστεύει ότι είναι όντως ο γενναίος ιππότης από τη Μάντσα.

Αφού πέρασε μια ολόκληρη Οδύσσεια με καιρικά φαινόμενα που διέλυσαν τα σκηνικά, αναποδιές και ατυχίες στα στάδια παραγωγής, απρόβλεπτες και μη αντιμετωπίσιμες ασθένειες (η περίπτωση του Ροσφόρ που ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη για τον Δον Κιχώτη και Σάντσο Πάντσα τον Τζόνι Ντεπ!) και αμέτρητα τεχνικά προβλήματα, ο «Δον Κιχώτης» του Τέρι Γκίλιαμ βγαίνει στις αίθουσες μετά από περιπέτειες 25 και βάλε ετών.

Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς μετά από όλα τα παραπάνω (που πείσμωσαν τον αμερικανό κι αποφάσισε να ολοκληρώσει το φιλμ με κάθε κόστος) θα ήταν ένα έργο μεγάλης πνοής που θα αντικατόπτριζε όλο το μέγεθος των δυσκολιών αυτών. Όμως η τελική εικόνα δεν κολακεύει το έργο ζωής του 77χρονου σκηνοθέτη που μας έχει δώσει στο παρελθόν αριστουργήματα όπως τα «Μπραζίλ», «Fisher king» και «Δώδεκα πίθηκοι».

don quixote 1

Πρόκειται για ένα φιλμ παραδομένο στο χάος (σκηνοθετικό αλλά και σεναριακό), γεμάτο από υπερβολές, γκροτέσκες σκηνές και παιδιάστικες αφέλειες που διασώζεται λόγω των καλών προθέσεων και από ορισμένα διαλείμματα όπου ο ποιητικός οίστρος του σκηνοθέτη συναντά το πνεύμα του Θερβάντες.

Κυρίως η ταινία αξίζει για δύο λόγους. Πρώτον, για να μπουν και τα τελευταία κομμάτια στο πάζλ ενός από τα πλέον καταραμένα φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου και δεύτερον για να αποκωδικοποιήσει ο θεατής την εξομολογητική κατάθεση ψυχής του Γκίλιαμ για το σινεμά καθώς και την ανορθόδοξη ματιά του πάνω στο μύθο του ρομαντικού ιππότη που του χρησιμεύει ως μέσο για να σχολιάσει απολαυστικά κάποια από τα κακά κείμενα της σχέσης κινηματογράφου- ζωής.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Ο άνθρωπος που σκότωσε το Δον Κιχώτη (Τhe man who killed Don Quixote)
Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ
Σενάριο: Τέρι Γκίλιαμ, Τόνι Γκριζόνι

Παίζουν: Ανταμ Ντράιβερ, Τζόναθαν Πράις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ολγκα Κιριλένκο, Τζοάνα Ριμπέιρο

Διάρκεια: 132'
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο
Έτος: 2018

Rating: 2.5
Διανομή: Seven Films
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA