MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μια παράσταση – μάθημα ζωής για μια βραδιά στο Από Μηχανής Θέατρο

Το νεοσύστατο DEUS EX MACHINA FESTIVAL που διοργανώνεται από το Από Μηχανής Θέατρο, θα φιλοξενήσει την προερχόμενη εξ Κύπρου παράσταση της Μαριάννας Παφίτη, Dystopia: Il Paradiso.

author-image Νίκος Ρουμπής

Ο μονόλογος Dystopia: Il Paradiso (σε σκηνοθεσία Λούκα Ιωάννου) αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Dystopia. Τα τρία μέρη δανείζονται το όνομά τους από την τριλογία του Δάντη (Il Paradiso,Inferno, Purgatorio). Το κείμενο της Μαριάννας Παφίτη είναι αυτοβιογραφικό και εξομολογητικό, άκρως συγκινητικό.

Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο με χρόνια νευρολογική ασθένεια αναλαμβάνει τον ρόλο της πρωταγωνίστριας; Η ηθοποιός, με προβαλλόμενο φόντο ένα ουτοπικό τοπίο, που μοιάζει με τον παράδεισο όπως τον έχουμε αποτυπωμένο στη συλλογική μνήμη, επί της ουσίας είναι και η ίδια φορέας της δυστοπίας. Άτομο με χρόνια νευρολογική νόσο, αντιμετωπίζει σοβαρές κινητικές δυσκολίες. Τι γίνεται όταν τα βοηθήματα (προβολή κειμένου) είναι ορατά στο κοινό, η κατάσταση δεν περιγράφεται απλώς αλλά βιώνεται ως έχει και επί σκηνής; Τίποτα δεν ωραιοποιείται, τίποτα δε μένει κρυφό, όλα τίθενται ενώπιον του κοινού, το οποίο καλείται να αποφασίσει αν η διάχυση ορίων ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία επιτρέπει στο προσωπικό βίωμα να μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης.

Η προσέγγιση προβάλλει ως βασικό χαρακτηριστικό τη στατικότητα του σώματος, εν αντιθέσει με την εσωτερικευμένη διεργασία και ψυχική εξέλιξη, η μνήμη αφήνεται ελεύθερη να ανακαλέσει την ιστορία της διάγνωσης μιας χρόνιας ασθένειας και την εξέλιξή της σε αναπηρία. Το προσωπικό βίωμα πλαισιώνεται από το κοινωνικό περιβάλλον το οποίο επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία της πρωταγωνίστριας και την αναγκάζει να βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαλότητα μαζί του. Η αγωνία της αποδοχής αναδεικνύει, ως βασικό υφολογικό χαρακτηριστικό της εξιστόρησης, την ειρωνεία, τον αυτοσαρκασμό και τον σαρκασμό. Η οπτική είναι ρεαλιστική και η γλώσσα του κειμένου οικεία και καθημερινή.

Το έργο παραστάθηκε αρχικά στην 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών στο πλαίσιο του προγράμματος dubitanda του Θεατρικού Όργανισμου Κύπρου στο Θέατρο Αποθήκες στη Λευκωσία και ακολούθως με επιτυχία σε άλλες πόλεις της Κύπρου.

Στην Αθήνα η ιδιαίτερη αυτή η παράσταση θα ανέβει για μια μόνο φορά, την προσεχή Πέμπτη 14/6, στις 19.30. Για πληροφορίες – κρατήσεις: Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, ώρες ταμείου 09.00-22.00. τηλ. 2105232097.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b