MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μια παράσταση – μάθημα ζωής για μια βραδιά στο Από Μηχανής Θέατρο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το νεοσύστατο DEUS EX MACHINA FESTIVAL που διοργανώνεται από το Από Μηχανής Θέατρο, θα φιλοξενήσει την προερχόμενη εξ Κύπρου παράσταση της Μαριάννας Παφίτη, Dystopia: Il Paradiso.

author-image Νίκος Ρουμπής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο μονόλογος Dystopia: Il Paradiso (σε σκηνοθεσία Λούκα Ιωάννου) αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Dystopia. Τα τρία μέρη δανείζονται το όνομά τους από την τριλογία του Δάντη (Il Paradiso,Inferno, Purgatorio). Το κείμενο της Μαριάννας Παφίτη είναι αυτοβιογραφικό και εξομολογητικό, άκρως συγκινητικό.

Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο με χρόνια νευρολογική ασθένεια αναλαμβάνει τον ρόλο της πρωταγωνίστριας; Η ηθοποιός, με προβαλλόμενο φόντο ένα ουτοπικό τοπίο, που μοιάζει με τον παράδεισο όπως τον έχουμε αποτυπωμένο στη συλλογική μνήμη, επί της ουσίας είναι και η ίδια φορέας της δυστοπίας. Άτομο με χρόνια νευρολογική νόσο, αντιμετωπίζει σοβαρές κινητικές δυσκολίες. Τι γίνεται όταν τα βοηθήματα (προβολή κειμένου) είναι ορατά στο κοινό, η κατάσταση δεν περιγράφεται απλώς αλλά βιώνεται ως έχει και επί σκηνής; Τίποτα δεν ωραιοποιείται, τίποτα δε μένει κρυφό, όλα τίθενται ενώπιον του κοινού, το οποίο καλείται να αποφασίσει αν η διάχυση ορίων ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία επιτρέπει στο προσωπικό βίωμα να μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης.

Η προσέγγιση προβάλλει ως βασικό χαρακτηριστικό τη στατικότητα του σώματος, εν αντιθέσει με την εσωτερικευμένη διεργασία και ψυχική εξέλιξη, η μνήμη αφήνεται ελεύθερη να ανακαλέσει την ιστορία της διάγνωσης μιας χρόνιας ασθένειας και την εξέλιξή της σε αναπηρία. Το προσωπικό βίωμα πλαισιώνεται από το κοινωνικό περιβάλλον το οποίο επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία της πρωταγωνίστριας και την αναγκάζει να βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαλότητα μαζί του. Η αγωνία της αποδοχής αναδεικνύει, ως βασικό υφολογικό χαρακτηριστικό της εξιστόρησης, την ειρωνεία, τον αυτοσαρκασμό και τον σαρκασμό. Η οπτική είναι ρεαλιστική και η γλώσσα του κειμένου οικεία και καθημερινή.

Το έργο παραστάθηκε αρχικά στην 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών στο πλαίσιο του προγράμματος dubitanda του Θεατρικού Όργανισμου Κύπρου στο Θέατρο Αποθήκες στη Λευκωσία και ακολούθως με επιτυχία σε άλλες πόλεις της Κύπρου.

Στην Αθήνα η ιδιαίτερη αυτή η παράσταση θα ανέβει για μια μόνο φορά, την προσεχή Πέμπτη 14/6, στις 19.30. Για πληροφορίες – κρατήσεις: Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, ώρες ταμείου 09.00-22.00. τηλ. 2105232097.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Αφιέρωμα
Κοινοί Θνητοί: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το επαναστατικό συγκρότημα
Αφιέρωμα
5.5.1989: Όταν ο Nick Cave ταρακούνησε το «Ρόδον»
Art & Culture
Τι έφερε η “ανάσταση” της «Μήδειας» στην Επίδαυρο
Αφιέρωμα
Τι κρατά τους Black Veil Brides ζωντανούς στην post-emo εποχή; Η απάντηση έρχεται στο Release Athens
Art & Culture
Ο David Byrne έβαλε φωτιά στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ
Art & Culture
Η Ύδρα στο επίκεντρο της τέχνης και του σινεμά με τη θερινή έκδοση του ArtCinema
Art & Culture
Τα Καλογεράκια πάνε στην Εύβοια με το “Μέλισμα” της ΕΛΣ
Αφιέρωμα
Jean-Michel Jarre: 5 θρυλικές συναυλίες που έμειναν στην ιστορία – πριν κατακτήσει και την Αθήνα
Αφιέρωμα
Σε πάρκα, γήπεδα και βουνά: Πού θα ακούσεις φέτος το καλοκαίρι τους αγαπημένους σου Έλληνες καλλιτέχνες
Art & Culture
Germaine Richier: Η γλύπτρια που επαναπροσδιόρισε την ανθρώπινη μορφή, στην Άνδρο
Art & Culture
David Byrne: Ο πιο ευφυής, εκκεντρικός πρωτοπόρος της pop κουλτούρας
Art & Culture
Το βράδυ που ο Γιώργος Λούκος επέστρεψε μετά τιμής στην Πειραιώς 260