MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

5 λόγοι που αγαπάμε τα φυτικά γάλατα

Η γευστική απόλαυση που εξαπλώνεται σε διατροφικό κίνημα!

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Οι ειδικοί της υγιεινής διατροφής δεν σταματούν να τονίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Οι οπαδοί της χορτοφαγίας και η φυλή των vegans υμνούν τη νέα αγαπημένη τροφή του ethical fooding.

Οι αθεράπευτοι foodies ανακαλύπτουν πολύτιμες λιχουδιές για γαστρονομικούς πειραματισμούς και πρωτότυπες συνταγές. Ο γκουρμέ χαρακτήρας τους αναδεικνύεται ιδανικός σύμμαχος κάθε αξιοσέβαστου barista στην δημιουργία του τέλειου latte ή ενός ευφάνταστου κοκτέιλ.

Καλωσήρθατε στον θαυμαστό γενναίο κόσμο των φυτικών ροφημάτων γάλακτος, του παγκόσμιου διατροφικού trend της εποχής που κερδίζει διαρκώς τις προτιμήσεις και του έλληνα καταναλωτή.

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα φυτικά γάλατα κερδίζουν συνεχώς έδαφος;

  • Έχουν υψηλή διατροφική αξία

Τα φυτικά παρασκευάσματα γάλακτος αποτελούν την ιδανική εναλλακτική λύση αντί του αγελαδινού γάλακτος. Ο κύριος λόγος; Η υψηλή διατροφική τους αξία σε βιταμίνες και μέταλλα, χωρίς το φορτίο ζωϊκής προέλευσης συστατικών που μπορεί να επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό όπως η λακτόζη, η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά. Και όχι μόνο. Πρόκειται για ροφήματα που βασίζονται στην ανάμειξη καρπών από φυτά ή σπόρων δημητριακών με νερό, τα οποία διατίθενται σε μια μεγάλη γκάμα γεύσεων και διατροφικών απαιτήσεων. Αμύγδαλο, σόγια, ρύζι, καρύδα, φουντούκι, βρώμη, φιστίκι, καρύδι αποτελούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες ενώ οι πιο μυημένοι θα βρουν στη λίστα ακόμα και πιο αναπάντεχες επιλογές όπως ο λιναρόσπορος.

  • Αποτελούν πηγή ευεξίας και υγείας

Χορτοφάγοι και vegans, άτομα με δυσανεξία ή αλλεργία στη λακτόζη και τη γλουτένη, οργανισμοί με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, διαβητικοί, ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή δίαιτα δεν είναι οι μόνοι “συνήθεις ύποπτοι” που απολαμβάνουν τα θεραπευτικά οφέλη του φυτικού γάλακτος. Η πρόσληψη των ευεργετικών συστατικών που περιέχονται σε κάθε φυτικό ρόφημα αφορά όλους όσους επιθυμούν μια ισορροπημένη διατροφή που δρα ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού. Σύμφωνα με διατροφική μελέτη του McGill University (2017), το γάλα σόγιας θεωρείται ο βασιλιάς της πρωτεϊνης και το πιο ισοδύναμο σε διατροφική αξία με το αγελαδινό γάλα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, ισοφλαβόνες και λιπαρά οξέα. Το γάλα φουντουκιού βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και συμβάλλει στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών χάρη στην βιταμίνη E και το φολικό οξύ, ενισχύει την υγεία της καρδιάς ενώ διαθέτει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Το ιδιαίτερα δημοφιλές γάλα αμυγδάλου είναι, μεταξύ άλλων, ιδανικό για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του μυϊκού συστήματος καθώς και την απώλεια βάρους.

  • Μας χαρίζουν γκουρμέ λιχουδιές

Ανάλογα με τη γεύση και την υφή τους, τα φυτικά γάλατα μπορούν να αποδειχθούν σε γαστρονομικό πασπαρτού για την προετοιμασία γρήγορων αλλά θρεπτικών μικρογευμάτων ή πεντανόστιμων σνακ. Απολαύστε το ιδιαίτερο πάντρεμα της βελούδινης υφής του γάλακτος αμυγδάλου σε ένα μπωλ με μούσλι, σε σούπες ή κάποιο δροσιστικό smoothie. Σπάστε την κλασική γεύση του καφέ ή του τσαγιού με μια νότα από γάλα φουντουκιού. Δοκιμάστε τις κρεμώδεις επιδόσεις του γάλακτος σόγιας ή βρώμης σε κρέμες, γλυκά cheesecakes ή αλμυρά κέικ. Φτιάξτε εξωτικές σάλτσες και dressings με γάλα καρύδας.

vegan milks bitam

Συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, το ΒΙΤΑΜ λάνσαρε πρόσφατα τρία 100% φυτικά ροφήματα: Ρόφημα Σόγιας, Αμυγδάλου και Φουντούκι και κακάο.

  • Είναι μια νέα στάση ζωής

Πέρα από διατροφική ανάγκη, το lifestyle του φυτικού γάλακτος είναι για πολλούς από τους οπαδούς του μια ενσυνείδητη φιλοσοφία ζωής που πρεσβεύει ένα διαφορετικό περιβαλλοντικό ήθος. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας γάλακτος, η ανάγκη προστασίας των ζώων από την κακομεταχείριση έχουν συμβάλλει στη δημιουργία ενός «post milk» καταναλωτικού κινήματος που έχει στόχο να κερδίσει εκτός από περισσότερη υγεία και την ευγνωμοσύνη του πλανήτη. Θα γίνετε μέλος;

  • Η υγεία είναι πλέον στο… ράφι!

Αν μέχρι πριν από λίγο καιρό το φυτικό γάλα ήταν υπόθεση εξειδικευμένων καταστημάτων με προϊόντα ειδικής διατροφής και βιολογικές εξτραβαγκάντζες, σήμερα βρίσκεται στα ψυγεία κάθε ελληνικού σουπερμάρκετ σε προσιτές τιμές. Αξίζει να εξερευνήσετε την μεγάλη ποικιλία από γευστικές επιλογές και είδη που προσφέρονται από ελληνικές και ξένες εταιρίες πριν καταλήξετε στον τύπο που ταιριάζει στις καθημερινές σας διατροφικές ανάγκες ή συνήθειες.

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b