MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Ουγκώ: Μια Ουτοπία της Σοφίας Μαραθάκη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, από τις 13 έως τις 22 Οκτωβρίου 2017 αντηχεί ένα μεγαλειώδες αντιπολεμικό μανιφέστο, ένας ύμνος στην Ενωμένη Ευρώπη, με την παράσταση “Ουγκώ: Mια ουτοπία” της Σοφίας Μαραθάκη.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Γνωρίζατε ότι ο μέγας ρομαντικός συγγραφέας των Αθλίων και της Παναγίας των Παρισίων υπήρξε ο πρώτος οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης; Αυτόν τον «άγνωστο» Ουγκώ μας συστήνει η παράσταση “Ουγκώ: Μια Ουτοπία” της Σοφίας Μαραθάκη (Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ), με τη μορφή ενός λοξού αστικού δείπνου μετά μουσικής. Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 13 έως τις 22 Οκτωβρίου, ζωντανεύει μια εποχή, όπου η δημοκρατία σκεπάστηκε με αίμα από κομμένα κεφάλια και η Ευρώπη κουράστηκε να κοιτάζει.

«Αυτό που ορθώνεται ετούτη τη στιγμή δεν είναι η Ευρώπη των λαών· είναι η Ευρώπη των βασιλέων…» διαπίστωνε ο Βίκτωρ Ουγκώ, βαθιά απογοητευμένος από την απολυταρχική πολιτική του Καρόλου Λουδοβίκου Ναπολέοντα Γ΄. Η Σοφία Μαραθάκη βασίζεται στον Ύμνο στην Ενωμένη Ευρώπη, που έγραψε ο αυτοεξόριστος Ουγκώ στα μέσα του 19ου αιώνα, καταδικάζοντας τη συγκεντρωτική πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών. Το έργο αντανακλά την ιστορία μέσα από το λογοτεχνικό φίλτρο του συγγραφέα, ο οποίος μας παραδίδει ένα μεγαλειώδες αντιπολεμικό μανιφέστο, έναν ύμνο στην Ενωμένη Ευρώπη.

stegh ougw mia outopia 2017 premiera oktwvrios 2

Η δραματουργία της παράστασης μπολιάζει το κείμενο του Ουγκώ με τους πύρινους λόγους του Φρίντριχ Νίτσε από τον Ευρωπαϊκό μηδενισμό, μπλέκει τη σκέψη του Κούρτσιο Μαλαπάρτε από το εμβληματικό αυτοβιογραφικό έργο του –μαρτυρία για το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο– Καπούτ, και συνθέτει μια εμπρηστική παράσταση για την ουτοπία και την πραγματικότητα της Ευρώπης.

Υιοθετώντας τη φόρμα άλλοτε ενός παράδοξου ορατορίου και άλλοτε ενός καθωσπρέπει αστικού δείπνου που εκτρέπεται διαρκώς, ο πενταμελής θίασος, με άξονα τη σωματικότητα, τη μουσικότητα και τη θεατρικότητα, ξετυλίγει μπροστά μας το ρομαντικό όραμα του Ουγκώ: «Αν η Ευρώπη των λαών είχε διαδεχθεί το 1848 την Ευρώπη των βασιλέων, η ήπειρος μας θα ήταν ένας και μόνο λαός· τα έθνη θα διήγαν τον βίο τους μέσα στον κοινό ευρωπαϊκό βίο».

stegh ougw mia outopia 2017 premiera oktwvrios 3

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Κυριακή 15 Οκτωβρίου

*Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Σκηνικά: Εύα Μαραθάκη, Αδριανός Ζαχαριάς
Κοστούμια: Εύα Μαραθάκη
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού

Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Γιώργος Σύρμας

Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 7€, 12€ Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10€, Παρέα 10+ άτομα: 5€, 9€ Κάτοικος Γειτονιάς: 7€ Άνεργοι, ΑμΕΑ: 5€ | Συνοδός ΑμΕΑ: 10€
Διάρκεια Παραστάσεων: 13 - 22 Οκτωβρίου 2017
Πληροφορίες: * η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα αγγλικά, τα Σαββατοκύριακα 14-15 και 21-22 Οκτωβρίου 2017 (μετάφραση υπερτίτλων: Μέμη Κατσώνη) **Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected] *** προπώληση: εκδοτήρια στην Στέγη (ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00), Kαταστήματα Γερμανός & Cosmote, Ιανός (Κατάστημα της Σταδίου)
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Σοφία Γεωργιάδου, Λήδα Κουτσοδασκάλου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b