MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

20 παραστάσεις που θα (ξανα)δούμε: Οι θεατρικές επαναλήψεις της νέας σεζόν

Η αυλαία της νέας θεατρικής περιόδου ανοίγει μέσα από τα σίγουρα χαρτιά των παραστάσεων που σημείωσαν επιτυχία τον προηγούμενο χειμώνα.

author-image Στέλλα Χαραμή

Η επιτυχία τις επαναφέρει για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα στις θεατρικές σκηνές της φθινοπωρινής Αθήνας. Ενας αναλυτικός οδηγός με τις σημαντικότερες επαναλήψεις του φθινοπώρου καθώς και με τις παραστάσεις που θ’ ανέβουν ξανά για μια ολόκληρη σεζόν για τον ίδιο λόγο· επειδή αξίζουν.

Η μεγάλη χίμαιρα Η παράσταση-φαινόμενο που διέτρεξε με απόλυτη επιτυχία τρεις χειμερινές περιόδους συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 100.000 θεατών, που επαναπροσδιόρισε την έννοια του αθηναϊκού θεάτρου ρεπερτορίου και φώτισε το άστρο της Αλεξάνδρας Αϊδίνη κορυφώνεται μ’ έναν αποχαιρετιστήριο κύκλο 18 παραστάσεων.
Πρεμιέρα 19 Σεπτεμβρίου 
Που Θέατρο Πορεία

Αφέντης και δούλος Το βαθιά ανθρώπινο υλικό του Λέοντος Τολστόϊ στα όρια της χριστιανικής παραβολής μεταφέρει με λιτότητα και ποιητική ευαισθησία ο Γιώργος Νανούρης συμπρωταγωνιστώντας με το Δημήτρη Λιγνάδη
Πρεμιέρα 5 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Βασιλάκου

 

Η δύναμη του σκότους Το άγνωστο θεατρικό έργο του Λέον Τολστόϊ ανατέμνει η Ελένη Σκότη μέσα από μια σκηνοθετική ακροβασία: Ποιότητες ειρωνείας και σαρκασμού δίνουν προοδευτικά τη θέση τους στην υπαρξιακή τραγωδία. Και δύο δυνατές ερμηνείες από την Αγορίτσα Οικονόμου και το Γιώργο Παπαγεωργίου κρατούν ψηλά το αίτημα της παράστασης.
Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου
Που
Σύγχρονο θέατρο

  

Replays Ximaira

«Η μεγάλη χίμαιρα».

Κατερίνα Ο μονόλογος (βασισμένος στο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ) που ξεκίνησε πριν από τέσσερις σεζόν και εξακολουθεί να γνωρίζει τεράστια επιτυχία όπου κι αν ταξιδεύει, επιστρέφει στην Αθήνα. Η Λένα Παπαληγούρα σε μια ερμηνεία ψυχής σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη. 
Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Βασιλάκου

Η ωραία του Πέραν Δύο sold out κύκλοι παραστάσεων στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου αναβαθμίζονται σε έναν τρίτο, αυτή τη φορά στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου. Στοιχεία παράδοσης σε μια κλασική ρομαντική, με άφθονη συγκίνηση, ιστορία που αποφεύγει τεχνηέντως το μελό. Με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Αντιγόνη Φρυδά.
Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή

Νίκη Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη που καταγράφει μέσα από την εμπειρία της οικογένειας Νεφελούδη την πορεία της Αριστεράς στη μεταπολεμική Ελλάδα διασκευάζει και σκηνοθετεί σε μια παράσταση μεγάλης κλίμακας ο Σταμάτης Φασουλής. Η Φιλαρέτη Κομνηνού ηγείται ενός πολυπληθούς θιάσου αξιώσεων.
Πρεμιέρα 12 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Ελληνικού Κόσμου

Replays Kaligoulas

«Καλιγούλας».

Καλιγούλας Ακροβατώντας ανάμεσα στο υπαρξιακό δράμα και την πολιτική τραγωδία, η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν διαβάζει το αριστούργημα του Αλμπέρ Καμύ σε μια καθαρή, εντούτοις μεταμπρεχτική φόρμα, προτάσσοντας την ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο.
Πρεμιέρα 18 -29 Οκτωβρίου
Που Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τρεις ψηλές γυναίκες Ο Αρης Τρουπάκης καταφέρνει σε ικανοποιητικό βαθμό να ξεκλειδώσει τον εσωτερικό παλμού έργο του Εντουαρντ Αλμπι για τα μεγάλα της ζωής: Τη μνήμη, το χρόνο, το θάνατο. Σύμμαχοι του σ’ αυτή την προσπάθεια τρεις στέρεες ερμηνείες από τις Μπέτυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή.
Πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου
Που Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Replays Gynaikes

«Τρεις ψηλές γυναίκες». 

Μύτη Η ομάδα της Σοφίας Πάσχου, οι Patari project, όχι μόνο αρνούνται τη σύμβαση της σκηνής αλλά αυτή τη φορά παίζουν αποκλειστικά πάνω στις καρέκλες της θεατρικής πλατείας. Ιδανικό υλικό η αλληγορία του διηγήματος του Νικολάϊ Γκόγκολ. Σε σκηνική υπέρβαση οι Θάνος Λέκκας, Ηλίας Μουλάς, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.
Πρεμιέρα 23 Οκτωβρίου
Που
Θέατρο Πόρτα

  

Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν Το θρυλικό φιλμ του Ρόμπερτ Ολντριτζ – το μύθο του οποίου συντήρησε η περίφημη κόντρα της Τζόαν Κρόφορντ και της Μπέτι Ντέιβις – αναβιώνει ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης. Στους κεντρικούς ρόλους η αγνώριστη Ρούλα Πατεράκη και η Μπέτυ Λιβανού (σε αντικατάσταση της Ρένης Πιττακή).
Πρεμιέρα 25 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Σφενδόνη

 Replays Miti

«Μύτη». 

Στέλλα κοιμήσου Η παράσταση δυναμίτης που βάφτισε τον Γιάννη Οικονομίδη στο θέατρο, αναθεώρησε τυπικές θεατρικές συμβάσεις και επανασύστησε την προσέγγιση του σκηνικού νεορεαλισμού επιστρέφει. Από τις μεγάλες αποκαλύψεις της προηγούμενης περιόδου κι ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από το Στάθη Σταμουλακάτο.
Πρεμιέρα αρχές Οκτωβρίου
Που Εθνικό θέατρο, Νέα Σκηνή Τσίλερ

Τυραννόσαυροι Η διαλεκτική της Λένας Κιτσοπούλου αλλάζει πίστα και τονώνει την, έτσι κι αλλιώς, σουρεαλιστική ματιά της με άφθονες δόσεις παραληρήματος και οργανωμένου χάους σε μια παράσταση που φτιάχθηκε για να διχάσει. Μια σπαρταριστή κωμωδία της ύπαρξης με το Γιάννη Κότσιφα να οδηγεί ένα 10μελή θίασο στα όρια της σκηνικής παρουσίας. 
Πρεμιέρα μέσα Οκτωβρίου
Που Εθνικό θέατρο, Πειραματική Σκηνή, Rex

Replays Tyrannosauroi

«Τυραννόσαυροι». 

Μαύρο χιόνι O Μπουλγκάγκωφ σκιαγραφεί αδρά την εμπειρία του δημιουργικού αποκλεισμού στη Ρωσία της λογοκρισίας και του Στάλιν και ο Κώστας Φιλίππογλου την παρακολουθεί μέσα από τη συνθήκη του γκροτέσκου και του παραλόγου αποθεώνοντας τις. Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον ίδιο και τον Τάσο Δημητρόπουλο.
Πρεμιέρα 19-22 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Αλφα – Ιδέα

Η τάξη μας Ένα ιστορικό “ατύχημα” στην Πολωνία, ένα τραγικό γεγονός που αποσιωπήθηκε και διαστρεβλώθηκε, μετασχηματίζεται σε ιστορικό δράμα με μετα-μπρεχτική δομή και χάρη στη σκηνοθετική ματιά του Τάκη Τζαμαργιά σε μια έντιμη, αφηγηματικής (ως επί το πλείστον) φόρμας, παράσταση πάνω στις μάστιγες του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Καλός και ο θίασος – αν και δύο ταχυτήτων. 
Πρεμιέρα τέλος Οκτωβρίου 
Που Εθνικό θέατρο, Κεντρική Σκηνή Τσίλερ

  

 Replays Xioni
«Μαύρο χιόνι». 

Ακυβέρνητες Πολιτείες: Η λέσχη  Το πρώτο μέρος στο στοίχημα θεατροποίησης της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα αναλαμβάνει η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετώντας τη «Λέσχη». Το αποτύπωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπως καταγράφεται στην Ιερουσαλήμ ενώ τα χιτλερικά στρατεύματα προελαύνουν στη Μέση Ανατολή. Οι μηχανισμοί της εξουσίας και του πολέμου σε μια ατμοσφαιρική παράσταση νεορεαλιστικής αφήγησης.
Πρεμιέρα τέλος Οκτωβρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο Πεσμαζόγλου

Greek Freak Η πλέον αμφιλεγόμενη παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών που με το πρόσχημα του βαριετέ δοκιμάζει είδη – από τη σάτιρα και την trash tv ως το μεταμοντερνισμό και το devised theater – επιστρέφει για να (ξανα)δοκιμάσει τα όρια των θεατών. Αυτουργός ο Σίμος Κακάλας και η ομάδα «Χώρος».
Πρεμιέρα 27 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Χώρος

Replays Korea

«Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα». 

Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα Η βάσανος της αγάπης μέσα από 11 μικρές, σύγχρονες ιστορίες στο σπονδυλωτό έργο του Ζοέλ Πομερά, σκηνοθετημένες με έμπνευση και καλλιέπεια από το Νίκο Μαστοράκη που έχει στη διάθεση του ένα δυνατό και, φέτος, ανανεωμένο θίασο: Κωνσταντίνα Τάκαλου, Κλέωνας Γρηγοριάδης, Ιωάννα Μαυρέα, Θάνος Τοκάκης, Λουκία Μιχαλοπούλου, θεοδώρα Τζήμου, Γεράσιμος Γεννατάς. 
Πρεμιέρα αρχές Νοεμβρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο Πεσμαζόγλου

Οπερέτα Αξιοποιώντας για πολλοστή φορά τη φόρμα του ποιητικού θεάτρου, ο Νίκος Καραθάνος τολμά και προσεγγίζει το δυστοπικό θέατρο του παραλόγου του Βίτολντ Γκομπρόβιτς με την θαυμαστή του ευαισθησία κινητοποιώντας προς την ίδια κατεύθυνση μια 26μελή ομάδα πρωταγωνιστών σε εξαιρετική επικοινωνία. Από τις κορυφαίες παραστάσεις της περασμένης Ανοιξης. 
Πρεμιέρα μέσα Νοεμβρίου
Που Εθνικό θέατρο, Rex

Η δίκη του Κ.  Μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις της περσινής περιόδου, η διασκευή του Θωμά Μοσχόπουλου στο αριστούργημα του Φραντς Κάφκα μένει πιστή στην ατμόσφαιρα του βιβλίου και ανατέμνει με εμβρίθεια τη συντριβή του ατόμου από τις δυνάμεις μιας παράλογης εξουσίας. Ο Μιχάλης Συριόπουλος σε μια σπουδαία ερμηνεία.
Πρεμιέρα 8 Δεκεμβρίου
Που
Θέατρο Πόρτα

Επαναλαμβάνονται επίσης το φθινόπωρο

Replays Ekrixi
  • Lenz – Η ομάδα Kursk (Φραγκούλης, Κόκκαλη, Κοντόπουλος, Μπέζου,Παπαδόπουλος, Τιτόπουλος) ξαναχτυπά με τη νουβέλα του Γκέοργκ Μπίχνερ από τις 20 Σεπτεμβρίου στο Bios.
  • Mon Petit Prince – Το παραμύθι του Μικρού Πρίγκιπα διαβασμένο ως μια ιστορία ενηλίκων με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο από τις 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
  • Μια τεράστια έκρηξη – Η σπιντάτη κωμωδία του Βασίλη Μαυρογεωργίου με τον αεικίνητο Ορφέα Αυγουστίδη από τις 2 Οκτωβρίου στο Skrow
  • Το έξυπνο πουλί – Η φαρσοκωμωδία του Φεντώ μέσα από ένα φρέσκο νεανικό ανέβασμα από τις 6 Οκτωβρίου στο Tempus Verum.
  • Ορλάντο – Ο μονόλογος μεταμορφώσεων της Βιρτζίνια Γουλφ που ανέδειξε την Αμαλία σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη από τις 7 Οκτωβρίου στο Skrow
  • Για την Ελένη – Η τραγική ιστορία της κορυφαίας ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη σε ερμηνεία Μαρίας Κίτσου από τις 9 Οκτωβρίου στο θέατρο Σταθμός

Οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται μέσα στη σεζόν

Αύγουστος  Το χρονικό κρίσης μιας σύγχρονης αμερικανικής οικογένειας όπως το αποτυπώνει ο Τρέισι Λετς δίνει στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη τη δυνατότητα να στήσει αριστοτεχνικά μια παράσταση – εκ θεμελίων αποδόμηση της δυτικής κοινωνίας. Οι εξαιρετικές ερμηνείες της διανομής με ειδική μνεία στις Θέμιδα Μπαζάκα και Μαρία Πρωτόπαππα συμπληρώνουν το πορτρέτο μιας εκ των σημαντικότερων παραγωγών της περσινής χρονιάς.
Πρεμιέρα 4 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Χορν

Replays August

«Αύγουστος». 

Πέτρες στις τσέπες του Δύο ηθοποιοί συναντούν 15 ρόλους σ’ ένα έργο που υποδύεται την κωμωδία αλλά δεν είναι ακριβώς. Ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου πρωταγωνιστές και συν-σκηνοθέτες στο αμφίσημο κείμενο της Μαρί Τζόουνς διατρέχουν πρόσωπα και διαθέσεις με ιλιγγιώδη ρυθμό και ακρίβεια την ασπρόμαυρη ζωή μας που εκπέμπει σε έγχρωμες οθόνες.
Πρεμιέρα 6 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Κιβωτός

Ήταν όλοι τους παιδιά μου Σχεδόν σαν (ελληνική) τραγωδία διαβάζει ο Γιάννης Μόσχος το αμερικανικό όνειρο στη στιγμή της πτώσης του. Απελευθερώνοντας κλιμακωτά την εσωτερική ένταση, το σασπένς και το εύρος των συγκρούσεων στο κλασικό του Αρθουρ Μίλερ στήνει μια σπουδαία παράσταση που επιστεγάζεται από ερμηνείες σαν του Δημήτρη Καταλειφού και της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου.
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Εμπορικόν

Replays Paidia mou

«Ηταν όλοι τους παιδιά μου». 

Ο αδαής και ο παράφρων Μετά από δύο σύντομους κύκλους, η σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα πάνω στη παράφορη οντολογική κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ επιστρέφει εξασφαλίζοντας δύο ρεσιτάλ ερμηνειών τόσο για τον ίδιο το σκηνοθέτη όσο και την Ανθή Ευστρατιάδου η οποία υποδύεται μια ντίβα της όπερας σε υπαρξιακή εξάντληση.
Πρεμιέρα 16 Ιανουαρίου
Που Θέατρο Πορεία

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b