MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Aυτές είναι οι 10 κορυφαίες συναυλίες του καλοκαιριού

Συναυλιακό καλοκαίρι. Δυνατό, πλούσιο, πολυπρόσωπο, αντιϋφεσιακό. Η μουσική άλλωστε, είναι πάντα με το μέρος μας. Ανοίγουμε χαρτιά και σημειώνουμε: Ένα Τοπ 10 συναυλιών, για να το βρούμε μπροστά μας.

author-image Μαρία Μαρκουλή

1) Το Summer Nostos Festival, άκρως δελεαστικό. Το διοργανωνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει ελεύθερη είσοδο και κρατάει μια εβδομάδα, 18 με 25 Ιουνίου. Σε δύο σκηνές στο Πάρκο και μια ακόμη στο Κανάλι. Σημειώνω ενδεικτικά: τους Υο La Tengo του αμερικάνικου ‘ανεξάρτητου΄ ήχου, τους ατμοσφαιρικούς Βρετανούς The Cinematic Orchestra, Melanie De Biasio, Λένα Πλάτωνος, Λεωνίδα Καβάκο πλην όμως και Saul Williams ανάμεσα στους πολλούς που παίρνουν μέρος στο Summer Νostos.
Που; Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πότε; 18 -25 Ιουνίου
Είσοδος Ελεύθερη

jamiroquai
Jamiroquai

2) Το Release άστραψε και βρόντησε φέτος. Με Jamiroquai –τον Jay Kay σε δράση – που δίνει στο λάιβ το νόημα του πάρτι με εκλεκτό πάντα μουσικό περιεχόμενο και είναι ο ίδιος ο ρυθμός με σάρκα, οστά και καπέλο, με disco, funk, άλιεν στιλ και τραγούδια που ξέρει ο κόσμος και τα χορεύει επίσης. Συντρέχουν δηλαδή όλοι οι λόγοι για hot καλοκαιρινή συναυλία και ακόμη ένας: το όνομα αυτού Michael Kiwanuka. Ο νεαρός Βρετανός που αναμειγνύει soul, jazz, gospel,folk επιρροές, ευαισθησία, αμεσότητα, συνθετική ικανότητα με δικό του ιδιαίτερο τρόπο. 17 Ιουνίου.
Που; Πλατεία Νερού
Πότε: 17 Ιουνίου
Εισιτήρια: από 40 ευρώ

kamasi washington
Kamasi Washington

3)
Ο Kamasi Washington στην Αθήνα. Ξαφνιάστηκα με την ανακοίνωση της συναυλίας. Και ενθουσιάστηκα. Σαξοφωνίστας, μουσικάνθρωπος,τζαζ, hip hop, nonstop μέλος της ευρύτερης κομπανίας μουσικών του Λος Άντζελες και περιχώρων όπου κατά τη γνώμη μου συμβαίνουν τώρα τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά πράγματα. Ο Kamasi συνεργάζεται και με Kendrick Lamar και παίζει στα άλμπουμ του που θεωρώ κορυφαίες μουσικές κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων ενώ στο δικό του, το Epic, αποκαλύπτει την εκρηκτική τζαζ φαντασμαγορία που τον εμπνέει. Οπότε-ναι και yes of course. Τον φέρνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Που; Τεχνόπολη στο Γκάζι
Πότε; 4 Ιουλίου
Εισιτήρια: από 19 ευρώ

brandon flowers
Brandon Flowers

4) Killers
και Kills είναι το γερό χαρτί του Ejekt. H πρώτη μέρα του Φεστιβάλ (24 Ιουνίου) με το σούπεργκρουπ του Brandon Flowers επι σκηνής. Το ωραίο με αυτούς τους τύπους, που από το Λας Βέγκας κατέκτησαν τον κόσμο, είναι πως καταφέρνουν να ξεγλυστράνε από τις όποιες αγκυλώσεις του ροκ κατεστημένου των σούπεργκρουπ (ο,τι και να σημαίνει πια αυτό) και να σκαρώνουν με έμφαση τα δικά τους. Από την άλλη, η Alison Mosshart και ο Jamie Hince, δηλαδή οι Kills θα κάνουν καρδιές να χτυπήσουν δυνατά. Ηλεκτρικά κύματα στην Πλατεία Νερού και line up που «σκοτώνει» (προσπάθησα να αποφύγω το κλισέ, αλλα…τι να πω;-kill me).
Που; Πλατεία Νερού
Πότε: 24 Ιουνίου
Εισιτήρια: από 40 ευρώ

Massive Attack
Μassive Attack

5) Θέμα, θέα και μουσική θέση. Το Festival Generations του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην αρχή του καλοκαιριού, ανοίγει τους κήπους (Πάρκο) και υποδέχεται διάσημο βρετανικό dub, trip hop- τον Daddy G, από τους Μassive Attack (28/5) και τον Andy Smith, βλέπε και Portishead (27/5) ενώ την πρόταση διημέρου συμπληρώνουν εκλεκτά ελληνικά σχήματα Blend Mishkin & Roots Evolution και οι Wolfy Funk Project και DJS όπως SUPERSAN, Wubdise, DJ Booker κα. Με ελεύθερη είσοδο και ωραία vibes.
Που;  Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 
Πότε; 27 και 28 Μαϊου 
Είσοδος ελεύθερη

Royksopp
Royksopp

6) Η electronica των Royksopp μοιάζει με καλειδοσκοπικό φάσμα συνεχών εμπνεύσεων και δύο δεκαετίες τώρα οι Νορβηγοί δεν έχουν σταματήσει να την τροφοδοτούν με καινούργιες ιδέες. Μια «σχολή» από μόνοι τους. Οι Moderat διαχέουν στον ήχο τους ρεαλισμό και ποπ έξαψη, έχοντας βρει το κοινό τους και πέρα από τους underground κύκλους. Το ηλεκτρονικό ραντεβού «δένει» άψογα με Larry Gus, The Rattler Proxy και η Etten. Και αυτό σημειώνει την πρεμιέρα για το Release Festival στην Πλατεία Νερού 2 Ιουνίου.
Που; Πλατεία Νερού
Πότε; 2 Ιουνίου
Εισιτήρια: από 40 ευρώ

Yann Tiersen

7)
Μελωδικός, ποιητικός, κινηματογραφικός και μίνιμαλ Yann Tiersen στο Ηρώδειο. Μάξιμουμ ατμοσφαιρικό σκηνικό. Σημείο για να προσέξει κανείς, το τελευταίο του έργο Eusa εμπνευσμένο από το νησί στο οποίο ζει απέναντι από τις ακτές της Βρετάνης. Γιατί, όλα είναι εικόνες. Και μουσική.
Που; Ηρώδειο
Πότε; 13 Ιουλίου 
Εισιτήρια: από 25 ευρω

Thievery Corporation

8)
Ένα ακόμη «στοπ» στο Realease, με τους σχεδόν «δικούς» μας Αμερικανούς Thievery Corporation που το χαρμάνι των ήχων τους από χρώματα της Καραϊβικής, dub, electronica και άλλα, ταιριάζει απόλυτα με αυτό που εννοούμε “ανεβαστικό” λάιβ. Έξτρα «γεύση» απο το Τζαμαϊκάνικο Reggae vibe του νέου άλμπουμ τους. Την ίδια βραδιά, 16 Ιουνίου και άλλος, εκλεκτός κόσμος –Archive, Kadebostany, Omega Ray, Chinese Basement, μέσα σε ένα γενικό πνεύμα: τους ξέρουμε, τους εμπιστευόμαστε, περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω. 
Που; Πλατεία Νερου
Πότε; 16 Ιουνίου
Εισιτήρια: από 40 ευρώ

Kasabian
Kasabian

9) Τις μεγάλες συμπάθειες του το Ejekt στον βρετανικό ‘ροκ’ ήχο δεν τις έκρυψε ποτέ. Ισως υπερβολικά μερικές φορές, αλλά στρώνoντας φέτος χαλί για Kasabian, Jesus & Mary Chain, Peter Hook, η συνάντηση τώρα αποκτά και μια άλλη διάσταση στην Brexit εποχή – ναι; Χαίρομαι ιδιαίτερα για τους Of Montreal στο line up που είναι από την Αθήνα της Τζόρτζια και ο ήχος τους περιπετειώδης και ψαγμένος. Δυνατά και φασαριόζικα οι Black Hat Bones θα περάσουν κατευθείαν στο κυρίως θέμα.
Που; Πλατεία Νερού
Πότε; 14 Ιουλίου
Eισιτήρια: από 40 ευρώ

placebo
Placebo

10) Το Rockwave είναι ο θεσμός. Η εξοχή των συναυλιών. Και φέτος επιστρέφουν ονόματα που έχουν αποκτήσει σταθερή σχέση με το ελληνικό κοινό. Οι Placebo, o Sivert Hoyem, (αλλά και οι Τεξανοί Cigarettes After Sex και The Last International Playboys) την 1η Ιουλίου. Με γκελ στην Ελλάδα επίσης, Evanescence, Flogging Molly, Paradise Lost, Anathema (2/7), ενώ στις 30/6 φτάνει το πρώτο κύμα με ‘θηρία’ της ελληνικής ροκ σκηνής, Rotting Christ, 1000 Mods, Bazooka, Innerwish. Κωδικός Rockwave, στην Μαλακάσα, όπου οι χοροί ανοίγουν σε λίγες μέρες, 17 Μαίου, με Depeche Mode και, υποψιάζομαι, κοσμοπλημμύρα.
Που; Terravibe- Mαλακασα
Πότε; 27 Μαϊου, 1-2 Ιουλίου
Εισιτήρια: από 39 ευρώ

www.mariamarkouli.com

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b