MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μεγάλο Τείχος, Μεγάλο Θέαμα!

Με 150 εκατομμύρια δολάρια κόστος, το «The Great Wall» είναι η πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία του κινέζικου κινηματογράφου, με σκηνοθέτη τον διασημότερο σκηνοθέτη της χώρας -ο Ζανγκ Γιμού που σκηνοθέτησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (2008) στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του- και πρωταγωνιστή ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, τον Ματ Ντέιμον.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Το Σινικό τείχος, είναι οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά. Ξεκίνησε τον 7ο αι. π.Χ. αλλά ολόκληρώθηκε χάρη στη δυναστεία Μινγκ τον 16ου αι. μ.Χ. για να προστατευτεί η Κίνα από επιδρομές κυρίως Μογγόλων αλλά και Τούρκων, ενώ εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ. Είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα αποτελούμενο από 6.259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2.232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποτάμια, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις το έργο ξεπερνά τα 20.000 χλμ χάρη στις διακλαδώσεις του.

Η ιστορία του φιλμ τοποθετείται περίπου στο 1100 μ.Χ, την περίοδο της δυναστείας των Σονγκ και αφορά στην περιπέτεια δύο μισθοφόρων πολεμιστών (Ματ Ντέιμον, Πέδρο Πασκάλ) οι οποίοι κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για πυρίτιδα, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος. Εκεί διαπιστώνουν, προς μεγάλη τους έκπληξη τον πραγματικό λόγο της κατασκευής του: για να προστατευτεί η Κίνα από υπερφυσικά τέρατα, σύμφωνα με τους κινεζικούς θρύλους, που «ξυπνούν» κάθε 60 χρόνια και απειλούν τους ανθρώπους. Οι δύο μισθοφόροι ενώνουν τις δυνάμεις τους με το στρατό των καλύτερων κινέζων πολεμιστών για να νικήσουν αυτή τη μεταφυσική – και φαινομενικά ασταμάτητη- δύναμη.

the great wall 1

Ουσιαστικά η ταινία του περίφημου στυλίστα Ζανγκ Γιμού («Ήρωας», «Ιπτάμενα στιλέτα»), γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στην Κίνα, είναι μια μεγαλειώδης κινηματογραφική παραγωγή – ύμνος για ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του ανθρώπου, το Σινικό Τείχος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τόμας Τουλ (εκ των παραγωγών της ταινίας) «Θυμάμαι πως μου είχαν πει, όταν ήμουν νέος, ότι το Σινικό Τείχος της Κίνας ήταν το μόνο κατασκεύασμα του ανθρώπου που φαίνεται από το διάστημα. Αλήθεια ή όχι, ποτέ δεν το ξέχασα».

Η βασική ιδέα του φιλμ όμως προήλθε από ένα κινέζικο θρύλο χαμένο στα βάθη των αιώνων. Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ ανακάλυψαν σ’ ένα κινέζικο βιβλίο φαντασίας που χρονολογείται 2500 χρόνια πριν, το μύθο για ένα τέρας που το αποκαλούσαν Τάο Τέι. Στο βιβλίο αυτό γίνεται αναφορά σε διάφορα είδη τεράτων, αλλά το Τάο Τέι περιγράφεται ως το πλέον αδηφάγο. Κι όταν δεν έχει πλέον ανθρώπους να φάει, αλληλοκατασπαράσσεται με τα άλλα τέρατα της φυλής του.

the great wall 2

Ζανγκ Γιμού: Το Σινικό Τείχος συμβολίζει το έθνος, τη χώρα και την ιστορία μας κι είναι συνώνυμο του εθνικού πνεύματος της Κίνας

Ο Ζανγκ Γιμού, αναφέρει για τη δημιουργία της ταινίας: «Το Σινικό Τείχος αναφέρεται στους στίχους του Εθνικού μας Ύμνου. Συμβολίζει το έθνος, τη χώρα και την ιστορία μας κι είναι συνώνυμο του εθνικού πνεύματος της Κίνας. Το σενάριο μας παρουσιάζει την εκδοχή πως το Σινικό Τείχος κατασκευάστηκε για να προστατέψει την πατρίδα μας από τους εισβολείς. Υπό αυτήν την έννοια, δεν έχει διαφορά αν ο εισβολέας είναι άνθρωπος ή τέρας. Είναι μια ταινία για την κινέζικη ιστορία και τον πολιτισμό μας», ενώ σχετικά με τα τέρατα της ταινίας ο σκηνοθέτης επισημαίνει: «Τα Τάο Τέι είναι αρχαία τέρατα που γεννήθηκαν από την απληστία του ανθρώπου. Είναι αδηφάγα και αποτελούν, σύμφωνα με το θρύλο, το μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου. Κι επειδή ο θρύλος γεννά πληθώρα ερωτημάτων όπως «ποιο είναι το αδύνατο σημείο τους, πόσα χρόνια μάχονται οι άνθρωποι εναντίον τους, πώς επιβιώνουν και πώς πεθαίνουν αυτά τα τέρατα», η ταινία αυτή διαφέρει από όλες τις άλλες του είδους. Με εξαίρεση τα μυθικά τέρατα, όλη η υπόλοιπη ιστορία έχει να κάνει με «κανονικούς» ανθρώπους, χωρίς υπερφυσικές δυνάμεις. Το Σινικό Τείχος είναι κάτι που υπάρχει, κάτι που κατασκευάστηκε. Σε αυτό το ρεαλιστικό πλαίσιο κατασκευάσαμε κι εμείς τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην ταινία και «χορογραφήσαμε» τη δράση».

the great wall 3

Φυσικά η μεγαλύτερη ατραξιόν του φιλμ που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον στην παγκόσμια αγορά, με τα περισσότερα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Κίνα (έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει ο θεατής της Κίνας σε αυτό το υβρίδιο Χόλιγουντ και Κινεζικού σινεμά) όπου ανάλογα με την εμπορική καριέρα της ταινίας στην κινεζική αγορά θα καθοριστεί το πλαίσιο που θα λειτουργήσουν στο μέλλον οι διεθνείς συμπαραγωγές με βασικό παραγωγό την Κίνα.

the great wall 5

Ματ Ντέιμον: ο Ζανγκ Γιμού «ζωγραφίζει» εικόνες, όπως κανείς άλλος

Ο πρωταγωνιστής του φιλμ, ο Ματ Ντέιμον, ομολογεί την αγωνία του για την τελική έκβαση του εγχειρήματος και καταθέτει τις δικές του εντυπώσεις από τα γυρίσματα στην Κίνα και τη συνεργασία του με το διάσημο σκηνοθέτη: «Ο Ζανγκ Γιμού είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του πλανήτη. «Ζωγραφίζει» εικόνες, όπως κανείς άλλος. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα χρώματα, το μέγεθος στο οποίο φτάνει το τελικό αποτέλεσμα… Βλέπεις μια ταινία του και δε χρειάζεται να δεις το όνομά του. Φαίνεται πως την υπογράφει εκείνος. Ήθελα πολύ καιρό τώρα να δουλέψω μαζί του. Επιτέλους τα καταφέραμε. Μεγάλη τιμή για όλους μας! Έχουμε δει το έργο του και είναι τιμή να συμμετέχουμε σε κάτι δικό του.» Για την ιστορία σημειώνει: «Είναι ιστορική ταινία φαντασίας. Όπως στο «Game of Thrones» νομίζεις πως είσαι κάπου στο Μεσαίωνα, έτσι και με αυτή την ταινία, το Σινικό Τείχος δεν είναι αυτό που ξέρουμε. Η ταινία επικεντρώνεται στην ιδέα πως το Τείχος φτιάχτηκε για να υπερασπίσει τη Βόρεια Κίνα από τα μυθικά τέρατα Τάο Τέι που μοιάζουν με αμάλγαμα δράκου, γρύπα και αρκούδας κι επιτίθενται σε ορδές. Για να τα αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι έχουν συγκεντρώσει ομάδες επίλεκτων πολεμιστών που, από γεννησιμιού τους, έχουν εκπαιδευτεί για να υπερασπίζονται την πατρίδα τους και απαρτίζουν το Ανώνυμο Τάγμα. […] Οπτικά η ταινία είναι το κάτι άλλο. Ο τρόπος που ενορχηστρώνει τις μάχες, ο τρόπος που αποτυπώνει τον Γουίλιαμ (τον ήρωα που υποδύομαι) να χειρίζεται το τόξο είναι μοναδικός. Τα τέρατα επίσης είναι τόσο άψογα κινηματογραφημένα.».

the great wall 4

Εκτός του Ντέιμον και του Πέδρο Πασκάλ στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι Γουίλεμ Νταφόε (ο ηθοποιός επισημαίνει πως «ένα από τα στοιχεία της ταινίας, εκτός του ότι είναι μια πολύ καλή περιπέτεια φαντασίας, είναι ο τρόπος που αποτυπώνει τις πολιτισμικές διαφορές Ανατολής και Δύσης και τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις κάθε λαού»), η 28χρονη Τζινγκ Τιάν και ο διάσημος Κινέζος ηθοποιός και επί δεκαετία συνεργάτης του Ζανγκ Γιμού, Άντι Λάου.

the great wall 6

Τέλος, όσον αφορά την κινηματογραφική κατασκευή του Σινικού Τείχους τα πάντα κατασκευάστηκαν από την αρχή ώστε να είναι όσο πιο αληθοφανές γίνεται το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, το Σινικό Τείχος της ταινίας (ως σκηνικό) εκτείνεται σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και έχουν χρησιμοποιηθεί 200.00 τούβλα για το εξωτερικό του. Το υπόλοιπο Τείχος δημιουργήθηκε από ειδικά εφέ. Πάνω από 500 άτομα δούλεψαν ως κομπάρσοι, με τον υπόλοιπο στρατό να είναι ψηφιακός. Τα αμέτρητα Τάο Τέι δε, δημιουργήθηκαν εξαρχής ψηφιακά.

the-great-wall

H ταινία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου από την UIP

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/nje6K3TL3gM” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b