MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Release Athens 2016: Η απελευθέρωση των μουσικών φεστιβάλ

Πήγαμε, είδαμε, ακούσαμε και, πριν την τέταρτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων του, εξηγούμε γιατί το Release Athens αγαπήθηκε από την πρώτη κιόλας χρονιά εμφάνισης του.Φωτογραφίες: Χρήστος Σκυλλάκος

author-image Στέλλα Χαραμή

Αν και το συναυλιακό καλοκαίρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – με πολλά ονόματα της διεθνούς σκηνής να είναι προγραμματισμένα για τον Ιούλιο – το νέο απόκτημα της σεζόν είναι το Release Festival. Και είναι κοινή παραδοχή. Ποτέ ξανά δεν είχαμε δει ένα τέτοιο κοινό που, μέχρι σήμερα, συναντούσε κανείς σε μικρότερης κλίμακας συναυλίες και σε κλειστούς χώρους, συσπειρωμένους στην υδάτινη αρένα του Φαλήρου για τρεις μέρες – και έπεται τέταρτη.

beirut 2
Beirut

Εφερε μια άλλη πνοή και φιλοσοφία το Release στα συναυλιακά πράγματα, συνειδητά απομακρυσμένο από την τρέχουσα ποπ κουλτούρα 

Εφερε μια άλλη πνοή και φιλοσοφία το Release στα συναυλιακά πράγματα, συνειδητά απομακρυσμένο από την τρέχουσα ποπ κουλτούρα αν και πλουραλιστικό, με καλλιτέχνες ενός άλλου tempo, που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε στην πόλη και πάνω απ’ όλα με line up που στο σύνολο τους λειτούργησαν σαν concept.

beirut 1
Beirut

Οι Beirut που άνοιξαν την διοργάνωση στην 1η Ιουνίου (με την έκπληξη των “ψαρομένων” Daughter να έχουν προηγηθεί) μπορεί να κινήθηκαν σε χαλαρούς τόνους και χωρίς τα απαιτούμενα ξεσπάσματα μιας live performance αλλά η ταξιδιάρικη, έθνικ μουσική τους, η συμφωνία των πνευστών τους και το, σχεδόν, best of set list τους έμοιαζε να ταιριάζει απόλυτα με την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα του Πειραιά.

parov 1
Parov Stellar

Την ζωηρότερη εκδοχή της διοργάνωσης πέτυχε αναμφίβολα η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ με προεξάρχοντα τον γνώριμο στο αθηναϊκό κοινό Parov Stellar. Ξεσηκωτική, κεφάτη ιδανική για χορό κι εκτόνωση η περφόρμανς του Αυστριακού που για να πούμε την αλήθεια είχε πάρει καλή “πάσα” και από την παρέα του Scott Bradlee, Post Modern Jukebox οι οποίοι έφεραν στα μέτρα της swing και της jazz ένα σωρό ποπ και ροκ hits.

parov 2 parov 3

Χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη αναμονή – κάτι που φάνηκε και στην προσέλευση του κόσμου – προοριζόταν για τον ερχομό της PJ Harvey. Αρτι αφηχθείσα από την χαοτική Primavera και τα ένθερμα σχόλια που την προσγείωναν στην Αθήνα και παρότι ο αττικός ουρανός έστεκε βαρύς όλες τις προηγούμενες ώρες της ισχυρής καταιγίδας, η Poly Jean της καρδιάς μας, παρουσίασε μια conceptual συναυλία, θεατρικά στημένη που έδινε πρόκριμα στα πνευστά και στα κρουστά αφήνοντας την ροκ προσωπικότητα της να περιφέρεται σαν μια ανάμνηση.

pj 2
PJ Harvey

Ελάχιστες οι επιτυχίες του ένδοξου παρελθόντος που συμπεριέλαβε στο set list της – «Down by the water», «Perfect day, Elise», «Bring you my love» – μηδενική η επικοινωνία της με τον κόσμο, αλλά ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που εκτίμησαν την διάθεση της για εξέλιξη σε ένα, χωρίς αμφιβολία, άρτιο αποτέλεσμα.

pj 4

Την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουνίου το Release που, όπως όλα δείχνουν, κέρδισε το στοίχημα του νέου καλοκαιρινού θεσμού, από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι εμφάνισης του, ολοκληρώνεται με τους άκρως μελωδικούς Singur Ros ως headliners. Αν και εξίσου μεγάλες προσδοκίες έχουμε για την εμφάνιση των ψυχεδελικών Τεξανών Black Angels που τους προλογίζουν – το κοινό των οποίων αυξάνεται ολοένα στη χώρα μας. Επιπλέον κίνητρο το ότι «τρέχουν» σούπερ προσφορές εισιστηρίων γι’ αυτή την αποχαιρετιστήρια μέρα του φετινού φεστιβάλ.

brian 1
tn IMG 5502

 
parov 4
parov 5

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
VIMA_WEB3b