MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Συναυλιακό καλοκαίρι 2016: τα 10 πιο σημαντικά live

To φετινό καλοκαίρι είναι γεμάτο μουσική. Από το Μάϊο έως το τέλος Ιουλίου, φεστιβάλ και μεμονωμένες συναυλίες σε ανοιχτούς ή μη χώρους -με την Πλατεία Νερού να έχει πάρει τα σκήπτρα, έρχονται να γεμίσουν τις νύχτες μας καθιστώντας την Αθήνα ένα τόπο μουσικής δίχως συμβιβασμούς.Αυτό είναι το top-10 των σημαντικότερων συναυλιών του φετινού καλοκαιριού!

author-image Χρήστος Σκυλλάκος

1) Beirut, Parov Stelar και Sigur Ros
beirut parov sigur

Τρεις μεγάλες μπάντες με δικό τους αποκλειστικά χαρακτήρα που θα γεμίσουν την Πλατεία Νερού μέσα από διαφορετικές ερμηνείες της world music βαπτισμένες σε παγκοσμίως παραδοσιακά, rock, swing και dance μονοπάτια δίνουν την ευκαιρία να γίνει το Release Festival ίσως το πιο δυνατό φετινό μουσικό φεστιβάλ της χώρας και εμάς συμπαίχτες στους ρυθμούς τους. Η κάθε μπάντα και μια ιστορία, η κάθε μπάντα και μια προσέγγιση στις σύγχρονες μουσικές συγκυρίες. Ήδη η Πλατεία Νερού έχει γεμίσει…
Info: Beirut: 1η Ιουνίου / Parov Stelar: 3 Iουνίου, Sigur Ros: 13 Ιουνίου στα πλαίσια του Release Athens 2016, Πλατεία Νερού 

2) Patti Smith και PJ Harvey
Patti Smith pjharvey

Όχι δεν θα βγούνε μαζί στην σκηνή αλλά αυτές οι δυο εμβληματικές θηλυκές υπάρξεις έχουν κατά πολύ περάσει την έννοια της γυναίκας ερμηνεύτριας και έχουν δημιουργήσει τον δικό τους ζωντανό μύθο. Ποίηση, τέχνη, μουσική και πολιτική στάση που έχουν επηρεάσει εκατοντάδες καλλιτέχνες μέσα στις δεκαετίες. Η «ιέρεια της Punk» και «ιέρεια» της alternative rock έρχονται τον Ιούνιο στην Αθήνα για να μας μεταφέρουν στα υψηλού επιπέδου ερμηνευτικά και θρυλικά μουσικά πράγματα της σύγχρονης μουσικής. Το «Horses», 40 χρόνια μετά θα ερμηνευτεί ολόκληρο μπροστά μας και η σκοτεινή δύναμη της PJ Harvey θα υποκινήσει μια συναισθηματική ένταση που σίγουρα δεν έχουμε πολλές φορές την δυνατότητα να προσλάβουμε από την εγχώρια μουσική.
Info: Patti Smith: 25 Ιουνίου στο Piraeus 117 Academy / PJ Harvey: 7 Ιουνίου Release Athens 2016, Πλατεία Νερού


3) Muse
muse

Τι να πούμε; Το σύγχρονο εναλλακτικό ροκ έχει προσωποποιηθεί – μαζί με τους Radiohead – στο όνομα των Άγγλων, Muse. Το album τους “Origins of Symmetry” έχει χιλιοπαιχτεί στα αυτιά μας από τις αρχές του 21ου αιώνα, θέτοντας τα δικά του στάνταρ που δύσκολα ξεπερνιέται. Ιδιοφυείς μουσικοί σε ιδιοφυή μουσικά κατατόπια, που εντάσεις και στιχουργική δεινότητα δημιουργούν ένα σύνολο που τους έχει κάνει θρύλους της παγκόσμιας μουσικής. Eject Festival λοιπόν και δεν χρειάζεται να τρέξουμε εξωτερικό…
Info: 23 Ιουλίου, Eject Festival, Πλατεία Νερού

4) The Last Shadow Puppets, Dropkick Murphys και… Lana del Rey
last shadow pappets lana

Βρετανική μουσική στα καλύτερα της από τον frontman των Arctic Monkeys, όπου με την νέα του μπάντα εκφράζεται ελεύθερα, δημιουργώντας με ευκολία, μελωδίες απλές και λιτές που λείπουν από την σύγχρονη δισκογραφία και είναι τόσο αδύνατο να δημιουργηθεί στο σήμερα. Όμως το ντουέτο αυτό όχι μονάχα τα καταφέρνει στην κλασική ροκ με 60s στοιχεία αλλά δημιουργεί ένα σύνολο τραγουδιών όπου κανένα δεν βρίσκεται στην απ΄έξω. Συνεχίζουμε όμως και με υψηλότερες εντάσεις, με τους βοστονέζους punkers με τις ιρλανδικές αναφορές όπου κρατούν ζωντανή την παράδοση μέσα από την σύγχρονη ροκ μουσική και πολιτικοποιούν μονίμως την στιχουργική τους. Και εκεί, μα σε άλλα μονοπάτια, βρίσκεται και η σύγχρονη pop παρουσία της Lana del Rey, με πιο εύπεπτα κομμάτια αλλά που δεν χάνεται στο κλασικό pop παρασκήνιο της εμπορικής βιομηχανίας.
Info:The Last Shadow Puppets, Dropkick Murphys: 5 Ιουνίου – Rockwave Festival, Terravibe / Lana del Rey, 19 Ioυλίου Rockwave Festival 

5) Megadeth και Scorpions
Megadeath Scorpions

Δεν γίνεται να μην έχεις μεγαλώσει στην χώρα μας δίχως να γνωρίζεις τα παραπάνω ονόματα. Μπορεί να βρίσκονται σε παντελώς διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, μπορεί να έχει ο καθένας άλλο κοινό και άλλη προσέγγιση στο τί σημαίνει μουσικό συναίσθημα, μα η thrash metal θρύλοι της bay area του San Francisco, από το 1980, έχουν δημιουργήσει ίσως κάποια από τα καλύτερα album της ηλεκτροφόρας μουσικής και οι Scorpions εκ Γερμανίας δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, αφού γιορτάζοντας τα 50 τους χρόνια στις σκηνές σίγουρα, πέρα από προσωπικές ή άλλες εκτιμήσεις, ίσως έχουν τουλάχιστον ιστορικά και μόνο, κάτι πάντα να προσφέρουν.
Info: Megadeth: 5 Ιουλίου, Piraeus 110 Academy / Scorpions: 20 Iουλίου, Πλατεία Νερού

6) 16ο Athens Technopolis Jazz Festival
Athens Technopolis Jazz Festival

Καθιερωμένο χρόνια ένα δωρεάν φεστιβάλ για μια μουσική που μετρά εκατό και χρόνια και έχει επηρεάσει με την ανοιχτή δομή της και την συναισθηματική ελευθερία της δυο ηπείρους, Ευρώπη και Αμερική, και έχει πάρει με πολλές μορφές την δική μας ελληνική εκδοχή όπου μουσικοί βρίσκουν μέσα από την ερμηνεία της την δική τους εκφραστική δημιουργικότητα. Πέντε μέρες μουσικής απολύτως δωρεάν από 18 μπάντες εγχώριες και μη, στέκι της συναυλιακής Αθήνας για 16η χρονιά.
Info: 25-29 Μαΐου, Τεχνόπολη, Γκάζι

7) Στα εγχώρια έντεχνα νερά
entexno collage

Δεν θα μπορούσε για κανέναν το καλοκαίρι να είναι μονάχα μεγάλες συναυλίες ξένων μπαντών και καλλιτεχνών αφού για όλους υπάρχει πάντα η ανάγκη να επιστρέψουμε στον δικό μας – καθαρά ελληνικό – προβληματισμό και να βρούμε αυτή την οικειότητα που μονάχα οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες μας προσφέρουν. Την αυλαία ανοίγουν ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης (Θέατρο Πέτρας, 3 Ιουνίου). Συνεχίζουμε με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου (Θέατρο Βράχων, 6 Ιουνίου), που παραμένει ανήσυχα και συνεσταλμένα «ποιητής» στις κρισιακές μέρες μας. Τη σκυτάλη παίρνει η «συμφωνία» των Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Λεωνίδα Μπαλάφα, (Πλατεία Νερού, 10 Ιουνίου) όπου έχουν κατοχυρώσει χρόνια τώρα την ελληνικότητα στον ήχο και το συναίσθημα μας. Ενώ πιστός στο συναυλιακό ραντεβού με το κοινό της Αθήνας είναι ο Γιάννης Χαρούλης που έρχεται για δυο βραδιές στο θέατρο Πέτρας (13 και 14 Ιουνίου).

8) Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Ζουγανέλης
papakonstantinou zouganelis

«Άντε να λύσουμε να ξεκινήσουμε και τους βαρέθηκα δεν τους μπορώ» δηλώνουν οι δυο τους, φίλοι από παλιά, στην σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Αγέραστοι, ακούραστοι, με τον Γιάννη να επιστρέφει κάθε τόσο – παρά τις όποιες άλλες πορείες του – στην πραγματική του ιδιότητα, αυτή του μουσικού και να συντρέχει μαζί με τον Βασίλη σε μια ακόμη συναυλία, που όντως, ποτέ σου δεν νιώθεις ότι έχεις ξαναβρεθεί. Μπορεί να μοιάζει υπερβολή, αλλά είναι μια πραγματική υπερβολή.
Ιnfo: 8 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας

9) Γιάννης Αγγελάκας, Villagers of Ioannina City, Παύλος Παυλίδης & the B-Movies
aggelakas villagers pavlidis

Ο σκληρός ήχος και η underground αισθητική, αυτή την φορά ενώνεται σε μια συναυλία όπου παλιοί και νέοι, ροκ ποιητές και stoner οργισμένοι θα δώσουν μια απάντηση πως αυτή η μουσική είναι μόνιμα σύγχρονη και μαχητική. Όλοι γνωρίζουμε τα ονόματα, συστάσεις δεν χρειάζονται, εκεί θα είμαστε.
Ιnfo: 16 Ιουνίου, Πλατεία Νερού

Νότης Μαυρουδής στα 50 του χρόνια της κιθαριστικής του αιχμής
mavroudis

Το Ηρώδειο θα συναντήσει ίσως το μεγαλύτερο εν ζωή κιθαρωδό της σύγχρονης μουσικής μας. Η οξύτητα της μουσικής τεχνικής του δεν χάνει διόλου από την μελωδιακή και συναισθηματική ένταση της μουσικής μας παράδοσης και αφού μαζί του θα παραβρεθούν οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Νένα Βενετσάνου, Μελίνα Κανά, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Μόρφω Τσαϊρέλη καθώς και η Νεανική Χορωδία Αθηναϊκού Ωδείου υπό τη διεύθυνση της Αλεξάνδρας Μητσοπούλου, καταλαβαίνουμε όλοι ήδη την μυσταγωγία αυτής της μουσικής βραδιάς.
Info: 23 Ιουνίου, Ηρώδειο 

Περισσότερα από Art & Culture