MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Tα live της πόλης: Τί θα ακούσουμε φέτος στις μουσικές σκηνές της Αθήνας;

Και εκεί που λέμε ότι το συναυλιακό καλοκαίρι τέλειωσε, ο χειμώνας μας φέρνει και πάλι μουσική. Είτε έχουμε τις συνηθισμένες εβδομαδιαίες εμφανίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών σε διάφορες γνωστές σκηνές τις πόλης, είτε έχουμε μοναδικές συναυλίες από διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς, το πρόγραμμα μας μπορούμε να το γεμίσουμε, εφόσον μας το επιτρέπει η διάθεση, ο χρόνος και το budget.

author-image Χρήστος Σκυλλάκος

Πολλά τα είδη μουσικής, της ντόπιας και της παγκόσμιας έρχονται να δονήσουν τις αισθήσεις μας. Και φυσικά κάθε μέρα, σχεδόν, μικρότερα μουσικά σχήματα θα σουλατσάρουν στα διάφορα μαγαζιά προσπαθώντας να γεμίσουν τις βραδιές της πόλης με ήχους που κρύβουν σίγουρα μέσα τους μια πρωτοτυπία. Πέρα από τους μυημένους στον underground μουσικό χάρτη, που ήδη προγραμματίζουν την παρουσία τους, όλο και περισσότεροι μπορούμε να συνδράμουμε σε τούτη τους την προσπάθεια. 

Θέλουμε τα αγαπημένα μας ακούσματα;
1.papakonstantinou theatro d

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Οδυσσέας Ιωάννου

Κάποιοι περιμένουμε να περάσουμε την είσοδο των μουσικών σκηνών για να ξαναδούμε τους αγαπημένους μας έντεχνους τραγουδοποιούς, που έχουν ήδη κλείσει το πρόγραμμα τους. Και έτσι έχουμε γνωστά ως σήμερα:

  • Την παράσταση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Χρήστο Θηβαίο και τον Οδυσσέα Ιωάννου, υπο την σκηνοθετική καθοδήγηση του Παντελή Βούλγαρη. Για δεύτερη χρονιά, ανεβάζουν στο Θέατρο Διάνα από 22 Οκτωβρίου, μια ιδιόμορφη μουσική παράσταση με την ονομασία «9.05» όπου όπως οι ίδιοι λένε «το ελληνικό τραγούδι τέμνει την συλλογική μας μνήμη και τους προσωπικούς δρόμους.»
  • Κάθε Παρασκευή στο Σταυρό του Νότου, η Φωτεινή Βελεσιώτου με την Λιζέτα Καλημέρη αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν στο σπουδαίο λαϊκό τραγούδι. Βρισκόμενος σε μια συναυλία της, ένιωσα αμέσως την φωνή της «σύγχρονης Μπέλλου» να με παρασέρνει σε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που είχα ανάγκη να ακούσω.
  • Το πιο πρόσφατο μέλος της εγχώριας μουσικής παρέας, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, προσπαθεί να βρει το δικό τους δρόμο και από ότι φαίνεται τα καταφέρνει στον ιδιότυπο κράμα ροκ και παράδοσης και έτσι κάθε Πέμπτη θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε να κάνει και αυτός τις δικές του εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου.
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης, μετά τις sold out καλοκαιρινές του βραδιές, θα εμφανίζεται από 24 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο, στον Σταυρό του Νότου και είναι σίγουρο πως η εκφραστικότητα και η σεμνότητα του θα μας επιστρέψει να σιγοτραγουδάμε μαζί του.
  • Στα τέλη του Νοεμβρίου στο Βοτανικό, η Ελευθερία Αρβανιτάκη μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου μετά την δισκογραφική συνεργασία τους, θα συνεργαστούν σε ένα πρόγραμμα και στην ζωντανή σκηνή και αυτό το «αταίριαστο» από άποψη μουσικών ριζών δίδυμο, ευελπιστούμε να μπορέσει να μας δώσει κάτι το νέο και όμορφο.


Φωτεινή Βελεσιώτου-Λιζέτα Καλημέρη

Κάποιοι καλλιτέχνες όμως προτιμούν τις αποκλειστικότητα που προσφέρει η εμπειρία της συναυλίας.

  • Και έτσι στις 24 Οκτωβρίου στο Gagarin θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το stoner rock ελληνικό γκρουπ που δεν θυμίζει Ελλάδα – και διόλου κατακριτέο δεν είναι αυτό – τους θρυλικούς στα underground πράματα Nighstalker, να παίζουν την ροκ μουσική γεμάτη ένταση, πάθος και όρεξη.
  • Το τέλος του μήνα, στις 30 Οκτωβρίου στο Ρυθμό Stage μπορούμε να το γεμίσουμε με ένα αποκλειστικό unplugged ακουστικό ήχο από τα αγαπημένα σε πολλούς Υπόγεια Ρεύματα, που δίχως βύσματα και δυνατούς ενισχυτές θα δώσουν για πρώτη φόρα ένα άλλο ηχόχρωμα στις γνωστές τους μελωδίες.
  • Δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για τον Παύλο Παυλίδη, μιας και η συναυλιάκες του εμφανίσεις της post ροκ κουλτούρας του είναι πασίγνωστες. Για δυο συναυλίες στις 31 Οκτώβρη και 7 Νοεμβρίου στο Passport, μπορεί να καλύψει τις όποιες μουσικές μας ηλεκτρικές ανάγκες.
  • Από την άλλη οι εκ Κρήτης Χαΐνηδες θα έρθουν για δυο συναυλίες και αυτοί στον Ρυθμό Stage, για να μας ταξιδέψουν στο έντεχνο «αντάρτικο» τους στις 7 και 14 Νοεμβρίου.
  • Μέσα σε όλα αυτά θα έλειπε ο Γιάννης Αγγελάκας; Για 3 μέρες σερί, από 27 – 29 Νοεμβρίου στο An Club, με νέα μπάντα – όπου ο Σαββίδης παραμένει φυσικά μέλος της – θα τραγουδήσει όλη του την πορεία σε εμφανίσεις όπου ο ίδιος και εμείς γλεντάμε παρέα με όλη του την μουσική του ιστορία.

1xainides
Χαϊνηδες


Θέλουμε κάτι ιδιαίτερο από πρωτότυπα γκρουπ σπουδαίων Ελλήνων μουσικών;

1.Opera Chaotique music band
Opera Chaotique

  • Έχοντας προσωπικά ακούσει και τους Opera Chaotique, το ντουέτο που μοιάζει να ήρθε από belle epoque μέρες όπου η κάπνα, τα ποτά και η καμένα χαρτιά των ποιητών νοτίζανε την ατμόσφαιρα, καθώς και τους γεμάτους ενέργεια, ευφυΐα, χιούμορ και πρωτότυπη σύνδεση του πρωτοποριακού ήχου τους με το video, όπου με κάνανε να μείνω με το στόμα ανοιχτό, τους Lemonostifel, θα πρότεινα να τους ακολουθήσουμε και τους δυο. Τους πρώτους στο Faust από 19 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και τους δεύτερους για μια εμφάνιση στο κλασικό Floral στις 28 Οκτωβρίου.


‘Η θέλουμε την εμπειρία των μεγάλων γκρουπ και καλλιτεχνών του εξωτερικού;

Σίγουρα η χώρα μας δεν φημίζεται για τις εμφανίσεις των μεγαλύτερων καλλιτεχνών που όλοι αγαπάμε και όλοι θέλουμε να βρεθούμε έστω για μια φορά στην ζωή μας σε συναυλία τους. Αυτό σιγά σιγά θα πρέπει να σπάσει. Το καλοκαίρι δίνει περισσότερες ευκαιρίες, ο χειμώνας μοιάζει κάπως πιο άγονος, αλλά παρόλα αυτά κάτι μπορούμε να βρούμε.

  • Και έτσι ο Shantel με τα τσιγγάνικα ηχοχρώματα των Βαλκανίων – κι ας μην έζησε ποτέ του εδώ – , που όλους μας παρέσυρε έστω μία φορά χορευτικά με την επιτυχία του «Disko Partizani» σε κάποιο πάρτυ, έρχεται στις 23 Οκτωβρίου στο Gazarte και σίγουρα πολλοί θα θέλουν να παρευρεθούν να ακούσουν από κοντά τον αυτουργό αυτών μας των γλεντιών.

1shantel actionettes brixton 12
Shantel

  • Η επόμενη μέρα (24 Οκτωβρίου και πάλι στο Gazarte) όμως ανήκει στην jazz και στην γνήσια εκδοχή της, αφού τα blowing σαξόφωνα του Kenny Garrett μετά την «σπουδές» του δίπλα στον Miles Davis και τις κριτικές που τον παρομοιάζουν με τον Charlie Parker και τον θεωρούν ως το σημαντικότερο σαξοφωνίστα της γενιάς του, πιστεύω πως μπορεί εύκολα να μας επαναφέρει σε μια εποχή όπου η πιο free μουσική του ανθρώπινου πολιτισμού είχε ακόμα την βαθιά της ένταση και ενέργεια, που ξεσήκωνε σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα.
  • Κάποιοι όμως μπορεί να προτιμήσουν για την ίδια μέρα τους θρυλικούς Sisters of Mercy, και τον σκοτεινό gothic post rock ήχο τους. Λογικό αφού είναι μια μουσική πολύ πιο συμβατή και ακουσμένη και έχει μεγαλώσει γενιές στην χώρα μας. Έτσι ήδη έχει γίνει sold out και έχει μεταφερθεί στην Ιερά Οδό.
  • Όπως και να έχει όμως και ό,τι και να διαλέξει κανείς, στις 13 Νοεμβρίου στο Gazarte, ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς καλλιτέχνες της κιθάρας ο Al Di Meola, μετά από 40 χρόνια καριέρας, έρχεται να δώσει το δικό του άγγιγμα σε νέα κομμάτια αλλά και διασκευές που σίγουρα φτάνουν την ηχητική εμπειρία των πρωτοτύπων από άλλο δρόμο.
  • Από την Αμερική, όπου η folk, η ροκ με την mariachi μουσική του Μεξικού έχουν παντρευτεί σε ένα μίγμα ήχων όπου η πρωτοτυπία των συνθέσεων, η μελαγχολία των στίχων και η ομορφιά του συνόλου την έχουν κάνει αγαπημένη μπάντα στην χώρα μας – , έρχονται οι Calexico, για ένα live στις 14 Νοεμβρίου, στο Fuzz.
  • Και κλείνουμε με τα σκληρά. Paradise Lost και Hammerfall. Οι οπαδοί της metal έχουν ήδη κλείσει εισιτήριο και θα είναι ήδη εκεί. Η metal είναι ένα μουσικό είδος που αποκτούσε ανέκαθεν ακροατές που δεν νοείται να μην γνωρίζουν την κάθε κίνηση των μπαντών τους. Στις 22 Νοεμβρίου (Ελληνικός Κόσμος) και στις 13 Δεκεμβρίου (Fuzz) αντίστοιχα.

1.calexico music band
Calexico

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b