MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Το Μέλλον

Ενδιαφέρουσα αν και άνιση προσπάθεια να συγκεραστεί ο κοινωνικός προβληματισμός με το ερωτικό θρίλερ μυστηρίου.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Η Μπιάνκα και ο Τομάς, δύο αδέλφια στην εφηβεία, χάνουν τους γονείς τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και μένουν μόνα στη Ρώμη, αναγκασμένα να αντιμετωπίσουν τη ζωή με όποιον τρόπο μπορούν, χωρίς να έχουν κανέναν να τους φροντίσει. Μια μέρα, ο Τομάς φέρνει σπίτι δύο φίλους του από το γυμναστήριο, οι οποίοι καταλήγουν να μετακομίσουν στο υπνοδωμάτιο των γονιών τους. Όταν κάποια στιγμή τα χρήματα αρχίζουν να τελειώνουν, οι δύο νέοι τους συγκάτοικοι συλλαμβάνουν ένα σχέδιο για να αλλάξουν την τύχη τους: να ληστέψουν έναν παλαίμαχο, τυφλό ηθοποιό και πρώην Μίστερ Υφήλιο με το όνομα Μασίστας, ο οποίος συνήθιζε να υποδύεται τον Ηρακλή σε b-movies του ’60.

mellon2

Ένα περίεργο κράμα ερωτικού θρίλερ και κοινωνικού δράματος είναι το στυλάτο «Μέλλον» της χιλιανής Alicia Scherson, που παρά την άνιση γραφή του παρακολουθείται με ζωηρό ενδιαφέρον χάρη στην ατμόσφαιρα (ο αισθησιασμός προέρχεται από τη μαγνητική γοητεία της νεαρής Manuela Martelli) και τη στυλιζαρισμένη, γεμάτη αυτοπεποίθηση, φωτογραφία του Ricardo De Angelis.

Θα περνούσε ίσως απαρατήρητο αν δεν διέθετε την πιασάρικη ερμηνεία του Rutger Hauer, ο οποίος στο ρόλο του Ηρακλή ουσιαστικά ερμηνεύει τον… εαυτό του, ενώ αξίζει να θυμίσουμε πως και στο παρελθόν ο ολλανδός σταρ του «Blade runner» έχει υποδυθεί τον τυφλό master (των πολεμικών τεχνών εκείνη τη φορά) στην ταινία «Τυφλός σαμουράι».

Το πρόβλημα με την ταινία είναι πως δεν μπορεί να καταλήξει που ανήκει. Όλο το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην Ιταλία της κρίσης μέσα από το πρίσμα της προσωπικής οικογενειακής τραγωδίας των 2 εφήβων με τα ερωτήματα που γεννιούνται (πώς γίνεται να συνεχιστεί η φυσιολογική ζωή για τα αδέλφια όταν βιώνουν μια τέτοια εμπειρία αλλά κυρίως όταν ουσιαστικά μένουν μόνα και απροστάτευτα από την πολιτεία;) να μην παίρνουν ποτέ απάντηση.

Το δεύτερο μέρος είναι μια άλλη ταινία. Θρίλερ που αποπνέει ερωτισμό και μια λανθάνουσα ιστορία αγάπης, το οποίο παρά το σασπένς και την νουάρ ατμόσφαιρα του, στην πραγματικότητα χάνεται στα σκοτεινά δωμάτια μιας σινεφιλικής υπερβολής, με το μυστήριο να εξατμίζεται όσο πλησιάζουμε στο φινάλε.

Το «Μέλλον» πάντως προκάλεσε αρκετή εντύπωση στα φεστιβάλ του Ρότερνταμ και του Σάντανς όπου προβλήθηκε.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Alicia Scherson



Διάρκεια: 95'
Σενάριο: Alicia Scherson Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Μπολάνιο «Una Novelita Lumpen»
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b