MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επιστροφή στην πλατεία Θεάτρου

Πήγαμε στη Διπλάρειο Σχολή, στα εγκαίνια της έκθεσης «Strange Cities» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και φρεσκάραμε τους λόγους για τους οποίους η πόλη μας ανήκει.Aπό τη Στέλλα Χαραμή

author-image Στέλλα Χαραμή

Οι μαρμάρινες σκάλες, μέχρι τον τρίτο όροφο της Διπλάρειου Σχολής, έχουν πλημμυρίσει από κόσμο. Το ίδιο σκηνικό και στα σκαλιά της εισόδου. Το ασανσέρ ανεβο-κατεβαίνει ασταμάτητα. Κι απ’ τον ορίζοντα της Σοφοκλέους βλέπεις ανθρώπους να κινούνται προς την πλατεία Θεάτρου.

Δεν είναι πρωτόγνωρη η εικόνα αυτής της γειτονιάς, ως πολυσύχναστου σημείου της πόλης. Αρκεί να θυμηθούμε τις νύχτες των zeros που το Guru Bar έγραφε ιστορία στην εναλλακτική διασκέδαση. Είναι όμως, που πέρασε πολύς καιρός από την εποχή που η πλατεία Θεάτρου εγγράφηκε στον χάρτη των “επικίνδυνων” χώρων της πόλης. Από χθες το βράδυ όμως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας καλεί να διαψεύσουμε αυτή τη βεβαιότητα. Να επανακτήσουμε την παράξενη αστική πατρίδα, δίνοντας ένα καλό επιχείρημα: Την έκθεση των «Strange Cities».

cities3

«Οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ ιδανικές για να επιστρέψουμε εδώ. Κι ούτε φιλοδοξούμε να σώσουμε το κέντρο. Θέλουμε όμως να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό λόγο ώστε να μας γίνει πιο οικείο. Και πιο γοητευτικό ερέθισμα από τον πολιτισμό δεν υπάρχει. Δεν θεωρώ δηλαδή πως ευθύνεται μόνο η κρίση που η πόλη ήρθε σε αυτό το σημείο όσο το αίσθημα του φόβου» εξηγεί η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης και υπεύθυνη για το σχεδιασμό της έκθεσης.

Όπως και για πολλούς Αθηναίους, έτσι και για τους 24 εικαστικούς από όλο τον κόσμο, η Αθήνα είναι μια άγνωστη πόλη. Με την διαφορά, ότι οι γραφίστες, οι σχεδιαστές μόδας, οι φωτογράφοι, οι ζωγράφοι, οι γλύπτες που έχουν γεμίσει με τα έργα τους τον τρίτο όροφο της Διπλάρειου Σχολής δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ.

stegi diplarios

Το αποτύπωμα της Αθήνας ως υλικό φαντασίας (κι όχι πραγματικότητας) ήρθαν να ενισχύσουν μερικά tips που κατέφθαναν από την Ελλάδα στο mail box τους: Το τετράστιχο «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, την Ελλη Πασπαλά να τραγουδά τη «Μαγική πόλη» του Χατζιδάκι κι ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από την «Αθήνα της μιας διαδρομής» του Πέτρου Μάρκαρη.

cities 4

Η παράξενη Αθήνα έχει πάρει τώρα μορφή. Καθώς μετακινούμαστε από την μια αίθουσα της Διπλάρειου στην επόμενη, αναγνωρίζουμε κάτι από τον αστικό μας εαυτό. Μπορεί βέβαια, να μην αναγνωρίζουμε και τίποτα. Κάποιοι καλλιτέχνες έχουν αφεθεί σε μια αίσθηση ρομαντισμού για την πόλη• φωτογραφίζουν με ζεστά χρώματα τον αττικό ήλιο, ζωγραφίζουν ένα κλαδί από γιασεμί να σκαρφαλώνει στο περβάζι ενός παραθύρου ή βλέπουν ανθρώπους να συναντώνται τυχαία στους δαιδαλώδεις δρόμους της. Άλλοι πάλι, υιοθετούν μια ποπ οπτική, συχνά φουτουριστική. Φαντάζονται μια Αθήνα σαν ριπαρό λαβύρινθο, βγάζουν την γλώσσα στον τουρίστα των gift shops της Πλάκας, σχεδιάζουν με τουβλάκια lego ένα new age κίονα.

«Η Αθήνα μοιάζει με εκείνους ανθρώπους που ξεχωρίζουν αλλά δεν μπορείς να προσδιορίσεις ακριβώς το γιατί. Δεν είναι ούτε η ομορφιά, ούτε η παραδοξότητα της, ούτε καν οι αντιφάσεις της. Ακουμπά όμως, με ένα τρόπο στις αισθήσεις, είναι κάτι άυλο και πολύπλοκο αυτό που σε κινεί προς εκείνη. Όπως λένε και οι αρχιτέκτονες η Αθήνα παντρεύει το μεγαλείο με την ανθρώπινη κλίμακα. Δεν είναι η πόλη των θεόρατων μνημείων που σε αναγκάζουν να αισθανθείς σαν κουκίδα στον χάρτη. Κι είναι επίσης, οι άνθρωποι της. Όσο πιο γοητευτικοί οι άνθρωποι τόσο πιο γοητευτική και η πόλη» διαπιστώνει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Ο αστικός προσανατολισμός βρισκόταν πάντα στις προτεραιότητες της Στέγης. Η έκθεση των «Strange Cities» ωστόσο, την απεγκλωβίζει από το κέλυφος της στη Συγγρού και οδηγεί τα βήματα της στο δημόσιο χώρο, εκεί που θα μοιραστεί μια κοινή αστική εμπειρία με τους κατοίκους της. Ο διάλογος που ανοίγει ο οργανισμός δηλαδή, δεν περιορίζεται στην σχέση με τον θεατή – επισκέπτη της Συγγρού αφού πλέον παίζει στην έδρα του, βγαίνει στο δρόμο με ένα διευρυμένο κύκλο πολιτιστικών δράσεων που θα κρατήσει ως τα μέσα Ιουνίου. Εντός κι εκτός της Διπλάρειου Σχολής.

panagiotakou afroditi
Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση 


Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

cities2Αόρατες διαδρομές
Γνωρίστε την Αθήνα με οδηγό έναν πωλητή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».
Αφετηρία: Διπλάρειος Σχολή | από τις 26 Απριλίου έως τις 28 Ιουνίου 2015, κάθε Κυριακή | 13:00-15:00

Φτιάξε το δικό σου «βρώμικο»
Εργαστήριο με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη.
Διπλάρειος Σχολή | Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 | 20:00

Επανακατοικήσεις
Φανταστείτε το σπίτι σας, αλλιώς.
Μια δράση του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Η υπότροφος Μυρτώ Κιούρτη και άλλοι αρχιτέκτονες δίνουν συμβουλές για τον προσωπικό μας χώρο.
Διπλάρειος Σχολή | Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 | 10:00-20:00

Glow in the dark
Φωσφορίστε! Workshop μεταξοτυπίας από την ομάδα TIND, για παιδιά και ενήλικες, με χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι της πόλης. Θα τυπώσουμε πάνω σε παλιούς χάρτες και αφίσες της πόλης.
Διπλάρειος Σχολή | Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 | 19:00-22:00

Κι όμως, η Αθήνα κινείται
Εργαστήριο animation από τον Μπάμπη Αλεξιάδη, για παιδιά 7-14 ετών και τους γονείς τους.
Διπλάρειος Σχολή | Κυριακή 24 Μαΐου και τα Σαββατοκύριακα 6, 7, 13, 14, 20 & 21 Ιουνίου 2015 | 11:00-14:00

Πώς σας φάνηκε η Αθήνα, κύριε Πρέσβη;
Ακούστε πρέσβεις ξένων χωρών που «διορίστηκαν» στην Αθήνα να μιλούν για την εμπειρία τους στην πόλη μας.
Διπλάρειος Σχολή | Τρίτη 26 Μαΐου 2015 | 19:00

Η Αθήνα των περιηγητών
Μια συζήτηση με θέμα τους περιηγητές του 18ου και του 19ου αιώνα που επισκέφθηκαν και έγραψαν για την Αθήνα.
Συντονίζει η Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Διπλάρειος Σχολή | Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 | 19:00
Αδέσποτες πόλεις / Stray Cities: Ένα απόγευμα αφιερωμένο στα αδέσποτα ζώα
Θετικοί εκπαιδευτές ζώων, κτηνίατροι, εκπρόσωποι του φιλοζωικού κινήματος αλλά και καθημερινοί «ήρωες», μεταδίδουν τη γνώση και την εμπειρία τους, για μια καλύτερη συμβίωση με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη.
Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.
Διπλάρειος Σχολή | Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 | 18:00 -20:40
cities5
Οι παράξενες πόλεις των εφήβων
Εργαστήριο από τον εικαστικό καλλιτέχνη Ζάφο Ξαγοράρη, την εκπαιδευτικό Μάγδα Δασακλή, τη δημοσιογράφο Αργυρώ Μποζώνη, την εικαστικό Νατάσα Μπιζά και τη σκηνοθέτη Αιμιλία Μηλού, σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό τμήμα του Γυμνασίου Καμινίων, για τη σημασία των «παράξενων» πόλεων. Για όλες τις ηλικίες.
Διπλάρειος Σχολή | Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 | 14:00-16:00

Playtime: Ξανακοιτώντας την Αθήνα
Διαφορετικοί τρόποι να αποτυπώσουμε την Αθήνα.
Ένα workshop για νέους καλλιτέχνες από τον φωτογράφο Δημήτρη Τσουμπλέκα.
Διπλάρειος Σχολή | Τα Σάββατα 6 και 13 Ιουνίου 2015 | 16:00-20:00

Παράξενη πόλη – Παράξενες διαδρομές
Θέλετε να δείτε πού φύτεψαν για πρώτη φορά ντομάτες στην Αθήνα; Ποιο είναι το πιο παλιό κτίριο που διατηρείται στην πόλη; Πού έκαναν χαμάμ από όλους τους μαχαλάδες κατά την Τουρκοκρατία;
Περπατήστε στα μονοπάτια των περιηγητών του 18ου-19oυ αιώνα σε συνεργασία με την Big Olive.
Αφετηρία: Διπλάρειος Σχολή | Τερματισμός: Ίδρυμα Ωνάση, Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Μάιος – Ιούνιος 2015, κάθε Πέμπτη 18:00-20:00 και κάθε Σάββατο 11:00-13:00

Παράξενα ποδήλατα
Έκθεση αφιερωμένη στο vintage και σε σπάνια δείγματα ποδηλάτων μιας άλλης εποχής
Διπλάρειος Σχολή | Τετάρτη 10 έως και Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 | 12:00-20:00

Ποδηλατικό εργαστήριο
Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά το ποδήλατό σας; Μπορείτε να κάνετε μικρές επιδιορθώσεις; Συμβουλές και επί τόπου παρεμβάσεις από επαγγελματίες του χώρου.
Διπλάρειος Σχολή | Τετάρτη 10 και Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 | 17:00-20:00

«Η πόλις θα σε ακολουθεί»: Αστικές διαδρομές μέσα από την καβαφική ποίηση
Η Αλεξάνδρεια ζωντανεύει ξανά και ξανά στο καβαφικό έργο και μέσα από ένα εργαστήριο από τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο και τον αρχιτέκτονα Θανάση Μάνη, οι έφηβοι φτιάχνουν μια εγκατάσταση για την Αλεξάνδρεια του μυαλού τους. Δείτε τα έργα τους στη Διπλάρειο Σχολή.

BIKE CITIES: Ποδηλατικές διαδρομές στην Αθήνα που οδηγούν στην έκθεση Strange Cities
Μια οργανωμένη βόλτα με ποδήλατα στην Αθήνα με αφετηρία και τερματισμό τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στάση στη Διπλάρειο και περιήγηση στην έκθεση Strange Cities.
Σημείο συνάντησης: Αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (από τη Λεωφόρο Αμαλίας)
Ιούνιος 2015 | Καθημερινά | Οι ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής στις παράλληλες δράσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης www.sgt.gr

Ακόμη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης αλλά και τις σελίδες μας στα social media για επιπλέον δράσεις στον ψηφιακό χώρο:
• Ανακαλύψτε πώς φαντάζονται την Αθήνα οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας. (Video: Χρήστος Σαρρής)
• Δείτε την Αθήνα μέσα από τα μάτια των αλλοδαπών Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. (Video: Σταύρος Πετρόπουλος)
• Παρακολουθήστε τις διαδρομές στην πόλη με οδηγούς τρεις μη βλέποντες Υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση. (Video: Σταύρος Πετρόπουλος)
• Δείτε Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς στην Αμερική να μιλούν για την Αθήνα όπως τη φαντάζονται.
• Στείλτε μας φωτογραφίες με το ποδήλατο της παιδικής σας ηλικίας και δείτε τις στην έκθεση Παράξενα Ποδήλατα.

Επίσης, συντονιστείτε και πάρτε μέρος σε εργαστήρια μαγειρικής, ανταλλάξτε τα σουβενίρ από τα ταξίδια σας, γνωρίστε κοινότητες ανθρώπων που κουβαλούν στην Αθήνα τη δική τους «παράξενη πόλη».

 
 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b