MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Λένα βγάζει την “Κατερίνα” από το βιβλίο…

«Το βιβλίο της Κατερίνας», το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που αφιέρωσε ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ στη μητέρα του που αυτοκτόνησε, διασκεύασε για το θέατρο ο Γιώργος Νανούρης και το παρουσιάζει από τις 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο Θησείον. Η Λένα Παπαληγούρα ανέλαβε να ζωντανέψει στη σκηνή την Κατερίνα, κάνοντας ένα flash back στη ζωή μιας γυναίκας που πάλεψε από μικρή ηλικία με τον εφιάλτη της ψυχασθένειας αλλά αφιερώθηκε πλήρως στον μονάκριβο γιό της, τον οποίο αγάπησε παθολογικά… Η Λένα Παπαληγούρα δηλώνει συγκλονισμένη από το βιβλίο και μιλά με πολύ τρυφερότητα και αγάπη για την ηρωϊδα που ερμηνεύει. Συνέντευξη στη Μάρη Τιγκαράκη

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Νανούρη; Είχες διαβάσει το βιβλίο όταν στο πρότεινε;
Δεν είχα διαβάσει το βιβλίο όταν μου τηλεφώνησε ο Γιώργος, ούτε ήξερα τον ίδιο προσωπικά. Του ζήτησα λίγο χρόνο να το διαβάσω για να του απαντήσω. Το διάβασα απνευστί και συγκλονίστηκα. Μετά όλα έγιναν σχεδόν μαγικά. Η συνεργασία μας, το αναλόγιο, η ιδέα. Αυτό σιγά σιγά να προχωρήσει και να γίνει παράσταση. Χωρίς να το πολυκαταλάβουμε φτάσαμε εδώ και σε λίγες μέρες «βγάζουμε» την Κατερίνα απ’ το βιβλίο της!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ IMG 0796 p
Ποια είναι τα στοιχεία που λάτρεψες σ’ αυτή την ηρωίδα;
Αγαπώ όλο το μυθιστόρημα, την αιχμηρή γραφή του Αύγουστου, τον αυτοσαρκασμό του, το χιούμορ του, την ευαισθησία του, το βάθος της σκέψης του. Όλα αυτά τα στοιχεία τα έχει η Κατερίνα. Αυτό που όμως αγαπώ πιο πολύ σ αυτή, είναι η ικανότητα της να αγαπάει. Δίνεται στην αγάπη μ’ ένα τρόπο μοναδικό και αξιοθαύμαστο. Και είναι σαν χάρη σ’ αυτή της την «ικανότητα» να της συγχωρούνται όλα τα’ άλλα.

Ποια πράγματα σε δυσκόλεψαν σ’ αυτό ο ρόλο;
Καταρχήν το γεγονός ότι η Κατερίνα έχει υπάρξει. κι το ότι είναι η μητέρα του Αυγούστου. Ύστερα η αρρώστια της. Το πως μπορεί αυτή να παρουσιαστεί επί σκηνής. Οι ραγδαίες μεταπτώσεις της κι οι εναλλαγές απ’ τη χαρά στη λύπη. Όλα αυτά με δυσκόλεψαν πολύ αλλά και με γοήτευσαν πολύ. Άφησα τον εαυτό μου να χαθεί στην έρευνα και την αναζήτηση της σχιζοφρένειας και της μανιοκατάθλιψης. Προσπάθησα να καταλάβω, μετά άρχισα να με φαντάζομαι σα μάνα ενός μικρού αγοριού… Ταξίδεψα στο παρελθόν της Ελλάδας. Κι όλα αυτά άνοιξαν δρόμους στη σκέψη μου κι έκαναν τη δουλειά για την Κατερίνα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.

Πως συνεισφέρουν από σκηνής ο Λόλεκ και ο Γιώγος Νανούρης;
Θα έλεγα ότι η παράσταση είναι κάτι σαν ένα μίνι θεατρικό live.. Μια ιστορία-συναυλία. Ο Λόλεκ με συντροφεύει μουσικά επί σκηνής, είναι η ήρεμη δύναμη πλάι στη Κατερίνα, κ ο Νανούρης μας δείχνει (και σ’ εμάς και στους θεατές) το δρόμο… Δε λέω τίποτα άλλο… Τ’ άλλα έκπληξη! Απ’ την πρώτη στιγμή δουλέψαμε κι οι τρεις μαζί πάνω σ’ αυτό. Από διαφορετική πλευρά ο καθένας αλλά πάρα πολύ ενωμένοι.

Τι διαφορετικό θα δούμε στην παράσταση σε σχέση με τα περυσινά sold out αναλόγια;
Πια μιλάμε για μια κανονική παράσταση. Στο αναλόγιο είχε βρεθεί ένας τρόπος να διαβαστεί και να ακουστεί η ιστορία. Τώρα πια η ανάγνωση λειτουργεί ως αφορμή ώστε να πάρει ζωή η ιστορία. Δε διαβάζω πια, αφηγούμαι κι έτσι μ’ ένα τρόπο βλέπουμε την ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Απλά και χειροποίητα και με πολύ ψυχή.

Πώς νιώθεις όταν βρίσκεται στο κοινό ο Αύγουστος Κορτώ, σε αγχώνει που ερμηνεύεις τη μητέρα του;
Πολλή χαρά και αγωνία και γιατί είναι η μητέρα του και γιατί είναι ο συγγραφέας αυτού του υπέροχου βιβλίου. Αλλά κυρίως χαρά και ευγνωμοσύνη γιατί μας εμπιστεύτηκε την Κατερίνα του και γιατί με τη γραφή του και τη στάση ζωής του μπορεί να μας μάθει πολλά. Είναι αξιοθαύμαστος ο Αύγουστος και νιώθω τυχερή που τον γνώρισα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ IMG pΠληροφορίες για την παράσταση
Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7, Θησείο. Τηλ: 210 3255444
Παραστάσεις: Δευτέρα 21.00, Παρασκευή 23.45
Εισιτήρια: Κανονικό: 12 ευρώ, Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων: 10 ευρώ

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b