MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το 5χρονο αυτιστικό κοριτσάκι που ζωγραφίζει σαν τον Μονέ!

Με μια πρώτη ματιά αυτοί οι πίνακες θα θύμιζαν αριστουργήματα του Μονέ ή του Ρενουάρ. Κι όμως, αυτοί οι ιμπρεσιονιστικοί πίνακες, που πωλούνται για χιλιάδες ευρώ, έχουν δημιουργηθεί από ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, που δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει, την Iris Halmshaw.

author-image Γιώργος Σμυρνής
Το παιδί θαύμα είναι η Iris από την Αγγλία, που δημιουργεί αυτά τα εντυπωσιακά έργα τέχνης από την ηλικία των τριών ετών. Έχει αυτισμό, μία κατάσταση που την εμποδίζει να επικοινωνήσει με τους άλλους. Η μόνη μορφή επικοινωνίας και προσωπικής έκφρασης της μικρούλας είναι η ζωγραφική.

Από όταν η κόρη τους ήταν δύο, οι γονείς κατάλαβαν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν μιλούσε και απέφευγε την οπτική επαφή. Μετά από αποτυχημένες απόπειρες, για να βελτιώσουν την κατάσταση της κόρης τους, οι γονείς της επέλεξαν την θεραπεία μέσω της τέχνης. Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν, καθώς η μικρή Iris μάθαινε τεχνικές ζωγραφικής πάρα πολύ γρήγορα.

«Από τον πρώτο της πίνακα, γέμισε το χαρτί με χρώμα και δεν ήταν τυχαίο- ήταν επιμελημένο και με σκέψη» δήλωσε η μητέρα της, Arabella Carter-Johnson. «Ήταν τόσο ευτυχισμένη και ενθουσιώδης, που κατάλαβα ότι είχαμε βρει ένα κλειδί για τον κόσμο της και έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί της».
1iris-grace
Η μητέρα της είναι φωτογράφος κι είναι αυτή που έκανε ευρέως γνωστή τη ζωγραφική της κόρης της. Δημοσιοποίησε πίνακες της Iris στο facebook. Η θετική ανταπόκριση από γνωστούς και φίλους ήταν μεγάλη. Στη συνέχεια, δημιούργησε ένα site, όπου πίνακες της Iris (αυθεντικοί και αντίγραφα) πωλούνται. Η σελίδα είχε πολύ γρήγορα μεγάλη ανταπόκριση.

Τα κέρδη από τους αυθεντικούς πίνακες, όπως δήλωσε στο CNN η Carter-Johnson, πηγαίνουν σε προσωπικό λογαριασμό της κόρης της. Πωλούνται, επίσης, κάρτες και αντίγραφα, με τα έσοδα να πηγαίνουν στη λογοθεραπεία, την εργοθεραπεία και άλλες ασχολίες, όπως μουσική και γιόγκα. Τα χρήματα, που βγαίνουν από τα αντίγραφα των έργων της 5χρονης, έχουν πολύ θετική επίδραση στην ποιότητα της ζωής της.

Δείτε μερικούς πίνακες του “πεντάχρονου Μονέ”

Music at Sunrise Explosions of Colour Kuendelea

Carmen Fantasy

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b