MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο εξερευνητής των παραστάσεων – Αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη με την Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Ηρώδειο

Με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης περσόνας, η φέρελπις Ελεονώρα Ζουγανέλη, συνοδευόμενη από τους μουσικούς της Καμεράτα, την μπάντα της και χορευτές, προσέγγισε με τον δικό της τρόπο τα τραγούδια της “Μελίνας των Ελλήνων”.από τον Νίκο Ρουμπή

author-image Νίκος Ρουμπής
Νεαροί, φωνάζουν τους τίτλους των ταινιών της, ένα παράθυρο ανοίγει και η Μελίνα με το τεράστιο χαμόγελό της φωνάζει: Καλά, κατεβαίνω!

Η παράσταση – αφιέρωμα στο κατάμεστο Ηρώδειο αρχίζει: Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Έγινε παρεξήγηση, Αστέρι μου φεγγάρι μου, ο Ιλισσός, Τα παιδιά του Πειραιά και άλλα πολλά μας συντρόφευσαν για δυόμιση περίπου ώρες. Κατά τη διάρκεια παρεμβάλλονταν σπάνιες εικόνες από το αρχειακό υλικό του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Ενώ αρχικά φαινόταν ότι το αφιέρωμα ακολουθεί μια χρονολογική σειρά, λίγο αργότερα χανόταν ανάμεσα σε τραγούδια από τα μιούζικαλ της Μελίνας, ένα νέο τραγούδι της Νικολακοπούλου (η έκπληξη της βραδιάς), τραγούδια από τη μετά χούντα εποχή και έπειτα πάλι τα παλιά και μεγάλα της.

zouganeli2
Η Ελεονώρα σε μεγάλη φόρμα, τραγούδησε με «μαθηματική ακρίβεια» το σύνολο των τραγουδιών της Μελίνας, χόρεψε κιόλας ένα – δύο ζεϊμπέκικα. Ίσως από άγχος για το εγχείρημα, δεν παρέκκλινε διόλου από την άψογη καλοστημένη εκτέλεση, αφήνοντας τελικά την αίσθηση ενός πολύ καλού ακουστικού θεάματος, μιας «ασφαλούς προσέγγισης φόρου τιμής». Όμως η Μελίνα -η ίδια η Ζουγανέλη το τόνισε από σκηνής- σημαίνει κέφι. Το κέφι αυτό, ο αυθορμητισμός, απουσίαζε από το θέαμα που είδαμε. Η απειρία και ο πιθανός «φόβος» της ερμηνεύτριας αλλά και του σκηνοθέτη σε τέτοια δεδομένα εξάντλησαν την όποια πρωτοτυπία σε μερικές νέες ενορχηστρώσεις τραγουδιών – συμβόλων.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, εδώ

Ο Νίκος Ρουμπής είναι βασικά φιλόλογος και γενικά πολλά άλλα, ανάμεσα στα οποία “εξερευνητής” άπειρων παραστάσεων, θεατρικών και μη. Βon viveur, Αιγόκερως, fan της Σαμοθράκης. Όσο ζει, ελπίζει!

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b