MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 Queer μικρού μήκους
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aespa World Tour in Cinemas
Animal
Back to Black
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Horrorant Film Festival – Νύχτες τρόμου 2024
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Mistaken for Strangers
Playtime
Poor Things
Shayda
Spy x Family Code: White (με υπότιτλους)
Stop making sense
Take a Trip
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Αδέσποτα κορμιά
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Αρθουρ ο βασιλιάς
Ασπιλη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Γυάλα
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Δύο φίλοι και ένας ασβούλης (μεταγλωττισμένη)
Εγώ, καπετάνιος
Εμφύλιος πόλεμος
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Ενθύμιον
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Μία και εγώ: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Μάμα Γκλόρια
Μετέωρο και Σκιά
Μη μου λες ψέματα
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Ο Μύλος και ο σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Ο καταδικασμένος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο τελευταίος ήρωας
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Σπίθα στη θάλασσα
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο
Το μπλε καφτάνι
Το περασμένο καλοκαίρι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Χάος
Χαίρε, Μαρία
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Χρήστος, το τελευταίο παιδί
Χωρίς οξυγόνο
Ψάχνοντας τον Sugar man
Κομεντί

Αμελί

Μπορεί μια κωμωδία να είναι συνάμα και μελόδραμα; Μπορεί το φανταστικό να συνδυάζεται με το πραγματικό και το καθημερινό. Μπορεί μια ταινία να ανήκει στο ποιητικό σινεμά και να είναι παράλληλα απολύτως εξωστρεφής κι ανοιχτή προς το κοινό; Η αγαπημένη μας Αμελί του Jean-Pierre Jeunet, που επανακυκλοφορεί στους κινηματογράφους μετά από 13 χρόνια, αποδεικνύει ότι μπορεί.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-full
Μαρίνα Πυλαρινού

Η ταινία του Jean-Pierre Jeunet,  ένα κωμικό μελόδραμα γεμάτο φαντασία και δημιουργικό παιχνίδι, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2001 και αγαπήθηκε από το κοινό, ενώ έκανε παγκοσμίως γνωστή την πρωταγωνίστρια Audrey Tautou. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Box Office και κέρδισε πολλά βραβεία

Η Αμελί είναι ένα μικρό κορίτσι που μεγαλώνει με τους εκκεντρικούς γονείς της, απομονωμένη από τα υπόλοιπα παιδιά, εξαιτίας της πεποίθησης των γονιών της ότι πάσχει από μια σπάνια αρρώστια. Η μόνη διέξοδος της είναι ένας ονειρικός κόσμος που πλάθει με την φαντασία της και ζει μέσα του. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο τραγικός θάνατος της μητέρας της, θα ρίξει τον πατέρα της σε βαθιά κατάθλιψη και την ίδια στον πραγματικό κόσμο, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει με το μόνο όπλο του έχει, την φαντασία της. Περικυκλωμένη στην καθημερινότητα της από εξίσου εκκεντρικούς με τους γονείς της ανθρώπους η Αμελί προσπαθεί να βρει την θέση της ανάμεσα τους.

Μέχρι που μια συγκλονιστική είδηση, στις 31 Αυγούστου 1997, θα ενεργοποιήσει μια σειρά συμπτώσεων και γεγονότων που θα της δείξει ότι έχει την δύναμη να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. Βλέποντας ότι με μικρές πράξεις μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων, η Αμελί ξεκινά μια σταυροφορία να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Βυθισμένη στον καινούριο της στόχο, ξεχνά τον εαυτό της και τις δικές της ανάγκες. Οι περιπέτειες της όμως θα την φέρουν στον δρόμο του Νίνο, ενός νέου άντρα που φαίνεται να ζει μέσα στον δικό του κόσμο. Ένα ρομαντικό κυνήγι θησαυρού θα ξεκινήσει, που θα ενώσει τους δύο κόσμους.

Πώς να χαρακτηρίσεις αυτήν την ταινία; Κωμωδία; Μελόδραμα; Σουρεαλιστικό έργο; Ρεαλιστικό έργο; Ένα κινηματογραφικό παιχνίδι; Έναν ύμνο στις μικρές απολαύσεις της ζωής; Το αριστούργημα του  αντιστέκεται σε όποια ταμπέλα και να της φορέσεις, καθώς είναι όλα αυτά που προαναφέραμε μαζί και ακόμα περισσότερα. Μια τόσο γλυκιά, ανθρώπινη, αστραφτερή ταινία, που σφράγισε την εποχή της, αγαπήθηκε από τον κόσμο.

Το σενάριο που έγραψε ο Guillaume Laurant μαζί με τον σκηνοθέτη Jean-Pierre Jeunet είναι πραγματικό διαμάντι. Συνδυάζει μια πολύ έξυπνη ιστορία, απρόβλεπτη και συνάμα καθημερινή και ανθρώπινη, με καλοδουλεμένους διαλόγους, πνευματώδεις και με ωραία γλώσσα. Και παράλληλα, έχει χαρακτήρες πολύ έξυπνα στημένους, με έντονες αντιθέσεις και ιδιαιτέρότητες, που τους κάνουν συνεχώς ενδιαφέροντες.

Παράλληλα, η σκηνοθεσία δίνει πολύ γρήγορο ρυθμό και συνδυάζει πολλά κινηματογραφικά είδη με χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο τρόπο (από το μελόδραμα και την κωμωδία, ως το αστυνομικό σασπένς). Επίσης, δημιουργεί εξαιρετικές εικόνες, αναδεικνύοντας με πολύ λειτουργικό τρόπο το σουρεαλιστικό στοιχείο του κεντρικού χαρακτήρα, της Αμελί, μιας κοπέλας που απομονώθηκε στην παιδική της ηλικία και κατέφυγε στον κόσμο της φαντασίας. Όσο για τόσο όμορφη γλυκόπικρη μουσική του Yann Tiersen, τι να πει κανείς; Αυτό το soundtrack ίσως είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ταινίας. 

Οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες του σεναρίου θα ήταν κενό γράμμα, αν οι ηθοποιοί που τους ερμήνευαν δεν ήταν τόσο καλοί. Το έξοχο καστ δίνει το κάτι παραπάνω σε αυτό το έργο. Η πρωταγωνίστρια Audrey Tautou αποδείχθηκε η ιδανική ερμηνεύτρια αυτού του αέρινου πλάσματος, που ονομάζεται Αμελί και κέρδισε τις καρδιές μας. Ο Mathieu Kassovitz, το ιδιόρρυθμο αντικείμενο του πόθου της Αμελί αποτελεί τέλειο δίδυμο με την πρωταγωνίστρια. Κι οι υπόλοιποι ηθοποιοί αναδεικνύουν τις κωμικές και τις πνευματώδεις πλευρές του έργου. Μάλιστα, ο άνθρωπος με τα «γυάλινα κόκκαλα», ο Serge Merlin γίνεται και δραματικός, όσο και αληθινός, αγγίζοντας το ποιητικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Το υπέροχο πεπρωμένο της Αμελί Πουλέν (“Le fabuleux destin d’Amélie Poulain”) όπως είναι ο πλήρης τίτλος της Αμελί, είναι και μια υπέροχη ταινία. Πρωτότυπο, παιχνιδιάρικο, ποιητικό, τρυφερό και συνάμα αστείο, είναι ένα όμορφο ταξίδι στο σινεμά, που ξαναρχίζει μετά από 13 χρόνια.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Jeunet
Σενάριο: Guillaume Laurant, Jean-Pierre Jeunet

Παίζουν: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus

Χώρα: Γαλλία, Γερμανία
Έτος: 2001

Rating: 5
Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b