MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Αλέξανδρος Λογοθέτης μας ταξιδεύει στον κόσμο ενός ήρωα κυνηγημένου από το παρελθόν του!

Ο Αλέξανδρος Λογοθέτης είναι ένας χαρισματικός ηθοποιός της γενιάς του, που αγαπάει ιδιαίτερα το σινεμά, ενώ παράλληλα κάνει σημαντική καριέρα στο θέατρο. Ο ηθοποιός ερμηνεύει έναν κινηματογραφικό ήρωα, έναν άνθρωπο κυνηγημένο από το παρελθόν του, μία “αγριόπαπια” όπως κι ο τίτλος της ταινίας Wild Duck, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Σακαρίδη που προβάλλεται αυτήν την περίοδο. Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ταινία έχει εμπνευστεί από το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ένας ρόλος του έργου, τον οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, βασίζεται σε κάποιο μικρό βαθμό στην υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη, ενός στελέχους εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, που έφυγε από τη ζωή με περίεργο για πολλούς τρόπο. Την ιστορία αυτή, όπως δηλώνει ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, “δεν μπορούμε να την κάνουμε ταινία στην Ελλάδα”. 

Στη συνέντευξη που μας έδωσε ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, μας μιλάει ακόμα για το ρόλο του στην παράσταση “Μεφίστο” που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 24 Μαΐου σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, αλλά και τις αλλαγές που έχει κάνει ο σκηνοθέτης σε σχέση με την παράσταση της Αριάν Μνουσκίν του 70.  Και τονίζει ακόμα ότι “η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν εσύ είσαι απασχολημένος να σχεδιάζεις άλλα πράγματα”. 

-Πρωταγωνιστείτε στην ταινία Wild Duck; Τι υπονοεί αυτός ο τίτλος;
Η αγριόπαπια είναι ένα πτηνό συνεχώς σε κίνδυνο, το κυνήγι της δεν σταματάει ποτέ και όσο και να κρυφτεί, πάντα κάπου κάποιοι θα την κυνηγούν. Έτσι και ο ήρωας είναι ένας κυνηγημένος από το παρελθόν του και από τις επιλογές του, δεν ησυχάζει ποτέ και πουθενά δεν είναι ασφαλής.

-Ερμηνεύετε έναν μηχανικό, που ξέρει πολύ καλά τις ιστορίες υποκλοπών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Τα διάφορα σκάνδαλα παρακολουθήσεων έχουν επηρεάσει την πλοκή της ταινίας;
Φυσικά, αυτή ήταν η αρχική έμπνευση. Δεν μείναμε όμως εκεί, γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο είδος ταινίας με τα λίγα μέσα και λεφτά που διαθέταμε.

-Έχουν υπάρξει διάφορες περίεργες ιστορίες με παρακολουθήσεις σε κινητά τηλέφωνα. Σας αγχώνει το γεγονός ότι τα πάντα στις μέρες μας παρακολουθούνται;
Δεν με αγχώνει. Είναι κάτι που έχω αποδεχτεί. Αυτό που με τρομάζει, είναι οι λόγοι που η εξουσία εφευρίσκει, για να μας διώκει.

-Το έργο αποτυπώνει και μια ηθική στάση του ήρωα. Θεωρείτε ότι αν κάνουμε όλοι το καθήκον μας, όπως το κάνει αυτός, μπορεί η κοινωνία να γίνει καλύτερη;
Αν ο καθένας μας αναλάμβανε τις ευθύνες του και ”έκανε το καθήκον του” ως σκεπτόμενος άνθρωπος και ως πολίτης, τότε ίσως και να μπορούσαμε να μιλάμε για μια ιδανική κοινωνία. Δυστυχώς τέτοιες σκέψεις ανήκουν στη σφαίρα του ουτοπικού, του ακατόρθωτου και του εντελώς απαγορευμένου. Ποιο σύγχρονο κοινωνικό σύστημα θέλει ελευθέρους ανθρώπους, σκεπτόμενους και υπευθύνους για την ζωή τους;

-Πώς ήταν η συνύπαρξη στην ίδια ταινία, με τον πατέρα σας;
Όπως κάθε φορά, απλή, ήρεμη, γεμάτη σεβασμό και εκτίμηση. Είναι η τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε σε ταινία και ελπίζω κάποια στιγμή να δουλέψουμε και στο θέατρο.

-Για να κάνετε την ταινία, μάθατε περισσότερα για τα κινητά τηλέφωνα και τα δίκτυα; Αν ναι, υπήρξε κάτι που ακούσατε, που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;
Έμαθα πράγματα που αφορούν κυρίως περιστατικά όπου έχουν προσβληθεί άνθρωποι από την ακτινοβολία, περιπτώσεις ολόκληρων πολυκατοικιών, που ξαφνικά εμφάνισαν καρκίνους, επειδή κάποιος έβαλε μια κεραία στο απέναντι κτήριο. Έμαθα από πρώτο χέρι την ιστορία του Τσαλικίδη από τον αδερφό του, που δυστυχώς δεν μπορούμε να την κάνουμε ταινία στην Ελλάδα. Τέτοιες πληροφορίες, όχι τεχνικές.
1 wild duck
-Παίζετε και στην παράσταση «Μεφίστο» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Δημ. Θέατρο Πειραιά. Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεση της παράστασης και για τον δικό σας ρόλο.
Το έργο που θα παρουσιάσουμε, βασίζεται στην διασκευή της Αριάν Μνουσκίν πάνω στο έργο του Κλάους Μαν. Ο Νίκος τώρα, κάνει μια καινούργια διασκευή, καθώς το υλικό της Μνουσκίν έχει πολλές ανακρίβειες, κυρίως ιστορικές, επειδή όταν το ανέβασε κάπου στο εβδομήντα πολλές πληροφορείς δεν είχαν δει το φως. Ο ρόλος μου είναι βασισμένος σε αληθινό πρόσωπο, τον Χανς Όττο, Γερμανό ηθοποιό και κομμουνιστή, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους ναζί το 1933 σε ηλικία 33 ετών.

-Υπάρχει κάποιο μότο που σας εκφράζει;
“Life is what happens when you are busy making other plans”. John Lennon (Η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει, όταν εσύ είσαι απασχολημένος να κάνεις άλλα σχέδια). 

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Θα παίξω σε δυο ταινίες και στη συνέχεια θα κάνω διακοπές με την αγαπημένη μου και τον γιο μας!

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b