MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

12 στιγμές που έγραψαν ιστορία στο φεστιβάλ των Καννών

Ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως, αυτό των Καννών αρχίζει αύριο. Το 67ο Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 ως τις 25 Μαΐου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το φεστιβάλ αυτό έχει ταυτισθεί με την γκλαμουριά και το πλούσιο life style, τα γιοτ, αλλά δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει και στιγμές υψηλής κινηματογραφικής ποιότητας.  Από την Bridgitte Bardot μέχρι τη Madonna κι από τον Borat με ένα αντιαισθητικό μαγιό μέχρι τον Begnini που φίλησε τα πόδια του Scorsese, το φεστιβάλ αυτό ήταν γεμάτο με περίεργες στιγμές.

Αν μη τι άλλο στις Κάννες οι παρευρισκόμενοι δεν πλήττουν. Προς τιμήν αυτού του φεστιβάλ καταγράφουμε 12 ξεχωριστές στιγμές που έμειναν στην ιστορία των Καννών.

1. Η Bardot στην παραλία (1953)
Άγνωστη τότε η 19χρονη Bridgitte Bardot για πρώτη φορά στις Κάννες ποζάρει στις Κάννες με μαγιό. Θα τη μιμηθούν αμέτρητες σταρ τα επόμενα χρόνια.

1 bridgit
2.Ο πρώτος Alfie διασκεδάζει τα κοριτσόπουλα (1966)
Μπορεί πια να θυμόμαστε ως Alfie τον Jude Law, τη δεκαετία του 60 όμως το ρόλο του γόη και του μπον βιβέρ τον είχε ο Michael Caine. Σε αυτή την εικόνα τον βλέπουμε να διασκεδάζει καλλίγραμμα κορίτσια.
18-greatest-cannes-moments-00

3. Οι Κάννες κλείνουν (1968)

Η Γαλλία έζησε ιστορικές και επαναστατικές στιγμές την περίοδο του Μάη του 68. Κι ο κινηματογράφος δεν μπορούσε να μείνει εκτός. Οι σκηνοθέτες Louis Malle και Jean-Luc Godard μπήκαν μπροστάρηδες σε διαδήλωση για την στήριξη των αγώνων που γίνονταν στο Παρίσι.

4. Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων προκαλεί (1976)
Η διάσημη ταινία του Nagisa Oshima έκανε αίσθηση και προκάλεσε τεράστια διχογνωμία για το έντονα πορνογραφικό της περιεχόμενο. Το αποτέλεσμα όλης της φασαρίας και των αντιδράσεων για τις ερωτικές της σκηνές ήταν το εξής: Επτά παραπάνω προβολές πραγματοποιήθηκαν, προκειμένου να καλύψουν την τεράστια ζήτηση του έργου
1autokratoria twn aisthisewn

5. Θάρρος ή αλήθεια από τη Madonna(1991)

Στη διάρκεια της τουρ της Truth or Dare η Βασίλισσα της πόπ έκανε αποκαλύψεις. Η μελαχρινή τότε Madonna άνοιξε μια ροζ ρόμπα κι αποκάλυψε εσώρουχα που είχε σχεδιάσει ο  Jean Paul Gaultier. 
1 madonna

6. Ο Benigni φιλάει τα παπούτσια του Scorsese (1998)
Ο συχνά υπερβολικός Roberto Benigni πάνω στη χαρά του που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής για την ταινία του “Η ζωή είναι ωραία” στο Φεστιβάλ, φίλησε τα παπούτσια του επικεφαλής της κριτικής επιτροπής Martin Scorsese.

7. Το έτος της κατάθλιψης (1999)
Το 1999 ο σκηνοθέτης David Cronenberg, δημιουργός τόσων σκοτεινών ταινιών, ανέλαβε επικεφαλής της κριτικής επιτροπής των Καννών. Το αποτέλεσμα ήταν στενόχωρες ταινίες να βραβευτούν στο φεστιβάλ εκείνης της χρονιάς. Το Χρυσό Φοίνικα κέρδισε το βελγικό δράμα Rosetta, για μία έφηβη που ζούσε σε ένα τροχόσπιτο με την αλκοολική μητέρα της. Το μεγάλο βραβείο το πήρε η ταινία Humanité, που μιλάει για το βιασμό και το φόνο ενός μικρού κοριτσιού.

8. Vincent Gallo και Roger Ebert γίνονται «μαλλιά κουβάρια» (2003)
Το τολμηρό Brown Bunny προκάλεσε μια τεράστια κόντρα ανάμεσα στον σκηνοθέτη της Vincent Gallo και τον μακαρίτη πια κριτικό του σινεμά Roger Ebert. Ο Ebert είχε χαρακτηρίσει την ταινία, ως το χειρότερο έργο στην ιστορία των Καννών. Στη συνέχεια ο Gallo ανταπέδωσε χαρακτηρίζοντας τον κριτικό «ένα χοντρό γουρούνι με παρουσιαστικό δουλέμπορου» (αν μην τι άλλο είχε φαντασία.) Πάντως, οι αρνητικές κριτικές οδήγησαν τον σκηνοθέτη να κάνει αλλαγές στο μοντάζ μετά τις Κάννες, με αποτέλεσμα να λάβει καλύτερες κριτικές.
1VincentGallo ChloeSevigny Cannes2003

9. Βραβείο αντιαμερικανισμού στον Michael Moore (2004)

Το πρώτο ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα μετά από 50 χρόνια, ήταν το συνωμοσιολογικό και αντί-Μπους Farenheit 9/11 του εκκεντρικού σκηνοθέτη. Ένα χρόνο μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, που προκάλεσε τεράστια κρίση στις Αμερικανογαλλικές σχέσεις, το γαλλικό φεστιβάλ εξέφρασε την «εκτίμησή» του στην πολιτική του Μπους, βραβεύοντας αυτόν που τον έκραξε χωρίς έλεος.

1 marceau10. Ατυχήματα…
Η Sophie Marceau το 2005 μπήκε στο πάνθεον των γυναικών που έπεσαν θύμα της υψηλής ραπτικής. Το φόρεμα της έπεσε και το αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθεί το στήθος της στο κόκκινο χαλί. Κάποιοι πάντως πιστεύουν ότι έγινε επίτηδες.

Ακολούθησε το 2013 χειρότερο ατύχημα με την Eva Longoria, η οποία δεν φορούσε εσώρουχο κάτω από το φουστάνι της, όπως αποκαλύφθηκε καθώς ανέβαινε μια σκάλα. Έγινε μεγάλο θέμα, καθώς άρχισαν να βγαίνουν ιστορίες, ότι γενικά η Eva δεν τα πάει καλά με τα εσώρουχα, σκανδαλίζοντας έτσι τους συντρόφους των φιλενάδων της. Γενικά, πάντως, τέτοια ατυχήματα είναι το φετίχ του φεστιβάλ. 

11. Ο Πόλεμος των Άστρων ξεσπάει στις Κάννες (2005)
Ο George Lucas αποφάσισε να στήσει στο κόκκινο χαλί των Καννών σκηνές από την πολυαναμενόμενη συνέχεια «Η Εκδίκηση των Σιθ». Μια φρουρά από διαστημικούς στρατιώτες έκανε την εμφάνιση της στο διάσημο φεστιβάλ.

1star wars

12. Ο Borat και το μπικίνι του (2006)

Ο εκκεντρικός Sascha Baron Cohen φόρεσε ίσως το πιο αντιαισθητικό μαγιό στην ιστορία, ως Μπόρατ. Το αποτέλεσμα ήταν όλος ο κόσμος να ασχολείται μαζί του. (Παλιά μου τέχνη κόσκινο, για τον Cohen).
18-greatest-cannes-moments-03-420-75

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b